Πρωινές ώρες της 9-9-2015 από Αστυνομικούς τoυ Τμήματος Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης, συνελήφθησαν στη περιοχή του κέντρου Αθηνών, έπειτα από συντονισμένες έρευνες και διακριτικές επιτηρήσεις, δύο υπήκοοι Συρίας, ένας 44χρονος και μία 43χρονη, καθώς και δύο υπήκοοι Λιβάνου, ένας 35χρονος και ένας 59χρονος.

Στην Υπηρεσία, με επικεφαλής τον ταξίαρχο Ε. Γρηγοράκη, περιήλθε η πληροφορία σχετικά με οργανωμένο κύκλωμα αποτελούμενο από αλλοδαπούς αραβικής καταγωγής, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην παράνομη διακίνηση μεταναστών τρίτων χωρών, από τη χώρα μας προς έτερες χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, με διάφορους τρόπους, είτε με τη χρήση οδικών μέσων, είτε με αεροπορική μέθοδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, όσον αφορά την αεροπορική μέθοδο, τα εν λόγω άτομα φέρονταν να εντοπίζουν ενδιαφερόμενους μετανάστες, οι οποίοι επιθυμούν να προωθηθούν κυρίως σε Σκανδιναβικές χώρες, να τους παραδίδουν παραποιημένα ταξιδιωτικά έγγραφα και να τους εκδίδουν αεροπορικά εισιτήρια, με σκοπό την επιτυχή παράνομη προώθηση τους, έναντι αμοιβής που κυμαίνεται από (4.000) έως (6.000) ευρώ. Εκτός αυτού, ανάμεσα στην έκνομη δράση των μελών του κυκλώματος, περιλαμβανόταν και η πλαστογράφηση διαφόρων ταξιδιωτικών εγγράφων.

Συγκεκριμένα, συνεργάζονταν ώστε να καταρτίζουν έναντι χρηματικής αμοιβής διάφορα ταξιδιωτικά έγγραφα για πολίτες τρίτων χωρών, ώστε να διευκολύνουν την παραμονή, την έξοδο ή την είσοδό τους στη Χώρα. Οι αμοιβές των ατόμων αυτών, κυμαίνονταν ανάλογα με το πλαστό έγγραφο που κατάρτιζαν, αλλά αποκόμιζαν τουλάχιστον πεντακόσια (500) ευρώ από κάθε έγγραφο. Μάλιστα, δέχονταν και απέστελλαν συχνά δέματα στο εξωτερικό, μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών, τα οποία περιείχαν πλαστογραφημένα διαβατήρια και άλλα έγγραφα, κάποια από τα οποία είχαν κατασχεθεί από αλλοδαπές τελωνειακές αρχές.

Μετά τον εντοπισμό στο κέντρο των Αθηνών, της οικίας του 44χρονου και της 43χρονης υπηκόου Συρίας, οι οποίοι τυγχάνουν και αδέρφια, τέθηκαν σε διακριτική επιτήρηση και συλλέχθησαν στοιχεία για τις παράνομες δραστηριότητές τους, ενώ παράλληλα εντοπίστηκε και η οικία των δύο Λιβανέζων πλαστογράφων, του 35χρονου και του 59χρονου, στα Κάτω Πατήσια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρωινές ώρες της 9-9-2015, έπειτα από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, συνελήφθησαν ο 44χρονος, η 43χρονη, ο 35χρονος και ο 59χρονος, στο κέντρο της Αθήνας και στα Κάτω Πατήσια.
Παρουσία εκπροσώπου της Δικαστικής Αρχής, διενεργήθηκαν έρευνες στις δύο οικίες τους, κατά τις οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • δύο διαβατήρια, Ρουμανίας και Γαλλίας,
  • ένα δελτίο ταυτότητας Ρουμανίας,
  • ένα ταξιδιωτικό έγγραφο Ρουμανίας,
  • μία άδεια οδήγησης Συρίας,
  • ένα δελτίο ταυτότητας Συρίας,
  • πλήθος αυτοκόλλητων ταινιών αεροπορικών εταιρειών οι οποίες τοποθετούνται στις αποσκευές και στις οποίες αναγράφονται τα στοιχεία πτήσεων, οι οποίες όμως ήταν αχρησιμοποίητες, δηλαδή δεν είχαν επικολληθεί σε κάποια αποσκευή,
  • πλήθος φωτοτυπιών διαβατηρίων τρίτων προσώπων,
  • δύο μηχανήματα αναγνώρισης πλαστών χαρτονομισμάτων,
  • δώδεκα (12) κινητά τηλέφωνα,
  • μία συσκευή tablet,
  • δύο φορητοί Η/Υ, laptop,
  • τρεις φορητές συσκευές αποθήκευσης USB
  • τρεις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές,
  • δεκατρία αποδεικτικά μεταφοράς χρημάτων, συνολικού ποσού (15.830) ευρώ
  • εξωτερικά περιτυλίγματα δεμάτων εταιρείας ταχυμεταφορών,
  • δελτία πώλησης ταχυδρομικών υπηρεσιών,
  • μια διεθνής άδεια ικανότητας οδήγησης, αμφιβόλου γνησιότητας,
  • τρεις κάρτες εταιρειών μεταφοράς χρημάτων,
  • δεκαοκτώ κλειδιά από οικίες,
  • φωτογραφίες διαβατηρίου τρίτων προσώπων,
  • έξι σημειωματάρια με ιδιόχειρες σημειώσεις στα αραβικά
  • τρία αεροπορικά εισιτήρια, μία κάρτα επιβίβασης και ένα απόκομμα ηλεκτρονικής κράτησης
  • δύο κάρτες ανάληψης και ένα (1) βιβλιάριο της Εθνικής Τράπεζας
  • μία κάρτα τράπεζας Swedbank,
  • ένα σακουλάκι εμπεριέχον μικροποσότητα ακατέργαστης ινδικής κάνναβης συνολικού μεικτού βάρους 1,2 γραμμαρίων,
  • ογδόντα πακέτα τσιγάρα, άνευ ενδεικτικής ταινίας φορολόγησης
  • το χρηματικό ποσό των Ευρώ,
  • εκατόν ογδόντα κορόνες Σουηδίας, διακόσιες κορόνες Τσεχίας, πενήντα κορόνες Δανίας, πενήντα εννιά LEI Ρουμανίας, δύο δολλάρια ΗΠΑ

Επιπλέον, κατασχέθηκαν δύο δέματα – αποστολές προς τρίτες χώρες, τα οποία περιείχαν VISA χώρας Ε.Ε. και διαβατήριο αραβικής χώρας, με επικολλημένη VISA χώρας Ε.Ε., όλα αμφιβόλου γνησιότητας, ενώ πέραν των εν λόγω αποστολών, όπως προέκυψε, υφίστανται άλλες δεκαπέντε (15) τουλάχιστον αποστολές δεμάτων, από το έτος 2013 έως σήμερα.

Όπως διαπιστώθηκε, ο 35χρονος, διατηρούσε φάκελο αρχείων στο κινητό του τηλέφωνο, που περιείχε πληθώρα ταξιδιωτικών εγγράφων, εκ των οποίων κάποια είναι αυτά που κατασχέθηκαν από τις αλλοδαπές αρχές ως πλαστά, ενώ ακόμα, στα αρχεία αυτά, εμφαίνονται φωτογραφίες, τόσο των κατασχεμένων φακέλων που ταχυδρόμησε ο 44χρονος, όσο και άλλων αποστολών φακέλων, προς διάφορους προορισμούς.

Από το σύνολο της έρευνας της Υπηρεσίας μας, προέκυψε ότι οι συλληφθέντες σε αδιευκρίνιστο χρόνο, αλλά τουλάχιστον προ τριετίας (από το 2013), σύστησαν εγκληματική ομάδα, με δομημένη και διαρκή δράση, επιδιώκοντας τη διάπραξη του κακουργήματος της διευκόλυνσης εισόδου – εξόδου στη χώρα, υπηκόων τρίτων χωρών, καθώς και τη διάπραξη πλαστογραφίας, πλαστογραφίας πιστοποιητικών, παράνομη κατοχή εγγράφου άλλου προσώπου κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, εκ κερδοσκοπίας από κοινού και προς επίτευξη οικονομικού οφέλους των μελών της. Οι ρόλοι των μελών της ομάδας ήταν διακριτοί και εξυπηρετούσαν διαφορετικές μεν λειτουργίες, απαραίτητες δε στο σύνολό τους για την τέλεση των ανωτέρω πράξεων, ούτως ώστε να ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο εντοπισμού τους, αλλά ακόμα και σε θετική περίπτωση σύλληψης μέλους της ομάδας, να αποφεύγεται η πλήρης εξάρθρωση αυτής ή τουλάχιστον να δοθεί αρκετός χρόνος στα υπόλοιπα μέλη, ώστε να διαφύγουν.

Ο ρόλος του 44χρονου, ήταν να αναλαμβάνει τις παραλαβές – αποστολές δεμάτων που περιέχουν διαβατήρια ή άλλα έγγραφα προς πλαστογράφηση. Με τον τρόπο αυτό, προστάτευε τον εντοπισμό των πλαστογράφων συνεργών του, που διέμεναν στα Κάτω Πατήσια. Επίσης, ο 44χρονος παρείχε ως κατάλυμα την οικία του, προκειμένου να διαμένουν προσωρινά οι προς διακίνηση λαθρομετανάστες, μέχρις ώτου καταστεί εφικτή η αναχώρησή τους από τη χώρα, είτε μετά τον εφοδιασμό τους με πλαστά έγγραφα από τους πλαστογράφους, είτε με χρήση υπηρεσιακών σημειωμάτων. Μεταξύ των τρόπων εξόδου από τη χώρα, ο 44χρονος διευκόλυνε τους αλλοδαπούς, εκδίδοντας εισιτήρια στο όνομά τους με τουριστικά λεωφορεία, όπως προέκυψε από την επιτήρησή του.

Ο ρόλος της 43χρονης, αδερφής του 44χρονου, ήταν να χρησιμοποιεί τα στοιχεία της, ώστε να εισπράττει μέσω εταιρειών αποστολής εμβασμάτων, χρηματικά ποσά από τις οικογένειες των μεταναστών που βρίσκονταν εκτός Ελλάδος, ως αμοιβή για τη διακίνησή τους, αλλά και προκειμένου να καλύψουν τα έξοδα αυτής, όπως πχ αεροπορικά εισιτήρια. Επίσης, όπως διαπιστώθηκε, συμμετείχε και η ίδια στη διαδικασία της προσωρινής τακτοποίησης των αλλοδαπών στην οικία του αδερφού της, ενώ και η ίδια έχει συνδράμει στη διαδικασία με τα τουριστικά λεωφορεία.

Ο ρόλος του 35χρονου και του 59χρονου, ήταν να παραλαμβάνουν από τον 44χρονο τα αρχικά έγγραφα, να προβαίνουν στην πλαστογράφησή τους και να του τα επιστρέφουν, ώστε να τα αποστείλει στον τελικό αποδέκτη.

Από την προανάκριση, προέκυψε και πέμπτο μέλος της οργάνωσης, ένας αλλοδαπός άνδρας ο οποίος διαφεύγει της σύλληψης και αναζητείται. Ο ρόλος του πέμπτου μέλους, ήταν να ναυλώνει για λογαριασμό της οργάνωσης τουριστικά λεωφορεία και στη συνέχεια να τα γεμίζει με μετανάστες, οι οποίοι θέλουν να εξέλθουν από τη χώρα μας και να μεταβούν σε άλλες χώρες της Ε.Ε., αποκομίζοντας πρόσθετο οικονομικό όφελος, πέραν του αντιτίμου του εισιτηρίου, για κάθε επιβάτη του λεωφορείου.

Σε βάρος του 44χρονου, εκκρεμεί η υπ’ αριθ. 1637/2011 διάταξη Προέδρου Εφετών Αθηνών, με την οποία διατηρείται σε ισχύ το υπ’ αριθ. 14/2011 από 14-5-2011 Ένταλμα Σύλληψης του 26ου Ανακρ. Τμήματος Αθηνών, που εκδόθηκε για παρ. του Ν.3459/2006 «Περί Ναρκωτικών». Επιπλέον, για τον 35χρονο, προέκυψε ότι έχει κατηγορηθεί ξανά κατά το 2014, για παράβαση άρθ. 42, 45, 217 Π.Κ. «Απόπειρα Πλαστογραφίας Πιστοποιητικών κατά συναυτουργία».

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθούν πρωινές ώρες της 10-9-2015 ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης