Πλούσιο… «βιογραφικό» είχαν τα μέλη εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε κλοπές και διαρρήξεις σε σπίτια, χρηματοκιβώτια εταιρειών και κοινωφελών ιδρυμάτων, καθώς και κλοπές πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων, στο Βόλο και στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας.

Συγκεκριμένα, σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος 13 μελών της σπείρας, ηλικίας από 23 έως 62 ετών και δέκα τουλάχιστον αγνώστων συνεργών τους, για συγκρότηση και ένταξη, κατά περίπτωση, σε εγκληματική οργάνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πέντε μέλη της οργάνωσης, το ένα από τα οποία αρχηγικό στέλεχος, είναι προφυλακισμένα σε Σωφρονιστικά Καταστήματα της χώρας, ενώ εκδόθηκαν ισάριθμα εντάλματα σύλληψης σε βάρος των υπόλοιπων οκτώ ταυτοποιημένων μελών της.

Στο πλαίσιο της έρευνας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου, εξακριβώθηκε ότι δέκα από τους δράστες, μαζί με έξι από τους άγνωστους συνεργούς τους, από το Σεπτέμβριο του 2013 είχαν συγκροτήσει και συμμετείχαν σε δομημένη και με διαρκή δράση εγκληματική οργάνωση, με σκοπό τη διάπραξη κλοπών και διαρρήξεων.

Τα υπόλοιπα μέλη διευκόλυναν και υποβοηθούσαν την εγκληματική οργάνωση στη διάπραξη των κακουργημάτων, παρέχοντας οχήματα που χρησιμοποιούνταν για την προσέγγιση και τη διαφυγή των δραστών από τους τόπους τέλεσης των κλοπών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρχηγικό ρόλο στην οργάνωση είχε ένας 60χρονος, ενώ οι υπόλοιποι είχαν διακριτούς ρόλους μεταξύ τους. Ανάλογα με τις ικανότητες του καθενός χρησιμοποιούνταν και στον κατάλληλο ρόλο, π.χ. ως οδηγός του οχήματος, ως «τσιλιαδόρος», ως «μπουκαδόρος» κ.α.

Ως προς τον τρόπο δράσης τους, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, με σύνθεση τουλάχιστον τριών ατόμων, προσέρχονταν από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης στη Μαγνησία, με αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού και πεπειραμένους οδηγούς. Κατά την άφιξή τους στην περιοχή προέβαιναν σε κλοπές πινακίδων κυκλοφορίας από άλλα οχήματα, τις οποίες τοποθετούσαν στα οχήματά τους, προκειμένου να μην είναι εφικτή η ταυτοποίησή τους.

Χρησιμοποιούσαν συνήθως δύο οχήματα, το ένα για τον εντοπισμό των στόχων και των αστυνομικών δυνάμεων και το άλλο για την επιβίβαση των δραστών των διαρρήξεων.

Όσον αφορά τους στόχους τους, επέλεγαν συνήθως οικίες που βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους και σε σημείο που να διασφαλίζεται η εύκολη αποχώρησή τους, ενώ σπανιότερα, επέλεγαν ως στόχους εταιρίες ή κοινωφελή ιδρύματα, που διατηρούσαν χρηματοκιβώτια. Στα οικήματα εισέρχονταν αφού παραβίαζαν με μεγάλα αιχμηρά αντικείμενα τις κύριες εισόδους ή τις μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα.

Οι δράστες προσέγγιζαν την περιοχή δράσης, ήταν λίγο πριν από την τέλεση των διαρρήξεων, ενώ, αμέσως μετά τις έκνομες ενέργειές τους… γίνονταν «καπνός».

Τα μέλη της οργάνωσης αφαιρούσαν κυρίως χρήματα και χρυσαφικά και σε λιγότερες περιπτώσεις φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα καθώς και ηλεκτρικά είδη.

Τέλος, για τη μεταξύ τους επικοινωνία για να αποφύγουν το εντοπισμό τους, χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά κινητές τηλεφωνικές συνδέσεις με στοιχεία άλλων ατόμων ή και ανύπαρκτων, τις οποίες άλλαζαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Από τη μέχρι στιγμής αστυνομική έρευνα εξιχνιάσθηκαν μία ληστεία και 57 κλοπές-διαρρήξεις, εκ των οποίων 38 σε σπίτια, οχτώ σε χρηματοκιβώτια εταιριών και κοινωφελών ιδρυμάτων και 11 κλοπές πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων, που διεπράχθησαν από το Σεπτέμβριο του 2013 έως το Φεβρουάριο του 2014.

Η λεία των κλοπιμαίων που ήταν κυρίως χρήματα και χρυσαφικά, ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 350.000 ευρώ περίπου.

Η σχηματισθείσα σε βάρος των μελών της οργάνωσης δικογραφία υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βόλου.

Σημειώνεται ότι τα μέλη της οργάνωσης έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις αστυνομικές Αρχές για παρόμοια αδικήματα.

Οι έρευνες συνεχίζονται, προκειμένου να διαπιστωθεί τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλες περιπτώσεις κλοπών, αλλά και να εξακριβωθεί η ταυτότητα των αγνώστων συνεργών τους.

Επιμέλεια: Μανώλης Φουσκολαγουδάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης