Eξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε τα τελευταία δύο χρόνια παράνομους μετανάστες στο εσωτερικό της χώρας μέσω της Κρήτης.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν, στις 16 και στις 17 Δεκεμβρίου, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου, του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων (Τ.Α.Ε.) Ρεθύμνου και του Αστυνομικού Τμήματος Λάμπης τρεις διακινητές (ένας 23χρονος υπήκοος Αφγανιστάν, ένας 25χρονος υπήκοος Συρίας και ένας 45χρονος), που διευκόλυναν την παράνομη είσοδο στο εσωτερικό της ελληνικής επικράτειας έντεκα μη νομίμων μεταναστών, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, αναζητούνται ακόμη τέσσερις διακινητές: ένας 35χρονος Σύρος, ο οποίος είναι ηγετικό στέλεχος, ένας 27χρονος επίσης από τη Συρία και δύο άτομα αγνώστων στοιχείων.

Οι συλληφθέντες διακινητές μαζί με τα μέλη της οργάνωσης που αναζητούνται είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα με διαρκή δομή και δράση, που δραστηριοποιούνταν τα τελευταία δύο χρόνια στη προώθηση μη νομίμων μεταναστών στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Μεσογείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικότερα, τα ξημερώματα της 16ης Δεκεμβρίου, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων (Τ.Α.Ε.) Ρεθύμνου σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ο οδηγός του οχήματος δεν σταμάτησε και ανέπτυξε ταχύτητα. Ακολούθησε καταδίωξη και σε κοντινή απόσταση το Ι.Χ. ακινητοποιήθηκε και οι αστυνομικοί συνέλαβαν τους δύο επιβαίνοντες αλλοδαπούς υπηκόους Συρίας, διότι δεν έφεραν έγγραφα που να δικαιολογούν τη νόμιμη διαμονή τους στη χώρα.

Από την αστυνομική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής ομάδας είχαν προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε στις 12 Δεκεμβρίου να επιβιβάσουν σε αλιευτικό σκάφος άγνωστο αριθμό μη νόμιμων μεταναστών, ανάμεσά τους και οι έντεκα συλληφθέντες (οι δέκα είναι υπήκοοι Αιγύπτου και ο ένας υπήκοος Παλαιστίνης, κατά δήλωσή τους), από λιμάνι της Αιγύπτου, με ενδιάμεσο σταθμό την Κρήτη, όπου τους περίμεναν συγγενικά τους πρόσωπα, καταβάλλοντας σ’ αυτούς το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ ως αντίτιμο.

Για την προώθηση των αλλοδαπών σε παράλια τoυ Ρεθύμνου Κρήτης, οι διακινητές χρησιμοποίησαν δύο φουσκωτά σκάφη για την παραλαβή των παράνομων μεταναστών από το αλιευτικό σκάφος, για τα οποία έχουν εκδοθεί αναζητήσεις, και δύο Ι.Χ.Ε. οχήματα, τα οποία κατασχέθηκαν ως μέσα διευκόλυνσης και τέλεσης παράνομης δραστηριότητας.

Σε έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι ενός εκ των διακινητών (αρχηγικό μέλος) βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεγάλος αριθμός πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και πληθώρα στοιχείων κινητής τηλεφωνίας.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου, ενώ για τους έντεκα αλλοδαπούς που εισήλθαν παράνομα στη χώρα έχουν κινηθεί οι διαδικασίες διοικητικής απέλασής τους.

Το προανακριτικό έργο διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή των συλληφθέντων διακινητών και σε άλλες υποθέσεις παράνομης εισόδου αλλοδαπών στη χώρα.

Eπιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης