Από τα μεσάνυκτα της Κυριακής ξεκίνησαν οι 48ωρες, επαναλαμβανόμενες απεργίες που έχει προκηρύξει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των απεργών να εστιάζεται στους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς της δυτικής Μακεδονίας.

Στο λιγνιτικό κέντρο δυτικής Μακεδονίας, από τις 12 τα μεσάνυκτα που άρχισε η απεργία, έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας τέσσερις μονάδες, η I & II στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, η 2η στον ΑΗΣ Καρδιάς, ενώ νωρίς το πρωί αποφασίστηκε να τεθεί εκτός λειτουργίας και η μονάδα στον ΑΗΣ Αμυνταίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έχει σταματήσει κάθε δραστηριότητα στη λειτουργία των ορυχείων, όπου η απεργία ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας, με την έλευση της πρωινής βάρδιας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ Μόσχο Μόσχου, η συμμετοχή αγγίζει το 100%, εργάζεται μόνο το προσωπικό ασφαλείας σύμφωνα με τον νόμο και τα συστήματα της αποκομιδής της τέφρας, προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν οι μονάδες που βρίσκονται στο σύστημα.

Σύμφωνα με το σωματείο «Σπάρτακος», στην 48ωρη απεργία συμμετέχουν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στα οκτάμηνα, ενώ, σε ένδειξη συμπαράστασης, μεγάλος αριθμός εργαζομένων σε εργολάβους απέχει από την εργασία.

Κλιμάκιο της ΓΕΝΟΠ με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιώργο Αδαμίδη βρέθηκε τα μεσάνυκτα έξω από την πύλη του μεγαλύτερου ατμοηλεκτρικού σταθμού της χώρας του Αγ. Δημητρίου, όπου ενημέρωσε τους εργαζομένους της νυχτερινής βάρδιας για τη σημασία και τους στόχους της απεργιακής κινητοποίησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Αδαμίδης διαβεβαίωσε ότι ο στόχος της απεργίας «δεν είναι να δημιουργηθούν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της χώρας» και διευκρίνισε ότι η επάρκεια του συστήματος είναι μεγάλη, αφού «από τα 17.000 MW που είναι η εγκατεστημένη ισχύς, μόνο 5.500 έως 6.500 MW είναι η ζήτηση και μάλιστα στη μεγαλύτερη αιχμή κατά τη διάρκεια του 24ώρου».

Την ίδια ώρα, κλιμάκια των απεργών με συνδικαλιστικά στελέχη της ΓΕΝΟΠ και του Σπάρτακου με μια συντονισμένη ενέργεια βρέθηκαν έξω από τις πύλες του ΑΗΣ Καρδιάς και του ΑΗΣ Αμυνταίου, όπου ενημέρωσαν τους εργαζομένους της νυκτερινής βάρδιας που έφθαναν με τα λεωφορεία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ, στο νότιο σύστημα της χώρας έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας μία λικνιστική μονάδα στον ΑΗΣ Μεγαλόπολης και μία μονάδα φυσικού αερίου στο Λαύριο. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο απεργιακός σχεδιασμός υλοποιείται κανονικά χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της χώρας. «Εμείς ζητάμε την απόσυρση του νομοσχεδίου που αποδεδειγμένα θα είναι καταστροφή για τη δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη» σημείωσε.

Σε λίγο, στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής αναμένεται να ξεκινήσει η ακρόαση των φορέων για το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου πριν εισαχθεί για συζήτηση στην Ολομέλεια. «Θα εξηγήσουμε στους βουλευτές τι σημαίνει για τις λιγνιτιφόρες περιοχές της Φλώρινας και της Μεγαλόπολης η πώληση σε ιδιώτες των καλύτερων και πιο ανταγωνιστικών μονάδων που διαθέτει η ΔΕΗ» ανέφερε ο κ. Αδαμίδης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης