Σε τρία δισεκατομμύρια ευρώ εκτιμάται το ετήσιο κοινωνικοοικονομικό κόστος των οδικών ατυχημάτων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον σύλλογο ελλήνων συγκοινωνιολόγων. Στην ίδια έρευνα, τονίζεται ότι παρόλο που ο αριθμός των νεκρών από τροχαία στη χώρα μας μειώνεται, η ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην ευρώπη, σχετικά με την οδική ασφάλεια. Αυτό με άλλα λόγια σημαίνει ότι οι πιθανότητες ατυχήματος στο οδικό δίκτυο της χώρας είναι αρκετά υψηλές.

Το κόστος των τροχαίων ατυχημάτων χωρίζεται σε άμεσο και έμμεσο, και στηρίζεται στην εκτίμηση του ενός εκατομμυρίου ευρώ ανά ανθρώπινη ζωή, στην οποία έχει καταλήξει η ευρωπαϊκή ένωση. Στο κόστος αυτό συνυπολογίζονται το ιατρικό κόστος των τραυματιών που απεβίωσαν ή όχι, το κόστος αποκατάστασης, την απώλεια της παραγωγικής ικανότητας, τα έξοδα των ασφαλιστικών ταμείων, οι υλικές καταστροφές αλλά και τα διοικητικά έξοδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ετήσιο κόστος των οδικών ατυχημάτων στην ευρώπη ανέρχεται στα 160 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικά με την ελλάδα, τα τελευταία πέντε χρόνια εμφανίζεται μια μεγάλη μείωση στα θανατηφόρα τροχαία, η οποία όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις λιγότερες μετακινήσεις των οδηγών εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Επιμέλεια: Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης