Η δραματική κατάσταση όσον αφορά τη λειτουργία του ΧΥΤΑ μέσα στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου και τα πρόστιμα με τα οποία απειλείται η χώρα από το δικαστήριο των ευρωπαϊκών κοινοτήτων ήταν η αιτία που βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες στο νησί κλιμάκιο ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων(ΦοΔΣΑ) Ανδρέα Ξένου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το κλιμάκιο πραγματοποίησε αυτοψία στους χώρους γύρω από τον ΧΥΤΑ και μέσα σε αυτόν, και κατέληξε στη διαπίστωση ότι η κατάσταση που βρήκε είναι πολύ καλή σε σχέση με τους ΧΥΤΑ που λειτουργούν στην υπόλοιπη Ελλάδα και ότι έχουν υπάρξει σημαντικές βελτιώσεις. Ωστόσο ο κ. Ξένος παραδέχθηκε ότι ο ΧΥΤΑ στερείται άδειας λειτουργίας και είναι κορεσμένος, με εξαίρεση τα δύο νέα κύτταρα που κατασκευάστηκαν τα τελευταία δύο χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά το διάστημα από τις 27 έως τις 30 Μαΐου αναμένεται να έρθουν στη Ζάκυνθο επιθεωρητές της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι και θα προχωρήσουν στην καταγραφή των προβλημάτων του χώρου, και τα συμπεράσματα τους θα αξιολογηθούν στη διαδικασία συζήτησης του προβλήματος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Προβληματίζει ιδιαίτερα, ωστόσο, τον φορέα διαχείρισης η ανάγκη ανέγερσης ενός τοιχίου αντιστήριξης, μετά την επικίνδυνη κατολίσθηση που σημειώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο. Σύμφωνα με τον κ. Ξένο, ο ΦοΔΣΑ ζήτησε χρηματοδότηση για την ανέγερσή του από την Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών, η οποία όμως αρνήθηκε να αποδεχτεί το αίτημα. Έτσι, ο φορέας προσανατολίζεται στο να ζητήσει χρήματα από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ή να εντάξει το έργο στο πρόγραμμα της συνολικής αποκατάστασης του χώρου μετά το 2014, όταν ο ΧΥΤΑ προβλέπεται να διακόψει τη λειτουργία του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης