Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας καινοτομεί και παρουσιάζει ελαιόλαδο από χοντρολιές, από τις περίφημες ελιές “Καλαμών”, που τις έχουμε συνηθίσει μόνο στη σαλάτα μας. Οι άνθρωποι του Αγροτικού Συνεταιρισμού αποφάσισαν να βγάλουν λάδι και από τις πασίγνωστες παγκοσμίως ΠΟΠ ελιές “Καλαμών”, παράγοντας ένα ελαιόλαδο υψηλής διατροφικής αξίας αλλά και με πολλά ωφέλη για την υγεία.

Για το νέο προϊόν του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας μίλησε στο MessiniaLive ο πρόεδρος του Συνεταρισμού, Μιχάλης Αντωνόπουλος. Όπως μας εξήγησε, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός, ορμώμενος από τη μελέτη του αναπληρωτή καθηγητή του Φαρμακευτικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Προκόπη Μαγιάτη στο πλαίσιο του προγράμματος Aristoil, για τα οφέλη στην υγεία από τη βρώσιμη ελιά Καλαμών, αποφάσισαν να αξιοποιήσουν τον πλούτο της Μεσσηνιακής γης, παράγοντας από τις ελιές Καλαμών, ελαιόλαδο που έχει αυξημένο ποσοστό σε πολυφαινόλες, υπερτερώντας από τα κοινά ελαιόλαδα, με ιδιότητεςπροστατευτικές για την υγεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και η παραγωγή στις χοντρολιές δεν είναι μεγάλη, κυμαίνεται γύρω στους 2.000 τόνους ετησίως στη Μεσσηνία, το ελαιόλαδο που παράγεται από αυτές είναι υψηλής διατροφικής αξίας με ισχυρισμό υγείας [Health claim] για τον ανθρώπινο οργανισμό. Υπάρχει μια διεθνής τάση για ποιοτικό ελαιόλαδο με πολλαπλά ωφέλη στην υγεία μας, μας επισήμανε ο Μιχάλης Αντωνόπουλος. Αξιοποιώντας τις τελευταίες ιατρικές και διατροφικές έρευνες οι διεθνείς αγορές προσανατολίζονται σε ελαιόλαδα με υψηλά στάνταρς ποιότητας και πολυφαινόλες, παράγοντας ουσιαστικά ελαιόλαδα-“φάρμακα” για τον οργανισμό.

Αυτή τη διεθνή τάση θέλησε να αξιοποιήσει και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας, παράγοντας ελαιόλαδο από άγουρη χοντρολιά και όχι πλήρους ωρίμανσης . Η χοντρολιά βρίσκεται δηλαδή σε πρώιμο στάδιο ωρίμανσης, και αυτό γιατί σύμφωνα με τις έρευνες, όταν η ελιά Καλαμών έχει ωριμάσει κατά 60%, τότε έχει και τις περισσότερες πολυφαινόλες που την καθιστούν προϊόν υγείας. Όσο λοιπόν, πιο άγουρος είναι ο καρπός ελιάς, τόσο υψηλότερες ποσότητες σε φαινόλες δίνει στο λάδι, σύμφωνα με τις έρευνες.

Οι άνθρωποι του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας εκτιμούν ότι φέτος θα παραχθεί 1 τόνος ελαιόλαδο από χοντρολιές, και θα μπει μέσα σε μπουκαλια των 750ml, εμπλουτίζοντας τη νέα σειρά OLIVELAND που το καλοκαίρι λάνσαρε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός, καθώς έκανε Rebranding στα προϊόντα του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παραγωγή του λοιπόν θα είναι περιορισμένη, λόγω της περιορισμένης ποσότητας χοντρολιών, και αυτό αυξάνει και την τιμή του, τριπλασσιάζοντάς το σε σύγκριση με το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Όπως μας δήλωσε ο Μιχάλης Αντωνόπουλος, το νέο ελαιόλαδο-φάρμακο από ελιές ΠΟΠ Καλαμών ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει στην αγορά τις επόμενες ημέρες, σε συσκευασία των 750ml με τιμή 10 ευρώ.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Αντωνόπουλο, μπορεί κάποιος από πολύ μικρή ποσότητα-μόλις μια κουταλιά ελαιόλαδο- να πάρει όλες εκείνες τις ευεργετικές ουσίες για τον οργανισμό!

Στο 1/3 φέτος η παραγωγή ελαιολάδου-πεσμένη και η ποιότητα λόγω δάκου

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για το ελαιόλαδο φέτος, καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μειωμένη παραγωγή, αλλά και για πλήγμα στην ποιότητα του ελαιολάδου λόγω του δάκου και των ασθενειών που έπληξαν τις ελιές.

Για δραματική μείωση της παραγωγής σε σύγκριση με πέρυσι, κάνει λόγο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, Μιχάλης Αντωνόπουλος, δηλώνοντας στο MessiniaLive ότι η παραγωγή ελαιολάδου φέτος ενδέχεται να πέσει ακόμα και στο 1/3,συγκριτικά με την περσινή χρονιά- ρεκόρ για τη Μεσσηνία, με τους 70.000 τόνους ελαιολάδου!

Υποβαθμισμένος ο καρπός

Η μεγάλη καρπόπτωση που οφείλεται στη δακοπροσβολή αλλά και στις ασθένειες [όπως γλοιοσπόριο] που έπληξαν τα ελαιόδεντρα, έχουν ως αποτέλεσμα τα ελαιόλαδα που παράγονται να έχουν αυξημένη οξύτητα, μας τόνισε ο Μιχάλης Αντωνόπουλος. Αυτό φαίνεται ήδη από την πρώτη παραγωγή, καθώς η ελαιοσυγκομιδή έχει ήδη ξεκινήσει σε κάποιες περιοχές της Μεσσηνίας και τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά. Η φετινή χρονιά αναμένεται να κυμανθεί στα προπέρσινα επίπεδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το αγροτικό εισόδημα, που συμπαρασύρεται από τη μειωμένη ποσότητα ελαιολάδου.

Πηγή: messinialive.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης