Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Τρικάλων ενημερώνει τους πολίτες ότι κατά τη διάρκεια των επόμενων 72 ωρών υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για την εκδήλωση χιονοστιβάδων στον ορεινό όγκο του νομού Τρικάλων.

Οι παράγοντες που συμβάλλουν στη δημιουργία τους είναι η μεγάλη ποσότητα χιονιού που έχει συσσωρευτεί, τα διαφορετικά στρώματα χιονιού τα οποία δημιουργήθηκαν από χιονοπτώσεις με διαφορετικές θερμοκρασίες και η μεταβολή της θερμοκρασίας κατά τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Οι περιοχές που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πληγούν είναι αυτές που βρίσκονται κάτω από υπήνεμες πλαγιές με αραιή βλάστηση οι οποίες έχουν κλίση εδάφους μεταξύ 20 και 45 μοιρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνεπώς, εκτός από πεζοπόρους (ορειβάτες, κυνηγούς, κτηνοτρόφους κλπ.) ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να επιδείξουν και οι κάτοικοι των ορεινών οικισμών καθώς και οι οδηγοί των οχημάτων που κινούνται σε δρόμους του ορεινού δικτύου που διέρχονται κάτω από πλαγιές με τα παραπάνω γνωρίσματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο δρόμος Τρικάλων – Άρτας στο ύψος της Γκρόπας όπου τον Μάρτιο του 1998 χιονοστιβάδα καταπλάκωσε διερχόμενο αυτοκίνητο με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν οι δυο επιβάτες του.

Πηγή:thessalianews
Eπιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης