Φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης

Κλίμα έντασης επικράτησε στο Ελληνικό, όπου πρόσφυγες αρνήθηκαν να επιτρέψουν την πρόσβαση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα στις εγκαταστάσεις. Ο υπουργός στην αρχή εισήλθε στον καταυλισμό, ωστόσο αναγκάστηκε να εξέλθει λίγα λεπτά αργότερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακολούθησαν διαπραγματεύσεις με τους πρόσφυγες, οι οποίοι από χθες έχουν προχωρήσει σε απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους εντός των εγκαταστάσεων.

Οι εικόνες που μεταδόθηκαν από το Ελληνικό ήταν πρωτοφανείς, με μικρά παιδιά να βρίσκονται σκαρφαλωμένα στην πύλη, ενώ την ίδια ώρα σημειώνονταν οξύτατες αντεγκλήσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και πρόσφυγες, με τον υπουργό να βρίσκεται στη μέση…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έπειτα από 30 λεπτά, οι πρόσφυγες άνοιξαν την πόρτα και επέτρεψαν την είσοδο του υπουργού, ο οποίος τους προέτρεψε να ανοίξουν τις αλυσίδες προκειμένου να έχουν μία διεξοδική συζήτηση.

Κατά τη διάρκεια της έντασης βρέθηκαν επί τόπου ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που απώθησαν τους πρόσφυγες, οι οποίοι προηγουμένως είχαν σχηματίσει ανθρώπινη αλυσίδα, απαγορεύοντας την πρόσβαση στον κ. Μουζάλα.

Μουζάλας: Οργανώσεις σπέρνουν ψευδείς ειδήσεις

Ευθείες βολές κατά οργανώσεων οι οποίες σπέρνουν ψευδείς ειδήσεις, «προκειμένου να δημιουργηθεί θέμα», εξαπέλυσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, με αφορμή το περιστατικό. «Δεν υπάρχει καμία απεργία πείνας» είπε ο κ. Μουζάλας και τόνισε πως μία συγκεκριμένη οργάνωση «πριν από λίγους μήνες είχε σπείρει την ίδια είδηση, που ήταν και πάλι ψευδής». Ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται για ΜΚΟ αλλά για «πολιτικές οργανώσεις, οι οποίες στήνουν χειραγωγικά και χειραγωγημένα σκηνικά».

Στη συνέντευξη που παραχώρησε από την αίθουσα αφίξεων ο υπουργός επεσήμανε ότι «εδώ υπάρχει παραβίαση νόμων του ελληνικού κράτους», καταγγέλλοντας ότι «χθες απαγόρευσαν την είσοδο των φορτηγών που μεταφέρουν τα συσσίτια», τα οποία τελικά «μπήκαν από την πίσω πόρτα».

«Δηλώνω ως υπουργός ότι κατανοώ απόλυτα τον πόνο αυτών των ανθρώπων. Προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε με τις δυνάμεις που έχουμε και κάποιοι στήνουν χειραγωγικά και χειραγωγημένα σκηνικά… Δεν πρόκειται να τους το επιτρέψουμε… Η σημερινή μου κίνηση σηματοδοτεί κάτι: πονάμε τους φιλοξενούμενους, προσπαθούμε να κάνουμε κάτι για αυτούς με πολλά λάθη, αλλά και με πολλά πράγματα τα οποία δεν έχουν κάνει άλλες χώρες… Όποιος αισθάνεται καταπιεσμένος μέσα σε αυτήν τη δομή είναι ελεύθερος να φύγει και να αντιμετωπίσει μετά τις συνέπειες των πράξεών του» είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

Παράλληλα, κατηγόρησε ευθέως τους «Αλληλέγγυους» ότι «προσφέρουν κακές υπηρεσίες».

Η ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ

Για το ζήτημα των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων και των μεταναστών στο Ελληνικό εξέδωσε την Κυριακή ανακοίνωση η Κίνηση Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή:

Οι πρόσφυγες διαμαρτύρονται για έλλειψη σεβασμού από τους υπεύθυνους του camp στις στοιχειώδεις και απόλυτα δικαιολογημένες απαιτήσεις που προβάλλουν για να εξασφαλιστεί η ανθρώπινη διαβίωση.
Συγκεντρώθηκαν στον χώρο των αφίξεων διεκδικώντας συγκεκριμένα αιτήματα και για να διαμαρτυρηθούν.

Μητέρες με βρέφη και μικρά παιδιά δεν έχουν σε στοιχειώδη επάρκεια τα απαραίτητα, όπως βρεφικό γάλα και pampers.

Το φαγητό που προέρχεται από την οργάνωση DRC είναι απαράδεκτο.

Δεν υπάρχει ζεστό νερό και πλυντήρια.

Δεν υπάρχει πρόσβαση στα νοσοκομεία, αφού δεν υπάρχουν μεταφραστές.

Τα παιδιά πρέπει να μπουν στα σχολεία.

Η απάντηση της κυβέρνησης στο αίτημα του ασύλου είναι η επικοινωνία μέσω Skype.

Καλούμε την κυβέρνηση να ικανοποιήσει άμεσα τα αιτήματα των προσφύγων και απαιτούμε να βελτιωθούν άμεσα οι συνθήκες στο στρατόπεδο του Ελληνικού και να βρεθούν χώροι φιλοξενίας μέσα στον αστικό ιστό της Αθήνας. Όχι στη διαμονή σε σκηνές.

Το Ελληνικό δεν είναι το μόνο στρατόπεδο που έχει ζητήματα.

Πρόσφατα είχαμε 5 νεκρούς από την αθλιότητα που επικρατεί στη Μόρια, τη Ριτσώνα, τη Σάμο.

Διαβάστε επίσης:


σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης