Οι καταγγελίες της πολιτικής αγωγής στη δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής ότι κατηγορούμενος απείλησε αυτόπτη μάρτυρα που βρισκόταν μπροστά την ώρα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, ανέβασαν το θερμόμετρο στη διαδικασία, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.

Ο Ιωάννης Καζαντζόγλου, σύμφωνα με τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής, φέρεται να εκτόξευσε απειλές σε βάρος της Δήμητρας Ζώρζου, όταν εκείνη τον αναγνώρισε ως συνοδηγό του Γ. Ρουπακιά, το μοιραίο βράδυ. «Αφήστε με να βγω έξω και να της δείξω εγώ» φέρεται, σύμφωνα με την πολιτική αγωγή να είπε στη μάρτυρα, ο κατηγορούμενος Ιωάννης Καζαντζόγλου στην νεαρή κοπέλα που ήταν στο βήμα του μάρτυρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ένταση δημιουργήθηκε όταν η πρόεδρος του δικαστηρίου ρώτησε τη μάρτυρα αν αναγνωρίζει τον συνοδηγό του Γ. Ρουπακιά στο αυτοκίνητο με το οποίο έφτασε στο σημείο της δολοφονίας… Η κοπέλα γύρισε και κοίταξε στο εδώλιο τους κατηγορουμένους και δείχνοντας τον Ιωάννη Καζαντζόγλου είπε : «είναι αυτός, ο δεύτερος από δεξιά».

Πρόεδρος: Είστε απόλυτα σίγουρη ότι είναι αυτός;
Μάρτυρας : Απόλυτα ασφαλής δεν είμαι αλλά ο σωματότυπος είναι αυτός.
Καζαντζόγλου:( σηκώνεται όρθιος καθ΄ υπόδειξη της προέδρου) Κοίταξε με καλά με θυμάστε από εκείνο το βράδυ;

Μάρτυρας: Ναι….

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τότε ο κατηγορούμενος με έντονες κινήσεις, και με τον διπλανό του συγκατηγορούμενο να τον κρατά από το χέρι προσπαθώντας να τον συγκρατήσει, φέρεται, σύμφωνα με τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής να είπε :«Αφήστε με να βγω έξω και θα της δείξω εγώ…». Η μάρτυρας ζήτησε διάλειμμα και κλαίγοντας βγήκε από την δικαστική αίθουσα…

«Φασίστες δεν θα την τρομοκρατήσετε» φώναξαν από την πολιτική αγωγή αλλά και από το ακροατήριο….
Με την επανάληψη της διαδικασίας οι συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν να εξεταστεί η μάρτυρας κατ΄ αντιπαράσταση με δύο αστυνομικούς που συνέλαβαν τον Γ. Ρουπακιά για να ελεγχθεί η αξιοπιστία της.
Με παρέμβαση της η πρόεδρος του δικαστηρίου ζήτησε να σταματήσουν οι έντονες αντιπαραθέσεις των συνηγόρων των δύο πλευρών για «να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος».

Η μάρτυρας, συνεχίζοντας την κατάθεσή της, υποστήριξε ότι έχει δεχτεί «ύποπτα» τηλεφωνήματα καθώς προέρχονται από απόκρυψη χωρίς να ακούγεται κάποια φωνή από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής.

«Το αναφέρω αυτό γιατί υπάρχει ένας κίνδυνος γενικότερα», είπε χαρακτηριστικά η μάρτυρας, η οποία διευκρίνισε ότι τα περίεργα τηλεφωνήματα έγιναν μετά την δεύτερη κατάθεσή της στην ανακρίτρια αλλά και μετά τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των μαρτύρων της δίκης.

Νωρίτερα, δημιουργήθηκε και πάλι ένταση όταν συνήγοροι υπεράσπισης διαμαρτυρήθηκαν γιατί η φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη απαθανάτιζε με τη φωτογραφική της μηχανή τους μάρτυρες. Οι συνήγοροι υπεράσπισης την κατηγορούν ότι φωτογραφίζει και τους ίδιους πάρα τις διαβεβαιώσεις της ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Η μάρτυρας πάντως συνέχισε να είναι ταραγμένη και μετά τη διακοπή, ενώ κάποια στιγμή ξέσπασε και πάλι σε κλάματα με αποτέλεσμα να διακόψει εκ νέου το δικαστήριο και η πρόεδρος να της ζητάει να ηρεμήσει..
ΠΡ: Αν μπορείτε να συνεχίσετε, πείτε μας γιατί βλέπω το πρόσωπο σας κάπως… Βλέπω κλάματα στα μάτια, ο μάρτυρας πρέπει αβίαστα, ανεπηρέαστα να καταθέτει για να μας βοηθήσει να φτάσουμε στην αλήθεια…

Θα κάνουμε διακοπή μισής ώρας κι αν είναι σε θέση η μάρτυρας συνεχίζουμε αλλιώς πάμε για την επόμενη συνεδρίαση …

«Τρεις εναντίον ενός»

Νωρίτερα, η μάρτυρας είχε περιγράψει όλα όσα είδε, μιλώντας για την επίθεση που δέχτηκαν ο 34χρονος μουσικός και οι φίλοι του από τα μέλη της Χρυσής Αυγής. «Τρεις χτυπούσαν έναν» είπε χαρακτηριστικά η μάρτυρας, τονίζοντας πήραν μέρος στην επίθεση τουλάχιστον δώδεκα χρυσαυγίτες.

«Όταν ο Ρουπακιάς κατέβηκε από το αυτοκίνητο δύο τρεις από αυτούς που χτυπούσαν τον Παύλο και δύο φίλους του που είχαν μείνει πίσω, έκαναν κλοιό γύρω του κι αυτός αγκάλιασε τον Φύσσα… Είδα δύο κινήσεις του χεριού του…Μετά καταλάβαμε τι είχε κάνει…».

Η μάρτυρας που διαμένει στην περιοχή, είπε πως όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 11 το βράδυ.
«Ήταν δύο ξεχωριστές παρέες… Αρχίζουν και βγαίνουν 20-30 άτομα από την Κεφαλληνίας… Οι φωνές έγιναν πιο έντονες, αυτοί που ήταν πιο μπροστά με τις φανέλες του Ολυμπιακού άρχισαν να φωνάζουν και να κοροϊδεύουν ενώ η δεύτερη ομάδα ήταν με ρούχα παραλλαγής, μαύρες μπλούζες και ήταν αρκετά σωματώδεις… Δύο – τρεις κρατούσαν σίγουρα ρόπαλα. Μου πήγε το μυαλό ότι ήταν χρυσαυγίτες… Έβριζαν θα σας γ…. , γ… τη μάνα σας… αυτοί που φόραγαν μπλούζες Ολυμπιακού έφυγαν αμέσως… από μια παρέα με δύο γυναίκες, περίπου δέκα άτομα σύνολο, ακούσαμε να φωνάζουν ” μ…, τρέξτε”».

Πρ.: αντιληφθήκατε ότι κάτι επρόκειτο να συμβεί;
Μαρ.: Σοκαριστήκαμε από τις δυνατές φωνές και τα πολλά άτομα που άρχισαν να τρέχουν
Πρ.: Εξακολουθήσατε να κάθεστε στο παγκάκι;
Μαρ.: Ναι, κοκαλώσαμε… Ένιωσα βέβαια ότι δεν κινδύνευα εγώ εκείνη τη στιγμή αλλά κάποιοι άλλοι. Η παρέα των δέκα πέρασε από μπροστά μας….ο Φύσσας είχε μείνει πίσω….από τους είκοσι-τριάντα που ήταν στην Τσαλδάρη είχαν περάσει περίπου οι μισοί κι άρχισαν να χτυπάνε τα παιδιά…. Τους χτυπούσαν με κράνη, με χέρια κι ένας σίγουρα με ρόπαλο».

«Χτύπησαν τον Παύλο πισώπλατα»

Πρ.: Διήρκεσε πολύ αυτό;
Μαρ: Τίποτε δεν διήρκεσε πολύ, έγιναν όλα πολύ γρήγορα… τρεις χτυπούσαν έναν… κάποια στιγμή αυτοί φεύγουν, τα παιδιά τα χτυπημένα ήταν ζαλισμένα δεν ήταν σε θέση να φύγουν… τους φώναζαν φύγετε ρε φασίστες… Σηκώθηκα όρθια. Έχουν μείνει τρία παιδιά, έναν από τους δύο τον είχε πιάσει κάποιος και τον χτυπούσε πάνω σε μια βιτρίνα… Πλησίασαν τον Παύλο από πίσω και τον χτύπησαν. Αυτός γυρνάει προς το μέρος τους, έρχονται κι άλλοι δέκα και ξεκινάνε και χτυπάνε και τους τρεις… εκείνη τη στιγμή μπαίνει ένα αυτοκίνητο στο αντίθετο ρεύμα… ξαφνιαστήκαμε όπως και τα τρία παιδιά… δεν κινούνταν αμάξια ….σταμάτησε ακριβώς δίπλα στα τρία παιδιά…Γύρισαν προς το αυτοκίνητο … Άρχισαν να απομακρύνονται αυτοί που χτυπούσαν κι έμειναν δυο -τρεις… Κάποιοι στάθηκαν απέναντι μαζί με τους υπόλοιπους και 2-3 στάθηκαν πίσω από τον Παύλο …θεώρησα ότι το αυτοκίνητο ήταν ασφαλίτικο.

«Με μαχαίρωσε», φώναζε ο Φύσσας

Η μάρτυρας είδε τον Γ. Ρουπακιά να μπαίνει στο αυτοκίνητο, την ώρα που ο Π. Φύσσας φώναζε πως τον είχε μαχαιρώσει.
Πρ.: Πόσοι ήταν μέσα στο αυτοκίνητο;
Μαρ.: Ακόμα δεν είχα δει… βλέπουμε έναν να βγαίνει από το αυτοκίνητο… ο Παύλος γύρισε να κοιτάξει…. ο οδηγός που βγήκε κάνει δύο-τρία βήματα, πλησιάζει τον Παύλο και τον παίρνει αγκαλιά… δεν μπορούσε να αντιδράσει ο Παύλος, ήταν πολύ κοντά… είδα μόνο δύο κινήσεις του χεριού του οδηγού του αυτοκινήτου. Οι άλλοι τρεις του είχαν κάνει έναν κλοιό. Ο οδηγός γύρισε και προσπάθησε να μπει ξανά μέσα στο αυτοκίνητο… Εκείνη την ώρα φωνάζει ο Παύλος «με μαχαίρωσε». Τότε καταλάβαμε πόσο σοβαρό ήταν αυτό που είχε γίνει… Τον οδηγό τον έπιασε ένας της ομάδας ΔΙΑΣ.

Την αντίδραση της υπεράσπισης προκάλεσαν οι ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής στη μάρτυρα.

Πολ.ΑΓ. : Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι ήταν οργανωμένη επίθεση;
Μαρ. : Υπήρχαν δύο ειδών επιθέσεις και το αυτοκίνητο που ήρθε ξαφνικά ανάποδα….
Πολ.ΑΓ: Όταν βγήκε ο Ρουπακιάς από το αυτοκίνητο κατευθύνθηκε αμέσως στον Παύλο ή συνομίλησε με τους υπόλοιπους χρυσαυγίτες;
Μαρ.: Κατευθείαν στον Παύλο.
Πολ.αγ.: η παρέα του Παύλου με την εμφάνιση της προκαλούσε τρόμο ;
Μαρ.: Οχι , σε αντίθεση με τους άλλους.
Πολ.Αγ.: Το σύνθημα ” αίμα, τιμή ,Χρυςή Αυγή” τι σας λέει;
Μαρ.: Τους εκφράζει και ξεχωρίζει όπως πιστεύουν τη φυλή από τους άλλους .
Πολ.Αγ.: Πριν τη διακοπή της συνεδρίασης φοβηθήκατε.
Μαρ.: Βέβαια
Πολ.αγ.: Από τις απειλές του κ. Καζαντζόγλου.
Υπερ.: Αυτό είναι λάσπη, Αν έχει γίνει κάποιο αδίκημα να το καταγγείλει ο παθών.

Η δίκη τελικά διεκόπη για τις 2 Δεκεμβρίου καθώς η μάρτυρας είπε πως είναι πολύ ταραγμένη και δεν μπορεί να συνεχίσει την κατάθεσή της. Ο συνήγορος του Ι. Καζαντζόγλου ζήτησε εξ ονόματος του εντολέα του το λόγο για να πει ότι βυσσοδομούν βάρος του τα Μέσα Μαζικής Δικυτύωσης.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου του συνέστησε, ωστόσο, να προσέχει ώστε οι εκφράσεις του να είναι ευπρεπείς.

Συνήγορος: Αναφέρουν ψευδώς ότι απείλησε την κα Ζωρζου.
Πρόεδρος : Τι σχέση έχει αυτό με εμάς; Αν έγινε σε ώρα διακοπής; δεν έγινε τίποτα ενώπιον μας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης