Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη η τελική φάση της εντυπωσιακής άσκησης «Λεωνίδας ο Ρόδιος» στο πεδίο βολής στην Κατταβιά της Ρόδου, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια.

Στο νησί βρέθηκε, προκειμένου να παρακολουθήσει την άσκηση, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Αντιστράτηγος Μahmoud Hegazy, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η άσκηση που πήρε το όνομά της από τον Ολυμπιονίκη της αρχαιότητας, Λεωνίδα του Ρόδιου, πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή δυνάμεων του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας και πρόκειται για την πρώτη ουσιαστικά, τέτοιου βεληνεκούς, που έχει πραγματοποιηθεί στη Ρόδο.

Ήταν δε άκρως εντυπωσιακή, καθώς χρησιμοποιήθηκαν πραγματικά πυρά, από αντιαρματικά άρματα μάχης, μαχητικά αεροπλάνα της Πολεμικής αεροπορίας και ελικόπτερα «Απάτσι» που εκτόξευσαν ρουκέτες καθώς και κανονιοφόρους του Πολεμικού Ναυτικού, που στο πλαίσιο της άσκησης κλήθηκαν να συνδράμουν στη «μάχη»  με πυρά δια θαλάσσης.

Η άσκηση στόχο είχε την συνεργασία όλων των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και να καταδείξει την επιχειρησιακή ετοιμότητα τους στην αναχαίτιση του εχθρού και την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη στρατηγικά περιοχή όπως αυτή των Δωδεκανήσων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αμέσως μετά το τέλος της άσκησης ακολούθησε επιθεώρηση από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δένδια σε όλα τα στρατιωτικά τμήματα που συμμετείχαν, ενώ ανακοίνωσε ότι δίνει τιμητική άδεια πέντε ημερών σε όλους τους συμμετέχοντες.

Στη συνέχεια δήλωσε «Είχα σήμερα την εξαιρετική χαρά μαζί με τον στενό μου συνεργάτη, τον υφυπουργό κ. Γιάννη Λαμπρόπουλο, και τη φυσική ηγεσία του ΓΕΕΘΑ και του Στρατού να παρακολουθήσουμε την σημαντική αυτή άσκηση στη Ρόδο.

Είμαστε ευτυχείς που βρισκόμαστε κατ’ αρχήν στη Ρόδο. Άλλα είμαστε και εξαιρετικά περήφανοι με αυτό που είδαμε. Για την δυνατότητα των γυναικών και των ανδρών των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και όλων όσων ζουν εδώ στη Ρόδο, να δημιουργούν στόχευση και να επιτυγχάνουν το στόχο. Και ποιος είναι αυτός ο στόχος; Να δίνεται στην Ελληνική κοινωνία η βεβαιότητα ότι μπορούμε να προασπίσουμε την εδαφική μας ακεραιότητα και την εθνική μας ανεξαρτησία και την εθνική μας αξιοπρέπεια.

Μπορούμε να υλοποιούμε το δόγμα της Παλλαϊκής άμυνας. Συγχαρητήρια σε όλους».
 
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ξεναγήθηκε στη συνέχεια στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο επίδειξης.

Πηγή: rodiaki.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης