Συνεχίζονται οι επαφές της Περιφέρειας Κρήτης με την Περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια στην Μπολόνια, στο πλαίσιο της πολιτικής εξωστρέφειάς της και της Ανάπτυξης Διμερών Σχέσεων μεταξύ της Κρήτης και άλλων Περιφερειών (Region to Region Relationships).

Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων Γιώργος Αλεξάκης, επισκέφθηκε την Περιφέρεια της Εμίλια Ρομάνια όπου τον υποδέχθηκε ο αντίστοιχος Ιταλός αντιπεριφερειάρχης Πατρίτσιο Μπλάντσι . Αφορμή της επίσκεψης και των συνεργασιών είναι το γεγονός ότι στη Μπολόνια βρίσκεται ο τάφος του μοναδικού στην καταγωγή Κρητικού Πάπα Αλέξανδρου Ε’, γνωστού και ως «Pietro Filargo di Candia», που γεννήθηκε το 1339 στις Καρές Νεάπολης Λασιθίου – 1410 Μπολόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα ενδιαφέρουσες είναι και οι πρωτοβουλίες της Ελληνίδας προξένου στη Μπολόνια, Γωγώς Λαμπράκη, για τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δυο Περιφερειών, οι οποίες στηρίζονται από τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη. Στη συνάντηση διαπιστώθηκε η κοινή ανησυχία των δύο περιφερειών για το μέλλον της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ και συμφωνήθηκε η ανάληψη κοινής πρωτοβουλίας παράστασης των Ευρωπαϊκών Περιφερειών της Μεσογείου προς την Επίτροπο Κρέτσου και τον πρόεδρο της Κομισιόν Γιούνκερ.

Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης τα πεδία συνεργασίας μεταξύ των δυο Περιφερειών στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, όπως η από κοινού υποβολή προτάσεων σε μελλοντικά προγράμματα για την κλιματική αλλαγή, η γαλάζια οικονομία, η πολιτιστική κληρονομιά και η γαστρονομία. Ενδιαφέρον υπήρξε για το χώρο των ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και στην ανταλλαγή εμπειριών στην εφαρμογή της Στρατηγικής της Έξυπνης Εξειδίκευσης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Αλεξάκης, κάλεσε τους εκπροσώπους της Ιταλικής Περιφέρειας να επισκεφθούν την Κρήτη, πρόσκληση που έγινε αποδεκτή και αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης