Την επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας για τους εκπαιδευτικούς της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και κατ΄ επέκταση για όλους τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, ζητεί ο Ειδικός Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας.

Με έγγραφό του, ο κ. Ι. Σούκος, ανατρέπει την απόφαση του πρώην υπουργού Παιδείας, Γιώργου Μπαμπινιώτη, ο οποίος μία ημέρα πριν λήξει η θητεία του είχε υπογράψει τη γνωμοδότηση 214/2012 του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί έπαψαν να λαμβάνουν δώρα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ:

Όπως είχαμε ανακοινώσει προ ολίγων ημερών, υπήρξε καταγγελία προς το υπουργείο Εργασίας για την κατάργηση των δώρων εορτών και επιδομάτων αδείας των διοικητικών υπαλλήλων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας που επεβλήθη από τον κ. Μπαμπινιώτη, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε την κατάργηση που επέβαλε στους εκπαιδευτικούς και αποφάσισε να την επιβάλλει μονομερώς και παρανόμως και στους διοικητικούς υπαλλήλους.

Μετά την καταγγελία όμως το Υπουργείο Εργασίας με μια απόφαση-σταθμό αποκατέστησε τη νομιμότητα, επιβάλλοντας την αναδρομική (από το 2012) καταβολή των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας στους εργαζόμενους της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έπειτα από την απόφαση αυτή, οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (ΣΚΦΕ και ΣΔΝΦΕ) προχώρησαν σε έγγραφο αίτημα προς τον Πρόεδρο της Φ.Ε. κ. Μπαμπινιώτη που κοινοποιήθηκε και στον Ειδικό Γραμματέα του υπουργείου Εργασίας ζητώντας την καταβολή του 13ου και 14ου μισθού προς αυτούς, επικαλούμενοι τη συνταγματική αρχή της ισότητας (άρθρο 4, παρ. 1) που επιβάλλει την ισότητα αμοιβής για όμοια εργασία, ή εργασία ίσης αξίας.

Αποδεχόμενος την επίκληση του Συντάγματος, αλλά και το γεγονός ότι οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί συνάπτουν ατομικές συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου, ο Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας με το έγγραφό του θεωρεί πως πρέπει να καταβληθεί και πάλι ο 13ος και 14ος μισθός στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.

Όπως γίνεται κατανοητό, η επαναφορά των Δώρων και του επιδόματος αδείας θα ισχύσει αναλογικά και στους υπόλοιπους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, ακριβώς με το ίδιο νομικό σκεπτικό. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ράπισμα σε όσους επεχείρησαν να εξαθλιώσουν το 2012 τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς για ίδιον όφελος.

Η απόφαση του Ειδικού Γραμματέα του υπουργείου Εργασίας:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης