Επί ποδός βρίσκεται όλος ο κρατικός μηχανισμός, προκειμένου να καταγραφούν οι ζημίες από την πρωτοφανή θεομηνία που χτύπησε τη Σαμοθράκη, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για άμεση αποζημίωση των πληγέντων, ανέφερε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο, 104,9 FM», ο γενικός γραμματέας Υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Δέδες, ο οποίος επεσήμανε ότι θα καταγράφονται όλες οι καταστροφές στις υποδομές του νησιού, σπίτια, επιχειρήσεις, ζωικό κεφάλαιο και καλλιέργειες.

«Ήδη βρίσκονται στο νησί, εκτός από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Υποδομών και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ, έτσι ώστε ξεκινούν οι καταγραφές των ζημιών σε όλα τα επίπεδα, τόσο στο επίπεδο των κατοικιών που επλήγησαν όσο και στο επίπεδο των επιχειρήσεων, όπως επίσης του ζωικού και φυτικού κεφαλαίου» σημείωσε ο κ. Δέδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ζημιές είναι σημαντικές και εκτεταμένες, είπε ο γγ Υποδομών, ο οποίος αναφέρθηκε στις σοβαρές καταστροφές που έχει υποστεί το οδικό δίκτυο της Σαμοθράκης, υπογραμμίζοντας ότι οι δυσκολίες στην πρόσβαση δεν θα αποτρέψουν τα κλιμάκια να φτάσουν σε κάθε σημείο του νησιού και να κάνουν το έργο τους.

«Το οδικό δίκτυο έχει αποκοπεί στη σύνδεση του βόρειου με το νότιο τμήμα του νησιού, έχουμε την κατάρρευση μίας γέφυρας στον κεντρικό δρόμο και σοβαρές ζημιές και στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο» είπε και συμπλήρωσε πως «υπάρχει πρόσβαση αλλά με μεγάλες παρακάμψεις. Οι δυνάμεις των Σωμάτων Ασφαλείας και οι μηχανικοί θα πάνε παντού γιατί πρέπει να εντοπιστούν και να καταγραφούν».

«Θέληση και απόφαση όλων των φορέων που συμμετέχουν στον συντονισμό είναι όχι απλά να αποκατασταθούν οι βλάβες και οι πληγές», είπε ο κ. Δέδες, αλλά με μια ολιστική παρέμβαση να αντιμετωπιστούν και όλες οι παθογένειες που προκάλεσαν τις πλημμύρες. «Δηλαδή διευθετήσεις ρεμάτων, αντιπλημμυρικά έργα, διαχείριση νερών της ευρύτερης περιοχής, θα είναι στις άμεσες και στις μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις και νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε γιατί έχουμε εξασφαλίσει καλό συντονισμό» ανέφερε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όσον αφορά τα κονδύλια, τον πρώτο λόγο έχουν τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών. Αναμφίβολα θα υπάρξουν (κονδύλια) από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, από το υπουργείο Εσωτερικών και φυσικά την Περιφέρεια. Θα συνεισφέρουμε όλοι στη χρηματοδότηση των έργων που απαιτούνται για να αποκατασταθούν οι ζημιές και να αποζημιωθούν οι πληγέντες» υπογράμμισε ο κ. Δέδες.

Σημειώνεται, ότι οι αυτοψίες για την καταγραφή των ζημιών των πληγέντων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, που έπληξαν τα τελευταία 24ωρα τη Σαμοθράκη, ξεκίνησαν σήμερα ώστε να προχωρήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων. Από το μεσημέρι της Τρίτης, ο δήμος Σαμοθράκης κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με απόφαση του γγ Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, ενώ κλιμάκια των μηχανικών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο νησί, έθεσαν ως προτεραιότητα την άμεση αποκατάσταση της Χώρας, η οποία έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από τις τεράστιες ποσότητες λάσπης και βράχων από τα νερά της θεομηνίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών οι σημαντικότερες ζημίες καταγράφονται στα κτίρια του δημαρχείου και του Κέντρου Υγείας. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σαμοθράκης, Θανάσης Βίτσας, στο δημαρχείο κατέρρευσε ο ένας τοίχος και μέρος της στέγης με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή του εξοπλισμού και των αρχείων με τα ορμητικά νερά να σχηματίζουν καταρράκτες βρίσκοντας διέξοδο στα παράθυρα και τις πόρτες του κτηρίου.

Φωτογραφία: e-evros.gr Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης