Συνέχεια στη κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην τοπική Εκκλησία και στη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε το Σάββατο ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας.

Από τον άμβωνα του ναού του Αγίου Λουκά, ο μητροπολίτης Νικόλαος χαρακτήρισε μέγα ατόπημα την ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής που καλούσε τα στελέχη της να μη συμμετάσχουν στις θρησκευτικές εκδηλώσεις με αφορμή τον εορτασμό του πολιούχου της Λαμίας και την απελευθέρωση της πόλης από τους Γερμανούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος επισήμανε πως είναι κρίμα «οι αντιρατσιστές να γίνονται οι χειρότεροι ρατσιστές σε θέματα Εκκλησίας και πίστεως». Επίσης κάλεσε την πολιτεία να πάρει θέση για το θέμα.


Η απάντηση του Μητροπολίτη Φθιώτιδας στον ΣΥΡΙΖΑ από LAMIASTARGR

Η επίμαχη ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συμπληρώθηκαν 70 χρόνια από την 18η Οκτωβρίου 1944 ημέρα που οι μαχητές του ΕΛΑΣ απελευθέρωσαν τη Λαμία από τη ναζιστική κατοχή.

Η Λαμία έχει την τιμή να είναι πατρίδα του πρωτο-καπετάνιου του ΕΛΑΣ Αρη Βελουχιώτη και πολλών επώνυμων και ανώνυμων αγωνιστών που πήραν τα όπλα ενάντια στη ναζιστική κατοχή και θυσιάστηκαν για Ελευθερία, Ανεξαρτησία και Κοινωνική Δικαιοσύνη. Η 18η Οκτωβρίου, είναι ημέρα τιμής και μνήμης που ανήκει σε όλους τους Αντιστασιακούς και αυτό το περιεχόμενο πρέπει να έχει ο γιορτασμός της επετείου.

Ο καθιερωμένος διπλός εορτασμός της 18ης Οκτωβρίου- εθνικός και θρησκευτικός- με έμφαση στο θρησκευτικό περιεχόμενο της επετείου, υποβαθμίζει την συμβολή των μαχητών του ΕΛΑΣ στην απελευθέρωση της Λαμίας και συσκοτίζει την ιστορική αλήθεια αποδίδοντας την απελευθέρωση της Λαμίας σε «θεία» επέμβαση. Για το λόγο αυτό δεν θα συμμετάσχουμε στον επίσημο εορτασμό της επετείου, στο πρόγραμμά του οποίου περιλαμβάνονται δοξολογίες και λιτάνευση εικόνων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας τιμώντας τους μαχητές του ΕΛΑΣ-απελευθερωτές της πόλης και όλους τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης καλεί σε μια λιτή εκδήλωση μνήμης και τιμής το Σάββατο 19 Οκτωβρίου στις 12.30 το μεσημέρι στην πλατεία Λαού στο άγαλμα του Άρη Βελουχιώτη.

Στη σημερινή συγκυρία που η κοινωνία συνθλίβεται από τις μνημονιακές πολιτικές και οι νέο-ναζιστικές συμμορίες συνεχίζουν να προκαλούν, ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε τους Αντιστασιακούς είναι να συμμετέχουμε ενεργά στους κοινωνικούς αγώνες του σήμερα.

Γι αυτό καλούμε όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα τη νέα γενιά ακολουθώντας τους δρόμους του αγώνα που οι απελευθερωτές της πόλης μας άνοιξαν, να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό και να αγωνιστούν για μια Ελλάδα με Ελευθερία, Λαϊκή Κυριαρχία και Κοινωνική Δικαιοσύνη.

Λίγη ώρα αργότερα και έπειτα από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, η Νομαρχιακή Επιτροπή εξέδωσε νέα ανακοίνωση, από την οποία απουσίαζε η φράση: «Για το λόγο αυτό δεν θα συμμετάσχουμε στον επίσημο εορτασμό της επετείου, στο πρόγραμμα του οποίου περιλαμβάνονται δοξολογίες και λιτάνευση εικόνων».

Με πληροφορίες από το lamiastar.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης