Επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών στην Ελλάδα βλέπει το 88% των Ελλήνων, τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με την κοινοτική δημοσκόπηση Ευρωβαρόμετρο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και η οποία ερευνά τον τρόπο με τον οποίο η κρίση επηρέασε την ποιότητα των όρων εργασίας στην Ε.Ε.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, το 82% των Ελλήνων πολιτών θεωρεί ότι οι συνθήκες εργασίας στην Ελλάδα είναι «κακές» (43% στην Ε.Ε.), ενώ μόλις το 16% πιστεύει ότι είναι «καλές» (53% στην Ε.Ε.). Μετά την Ελλάδα, τα υψηλότερα ποσοστά δυσαρέσκειας όσον αφορά στα εργασιακά στη χώρα τους καταγράφονται στους Ούγγρους (79%), στους Ισπανούς (76%) και στους Ιταλούς (73%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ερώτημα «πιστεύετε πως τα τελευταία πέντε χρόνια οι συνθήκες εργασίας στη χώρα σας έχουν χειροτερέψει;» θετικά απαντά το 88% των Ελλήνων (57% στην Ε.Ε.), ενώ το 8% αναφέρει ότι αυτές έχουν παραμείνει ίδιες (27% στην Ε.Ε.). Μετά την Ελλάδα, τα υψηλότερα ποσοστά επιδείνωσης στις συνθήκες εργασίας στη χώρα τους καταγράφουν οι Ισπανοί (86%), οι Ιταλοί (85%), οι Σλοβένοι (84%) και οι Πορτογάλοι (78%).

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ε.Ε. όπου λιγότεροι από τους μισούς εργαζομένους δηλώνουν ικανοποιημένοι με τις εργασιακές συνθήκες. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «σε γενικές γραμμές είστε ικανοποιημένοι από τις σημερινές εργασιακές συνθήκες στη χώρα σας;» αρνητικά απαντά το 62% των Ελλήνων πολιτών (23% στην Ε.Ε.) και θετικά το 38% (77% στην Ε.Ε.). Μετά τους Έλληνες το χαμηλότερο ποσοστό ικανοποίησης καταγράφεται από τους Ισπανούς (53%).

Σχετικά με το ωράριο εργασίας, το 63% των Ελλήνων ερωτηθέντων εκφράζει σε γενικές γραμμές ικανοποίηση (80% στην Ε.Ε.), ενώ δυσαρεστημένο δηλώνει το 36% (19% στην Ε.Ε.).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ερώτημα «είστε ικανοποιημένοι από την ισορροπία μεταξύ της εργασίας και της ιδιωτικής ζωής;» δυσαρέσκεια εκφράζει το 52% των Ελλήνων (25% στην Ε.Ε.) και ικανοποίηση το 48% (74% στην Ε.Ε.).

Όσον αφορά στη συμμετοχή των εργαζομένων στις συνθήκες εργασίας τους τελευταίους 12 μήνες, στο ερώτημα «ζητήθηκε η γνώμη σας για αλλαγές στην οργάνωση της εργασίας ή/και τις συνθήκες εργασίας;» θετικά απαντά το 45% των Ελλήνων (54% στην Ε.Ε.) και αρνητικά το 55% (45% στην Ε.Ε.).

Στην ερώτηση «ενημερωθήκατε για την κατάσταση της εταιρείας σας ή του οργανισμού σας όσον αφορά στη χρηματοοικονομική κατάσταση και στο μέλλον της, συμπεριλαμβανομένης πιθανής αναδιάρθρωσης;» θετική απάντηση έδωσε το 51% των Ελλήνων (63% στην Ε.Ε.) και αρνητική το 48% (36% στην Ε.Ε.).

Ακόμη, το 56% των Ελλήνων (51% στην Ε.Ε.) δηλώνει ότι ο κυριότερος κίνδυνος για την υγεία και την ασφάλεια που αντιμετωπίζει στον χώρο εργασίας είναι η έκθεση στο άγχος, το 27% επισημαίνει τις επαναληπτικές κινήσεις ή τις κουραστικές στάσεις του σώματος (28% στην Ε.Ε.) και το 17% τους κινδύνους ατυχημάτων ή σοβαρών τραυματισμών (17% στην Ε.Ε.).

Τέλος, το 53% των Ελλήνων αναφέρει ότι στον χώρο εργασίας τους το προσωπικό δεν ενημερώνεται σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια (22% στην Ε.Ε.), το 51% ότι δεν έχουν ληφθεί μέτρα για την πρόληψη των προβλημάτων υγείας ή των ατυχημάτων (37% στην Ε.Ε.) και το 76% ότι δεν έχουν ληφθεί μέτρα για την προσαρμογή του χώρου εργασίας για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (62% την Ε.Ε.).

Για τους σκοπούς της εν λόγω έρευνας, ως όροι εργασίας θεωρήθηκαν ο χρόνος εργασίας, η οργάνωση της εργασίας, η υγεία και η ασφάλεια, η εκπροσώπηση των εργαζομένων και η σχέση με τον εργοδότη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης