Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

«Πόλεμο» στους πωλητές και τους διακινητές παράνομων μετάλλων κήρυξε η ελληνική αστυνομία σε συνεργασία με το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στόχος της επιχείρησης «Ήφαιστος», η οποία τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο Δεκέμβριο, είναι οι συνεχείς έλεγχοι σε καταστήματα εμπορίας παλαιών μετάλλων και σε αυτοκίνητα που κινούνται στο εθνικό και στο επαρχιακό δίκτυο προκειμένου να εντοπιστούν και να συλληφθούν οι επιτήδειοι που κλέβουν μέταλλα και στη συνέχεια τα «ρίχνουν» στην αγορά.

Τα τελευταία χρόνια, όπου η χώρα παλεύει να ξεπεράσει τον σκόπελο που ακούει στο όνομα οικονομική κρίση και πολλοί πολίτες έχουν περιέλθει σε άθλια οικονομική κατάσταση, τα φαινόμενα κλοπής μετάλλων παρουσιάζουν ιδιαίτερα μεγάλη έξαρση.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, μία από τις αφορμές για την επιχείρηση «Ήφαιστος» αποτέλεσε η κλοπή ενός θερμοκηπίου στην περιοχή της Βιομηχανικής Περιοχής Καλαμάτας, η οποία σημειώθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μονάδα είχε δημιουργηθεί πριν από 20 χρόνια και ήταν εξοπλισμένη με πανάκριβα και υπερσύχρονα μηχανήματα. Οι άγνωστοι που εισέβαλαν στο θερμοκήπιο το λεηλάτησαν ολοκληρωτικά, αφού πήραν μέχρι και τα καλώδια από τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.

«Έχει παρατηρηθεί ότι άτομα κυρίως Ρομά, έρχονται στην χώρα και με το πρόσχημα ότι μαζεύουν παλιοσίδερα, αγοράζουν φορτηγά αξίας 300 ευρώ και κλέβουν μέταλλα. Το φαινόμενο παρουσιάζει μεγάλη έξαρση καθώς σημειώνονται κλοπές σε όλη την Ελλάδα και χάνονται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Η επιχείρηση “Ήφαιστος” αποσκοπεί στην πάταξη του φαινομένου» εξηγούν στο zougla.gr οι ίδιες πηγές.

Τα θύματα

Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα, το οποίο απέστειλε η ΕΛ. ΑΣ. στο ΣΔΟΕ τον περασμένο Δεκέμβριο, θύματα της εν λόγω εγκληματικής δραστηριότητας είναι «οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί κοινής ωφέλειας, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, οι ιδιώτες, οι πολίτες υπηρεσιών μεταφοράς, ηλεκτροδότησης, θέρμανσης, ύδρευσης και γενικά το κοινωνικό σύνολο που βλάπτεται από αυτή την περιβαλλοντική υποβάθμιση».

Επιπλέον, το έγγραφο κοινοποιήθηκε και στους οργανισμούς που διαθέτουν και χρησιμοποιούν τέτοιου είδους υλικά όπως ο ΟΣΕ, η ΕΥΔΑΠ, ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ. Μέσω του σημειώματος, η ΕΛ. ΑΣ., καλεί τους οργανισμούς να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί διότι, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, «υπάρχουν μεγάλα κρούσματα κλοπής αυτών των υλικών και πρέπει να προστατευθεί η δημόσια ασφάλεια».

Τα πρώτα αποτελέσματα

Ήδη η επιχείρηση έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από το έγγραφο που απέστειλε στην κεντρική υπηρεσία του ΣΔΟΕ η Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης στις 28 Ιανουαρίου 2014.

Όπως αναφέρεται σε αυτό, κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν την περίοδο 20/1/14 – 24/1/2014 σε επιχειρήσεις εμπορίας παλαιών μετάλλων (μάντρες σκραπ) και οχήματα που μετέφεραν παλαιά μέταλλα από κλιμάκια της υπηρεσίας, με συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και της Πολεοδομίας Ηρακλείου διαπιστώθηκαν τα εξής:

Σε 10 ελέγχους σε επιχειρήσεις εμπορίας παλαιών μετάλλων πραγματοποιήθηκαν έξι συλλήψεις στα πλαίσια του αυτοφώρου για λειτουργία χωρίς άδεια από τις αρμόδιες αρχές, ενώ σε μία από τις επιχειρήσεις αυτές διαπιστώθηκε η μη υποβολή δηλώσεων παρακρατούμενων φόρων ύψους 5.000 ευρώ και βρέθηκε ανασφάλιστο προσωπικό.

Παράλληλα, σε τέσσερις επιχειρήσεις καταλογίστηκαν φορολογικές παραβάσεις ύψους 23.000 ευρώ.
Όσον αφορά στους ελέγχους διακίνησης στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, διαπιστώθηκαν τρεις φορολογικές παραβάσεις ύψους 7.500 ευρώ, ενώ σε μία περίπτωση βρέθηκε ανασφάλιστος οδηγός.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης