Τα έγγραφα που προσκόμισε στον εισαγγελέα ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου μεταθέτουν χρονικά, όπως φαίνεται, το τι μέλλει γενέσθαι στην υπόθεσή του για μετά τις εκλογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Παπασταύρου κάνει λόγο για άθλια συκοφαντία σε βάρος του ενόψει μάλιστα των επικείμενων εκλογώνΤο άλλοτε «δεξί χέρι» του Αντώνη Σαμαρά, καταθέτοντας με την ιδιότητα του υπόπτου στον επίκουρο οικονομικό εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση, επέμεινε πως ο ίδιος ήταν διαχειριστής του λογαριασμού στην ελβετική τράπεζα που εντοπίστηκε στη «λίστα Λαγκάρντ».

Για να αποδείξει μάλιστα τους ισχυρισμούς του, κατέθεσε έγγραφα της τράπεζας αλλά και το πληρεξούσιο, βάσει του οποίου, όσα χρήματα βρέθηκαν στον επίμαχο λογαριασμό ανήκουν στον Ελληνοϊσραηλινό επιχειρηματία Σάμπη Μιωνή.

Απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις του εισαγγελέα αλλά και στις έγγραφες εξηγήσεις του, ο κ. Παπασταύρου υποστήριξε πως είχε οριστεί ως πληρεξούσιος του Ελληνοϊσραηλινού επιχειρηματία.
 
Όσο για τα ονόματα του πατέρα του που έχει αποβιώσει και της μητέρας που επίσης έχει κληθεί ως ύποπτη σε εξηγήσεις και τα οποία «φιγουράρουν» ως δικαιούχοι και αυτοί του λογαριασμού, ισχυρίστηκε πως ήταν οικογενειακοί φίλοι με τον επιχειρηματία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Όλα αυτά βέβαια πρέπει να ελεγχθούν για να διακριβωθεί και η βασιμότητα των ισχυρισμών του κ. Παπασταύρου. «Αποδεικνύω όσα λέω για το σύνολο των χρημάτων», φέρεται να είπε ο κ. Παπασταύρου στις εξηγήσεις του.

Εναπόκειται πλέον στον εισαγγελέα η αξιολόγηση αυτών των στοιχείων πριν καταλήξει στην ποινική αποτίμηση της υπόθεσης, εάν δηλαδή θα προχωρήσει στην άσκηση ή όχι ποινικής δίωξης.

Σχεδόν βέβαιο πάντως θεωρείται πως θα ζητηθεί νέα συνδρομή εφοριακών αρχών προκειμένου να διασταυρωθούν τα έγγραφα και το περιεχόμενο τους, τα οποία προσκομίστηκαν από τον κ. Παπασταύρου.

Ο κ. Παπασταύρου παρέμεινε επί 4 ώρες στο εισαγγελικό γραφείο, στο ΣΔΟΕ, καταθέτοντας ως ύποπτος τέλεσης των αδικημάτων της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, αδικήματα που αφορούν την φερόμενη εμπλοκή του σε λογαριασμό ύψους περίπου 5,5 εκατομμυρίων ευρώ στην τράπεζα HSBC που περιλαμβάνεται στο υλικό της «λίστας Λαγκάρντ».

Ο κ. Παπασταύρου προσήλθε μαζί με τον δικηγόρο του Οββαδία Ναμία και προσκόμισε πολυσέλιδο υπόμνημα καθώς και σειρά εγγράφων προκειμένου να ενισχύσει το βασικό ισχυρισμό του, ότι δηλαδή τα χρήματα ανήκουν στον επιχειρηματία Σάμπι Μιωνί που του τα εμπιστεύθηκε λόγω στενής φιλίας με τους γονείς του.

Προσκόμισε σχετικά έγγραφα, που φέρονται να δείχνουν ότι τα χρήματα καταλήγουν στον λογαριασμό από τον Σ. Μιωνή, κάτι άλλωστε που κληθείς να επιβεβαιώσει παλιότερα με κατάθεσή του στο ΣΔΟΕ, είχε πράξει και ο ίδιος ο επιχειρηματίας.

Μετά την 4ωρη κατάθεσή του ο κ. Παπασταύρου περιορίστηκε να πει πως θα εκδοθεί ανακοίνωση την οποία απέστειλε πριν από λίγο στον Τύπο, τονίζοντας πως πρόκειται για άθλια συκοφαντία σε βάρος του ενόψει μάλιστα των επικείμενων εκλογών.  

Στη γραπτή δήλωση του ο κ. Παπασταύρου μιλά για σκόπιμη παραπληροφόρηση, σημειώνοντας επί λέξει:

«Σήμερα, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, κατέθεσα στις αρμόδιες Αρχές διευκρινιστικό υπόμνημα για την υπόθεση που συνδέθηκε με το όνομά μου. Το υπόμνημα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν πλήρως τη μόνη αλήθεια: ότι δηλαδή δεν είναι δικά μου τα χρήματα του σχετικού εταιρικού τραπεζικού λογαριασμού, ούτε βεβαίως η εταιρεία. Αυτό εξάλλου προκύπτει και από την ίδια την Τράπεζα στην οποία ρητώς αναφέρομαι ως «πληρεξούσιος».

Ειδικότερα υπέβαλα τόσο το μετοχολόγιο της εταιρείας όσο και τις κινήσεις των χρημάτων προς και από τον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας, που έγιναν όλες στο εξωτερικό από τον πελάτη μου και από εταιρείες συμφερόντων του πελάτη μου και μόνον και αποδεικνύουν πέρα από κάθε αμφιβολία πως η εταιρεία και ο τραπεζικός της λογαριασμός του ανήκε, όπως εξάλλου και ο ίδιος από την πρώτη ώρα έχει δηλώσει.

Επειδή η υπόθεση έχει αποτελέσει από καιρό αντικείμενο σκόπιμης παραπληροφόρησης, παραπληροφόρηση που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, αφού κάποιοι εξακολουθούν να με εμφανίζουν ως «συνδικαιούχο» του τραπεζικού λογαριασμού, επιθυμώ να ξεκαθαρίσω ότι μετά από πολύμηνη διαδικασία ελέγχων από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, η έκθεση ελέγχου του ΣΔΟΕ δεν διαπιστώνει σε βάρος μου οιαδήποτε φορολογική παράβαση. Κλήθηκα να δώσω περαιτέρω διευκρινίσεις, τις οποίες και έδωσα σήμερα.

Καλοδεχούμενος ο εξονυχιστικός έλεγχος προκειμένου να επιβεβαιωθεί η αλήθεια. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις Δικαστικές Αρχές, και στον αρμόδιο Εισαγγελικό λειτουργό. Όμως, άλλο πράγμα ο απαραίτητος έλεγχος και εντελώς διαφορετικό πράγμα η συνεχιζόμενη για πολιτικούς λόγους συκοφαντία που κάποιοι προσπαθούν να ενορχηστρώσουν σε βάρος μου και να εκμεταλλευτούν πολιτικά και μάλιστα στη διάρκεια προεκλογικής περιόδου. Διαπράττεται άθλια συκοφαντία που έχει ξεπεράσει κάθε όριο και για το λόγο αυτό οι συκοφάντες, που επιμένουν να με παρουσιάζουν ως «συνδικαιούχο», θα αντιμετωπίσουν άμεσα τη δικαιοσύνη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης