Επιμέλεια: Άντζελα Πεΐτση

Για αθέτηση των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, πως θα σταματήσει η υπαγωγή της ΕΛΒΟ στο καθεστώς της ειδικής εκκαθάρισης και θα ενταχθεί η εταιρεία στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, κατηγορεί τη σημερινή κυβέρνηση το προεδρείο του σωματείου εργαζομένων της εταιρίας.

Κάνουν λόγο για αδιαφορία και αναποφασιστικότητα των συναρμόδιων Υπουργείων Οικονομικών και Άμυνας και τονίζουν πως η εταιρεία είναι ακόμα μετέωρη με την κυβέρνηση να κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση σε σχέση με τα όσα είχε διαβεβαιώσει, πριν την ανάληψη της κεντρικής εξουσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, όπως είπε η ΕΛΒΟ σήμερα, η κυβέρνηση αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε βασικές λειτουργικές δαπάνες της, όπως είναι η ΔΕΗ, το αέριο κ.λ.π.

Όλα αυτά την ώρα που το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών με τελεσίδικη απόφασή του τον Ιανουάριο του 2016 δικαίωσε την ΕΛΒΟ έναντι του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το οποίο οφείλει να της καταβάλει εννέα εκατ. ευρώ. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι εκφράζουν την ανησυχία τους, σχετικά με τα όσα ακούγονται «περί ενδεχομένου ιδιωτικοποίησης της εταιρείας».

Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και δύο μήνες, χωρίς όπως είπαν, να διαφαίνεται καμία προοπτική πληρωμής. Όλα τα παραπάνω τονίστηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξη τύπου που έδωσε το πρωί το Σωματείο Εργαζόμενων ΕΛΒΟ στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, παρουσία του προέδρου ΕΚΘ, Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακολουθεί η πλήρης ανακοίνωση του ψηφίσματος που εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων ΕΛ.Β.Ο. Θεσσαλονίκης:

«Δύο και πλέον χρόνια μετά την υπαγωγή της ΕΛΒΟ σε ειδική εκκαθάριση (Ιανουάριος 2014) και παρά τις προεκλογικές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για σταμάτημα της ειδικής εκκαθάρισης και την ένταξη της ΕΛΒΟ στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η εταιρεία είναι ακόμη μετέωρη και η κυβέρνηση δείχνει να κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Η αδιαφορία και η αναποφασιστικότητα των Υπουργείων Οικονομικών και Άμυνας για το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων την έχουν οδηγήσει σε οικονομικό και παραγωγικό αδιέξοδο.

Το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΛΒΟ έχει ενημερώσει επανειλημμένα τον Υπουργό Οικονομικών και τον Αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας για την οικονομική και παραγωγική κατάσταση της εταιρείας ζητώντας παράλληλα την λήξη της ειδικής εκκαθάρισης και την ανάθεση στην ΕΛΒΟ προγραμμάτων ανακατασκευής ή/και παραγωγής οχημάτων για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με σκοπό την ενίσχυση του παραγωγικού έργου εταιρείας. Δυστυχώς όμως, οι εργαζόμενοι ξαναζούν την ίδια τραγική κατάσταση που πέρασαν το 2013 απλήρωτοι για μήνες, με καθημερινή ανασφάλεια και χωρίς παραγωγικό έργο.

Η προηγούμενη κυβέρνηση και η διορισμένη από αυτήν διοίκηση της ΕΛΒΟ, οδήγησαν την εταιρεία στην ειδική εκκαθάριση με καταστροφικά αποτελέσματα στην εξωστρέφεια της εταιρείας.
Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών αποφάσισε τελεσίδικα τον Ιανουάριο του 2016 και δικαίωσε την ΕΛΒΟ έναντι του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας το οποίο οφείλει να της καταβάλει 9 εκατομμύρια ευρώ. (Τα χρήματα αφορούν πρόγραμμα παραγωγής οχημάτων διαφόρων τύπων που κατασκεύασε και παρέδωσε η ΕΛΒΟ στο ΓΕΣ). Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία καταβολή οδηγώντας εταιρεία και εργαζόμενους σε οικονομικό αδιέξοδο.

Η ΕΛΒΟ σήμερα αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε βασικές λειτουργικές της δαπάνες όπως η ΔΕΗ, το Αέριο κλπ. Παράλληλα, ακούγονται διάφορα σενάρια για ιδιωτικοποίηση της εταιρείας (για δεύτερη φορά!), χωρίς να διευκρινίζεται ούτε το ποσοστό ιδιωτικοποίησής της, ούτε εάν διασφαλίζονται οι θέσεις των εργαζομένων της, ούτε η αξιοπιστία των υποψήφιων επενδυτών, επιβαρύνοντας την ήδη αρνητικά φορτισμένη κατάσταση.

Οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ είναι απλήρωτοι εδώ και δύο μήνες χωρίς να διαφαίνεται καμία προοπτική πληρωμής. Μέχρι σήμερα, εξαντλώντας όλη την υπομονή τους, περίμεναν κάποια ένδειξη από τα συναρμόδια Υπουργεία για την καταβολή της μισθοδοσίας τους. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας κ. Βίτσας σε επίσκεψή του στην ΕΛΒΟ τον Φεβρουάριο του 2016 ανακοίνωσε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στους εργαζόμενους ότι «κάνουμε προσπάθεια να γίνει επανεκκίνηση της ΕΛΒΟ» και δεσμεύτηκε για μία σειρά ενεργειών που θα έδιναν ανάσα στην εταιρεία. Μέχρι σήμερα καμία ενέργεια δεν έχει γίνει…

Οι ραγδαίες αλλαγές που συντελούνται στο γεωστρατηγικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής σε συνδυασμό με το τρομοκρατικό κλίμα της εποχής επιτάσσουν την αναγκαιότητα διατήρησης και εκσυγχρονισμού της ΕΛΒΟ και των άλλων αμυντικών βιομηχανιών. Το θέμα της ΕΛΒΟ πρέπει να λυθεί άμεσα. Δεν αντέχουν ούτε η εταιρεία ούτε και οι εργαζόμενοι αυτή την παρατεταμένη παραγωγική απραξία και τον οικονομικό μαρασμό. Οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ ζητούν να σταματήσει η ειδική εκκαθάριση, να ενταχθεί η ΕΛΒΟ σε ενιαίο αμυντικό φορέα υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, 100% στο Δημόσιο, και να δοθεί άμεσα λύση στο οικονομικό και παραγωγικό τέλμα της εταιρείας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης