Προδικαστικά ερωτήματα απέστειλε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) προς το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) έπειτα από προσφυγές που κατατέθηκαν κατά του Προεδρικού Διατάγματος για τον «Καθορισμό Μέτρων Προστασίας της Περιοχής του Όρους Υμηττού και των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδί- Ιλισίων».

Τις προσφυγές είχαν υποβάλει διάφοροι δήμοι (Κρωπίας, Παιανίας- Γλυκών Νερών, Ελληνικού, Αργυρούπολης, Παπάγου, Βούλας, Βουλιαγμένης κλπ) υποστηρίζοντας ότι οι ρυθμίσεις χρήσεων γης που γίνονται με το προσβαλλόμενο διάταγμα, που εκδόθηκε το 2011, σε εκτάσεις που εμπίπτουν στα διοικητικά τους όρια βλάπτουν το φυσικό και οικιστικό περιβάλλον καθώς και τη γεωργική δραστηριότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, εξετάζοντας τις προσφυγές, απέρριψε τους λόγους ακυρότητας, κρίνοντας, παράλληλα, νόμιμες τις ρυθμίσεις του προεδρικού διατάγματος. Στο προεδρικό διάταγμα σημειώνεται ότι με τις επίμαχες διατάξεις, σε γενικές γραμμές, καθίσταται αυστηρότερο το νομοθετικό πλαίσιο και εισάγονται ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

Επιπλέον, ωστόσο, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάνθηκε η υπόθεση να παραπεμφθεί στο ΔΕΚ προκειμένου να αποφανθεί αν πριν από την έκδοση του προεδρικού διατάγματος έπρεπε να είχε προηγηθεί «στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση» ενόψει του εύρους των ρυθμίσεων και των επιπτώσεών τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης