Σε ενιαία καταγραφή της περιουσίας του κάθε ιδιοκτήτη σε όλη την επικράτεια προχωρεί το Κτηματολόγιο. Η αρχή, που οδηγεί στο Περιουσιολόγιο, ενιαίας φορολόγησης των ακινήτων γίνεται από τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη και σταδιακά θα επεκταθεί παντού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», τα πρώτα δύο οριστικά κτηματολογικά γραφεία της χώρας θα λειτουργήσουν από το 2014 στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, για πρώτη φορά με ηλεκτρονική βάση δεδομένων ενιαίας καταγραφής τίτλων ιδιοκτησίας του κάθε ιδιοκτήτη. Η νέα αυτή εφαρμογή, με ένα κλικ στο ονοματεπώνυμο του ιδιοκτήτη, θα δείχνει όλα τα δικαιώματά του επί κάθε είδους ακινήτου σε ολόκληρη την επικράτεια. Παραδείγματος χάριν, το διαμέρισμα στην πόλη, το εξοχικό και το κτήμα στο χωριό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υλοποίηση της συγκεκριμένης εφαρμογής, που αποτελεί μάλιστα μνημονιακή υποχρέωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και της εταιρείας του Κτηματολογίου (ΕΚΧΑ Α.Ε.), σταδιακά θα επεκταθεί στα κτηματολογικά γραφεία όλης της χώρας και θεωρείται το μεγάλο βήμα προς τη δημιουργία του περιβόητου Περιουσιολογίου για την ενιαία φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας των πολιτών.

Παράλληλα, με άλλη ψηφιακή εφαρμογή, που ξεκίνησε ήδη πιλοτικά από τη Λάρισα και την Αθήνα και από τις επόμενες εβδομάδες θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα, οι συμβολαιογράφοι, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, θα ενημερώνουν αυτομάτως τη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου, σύμφωνα με τα συμβόλαια που συνάπτουν για κάθε νέα μεταβολή επί των περιουσιακών στοιχείων των πολιτών. Αυτή η εφαρμογή προωθείται από το μνημόνιο συνεργασίας της ΕΚΧΑ Α.Ε. με τις ενώσεις των συμβολαιογράφων.

Πάντως, ενώ η εταιρεία του Κτηματολογίου εργάζεται σταθερά και αθόρυβα στην κατεύθυνση της ηλεκτρονικής καταγραφής της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών, προκύπτει τεράστιο κενό, με βάση τα νέα προγράμματα κτηματογράφησης, τρίτης και τέταρτης γενιάς, για την κατοχύρωση της δημόσιας περιουσίας. Οι φορείς του Δημοσίου λόγω λειτουργικών και οργανικών κενών αδυνατούν να δηλώσουν ολοκληρωμένα και εγκαίρως στο Κτηματολόγιο και να κατοχυρώσουν την ακίνητη περιουσία τους, όπως προβλέπει ο νέος νόμος του ΥΠΕΚΑ για την κατάρτιση του Κτηματολογίου. Τεράστιο θέμα προκύπτει επίσης και από τις διεκδικούμενες δασικές εκτάσεις, εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων, στις οποίες όμως με αποφάσεις της Πολιτείας έχουν αναγνωριστεί ιδιοκτησιακά δικαιώματα ιδιωτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, με βήμα σημειωτόν προχωρεί η εξυπηρέτηση των λειτουργιών του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδος (ΟΚΧΕ), που καταργήθηκε με νόμο τον περασμένο Ιούνιο, από το ΥΠΕΚΑ και την ΕΚΧΑ Α.Ε.. Έτσι, δημιουργείται μέγιστο πρόβλημα με την εξυπηρέτηση των πολιτών που αναζητούν αεροφωτογραφίες από το αρχείο του πρώην ΟΚΧΕ, το οποίο είναι πλέον παροπλισμένο και δεν λειτουργεί. Επομένως, καθίσταται πολύ δύσκολη η δουλειά για όσους πολίτες προσπαθούν μέσω των αεροφωτογραφιών να διαμορφώσουν αναπτυξιακές και επιχειρηματικές προτάσεις, καθώς και να τεκμηριώσουν δηλώσεις αυθαιρέτων, σύμφωνα με τον «νόμο Καλαφάτη» για τις νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης