Μεγάλες είναι οι προσδοκίες για τη συνεργασία μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ σε θέματα ενέργειας, με την ελληνική πλευρά να τονίζει τη σημασία της αυριανής υπογραφής του μνημονίου συναντίληψης.

«Μπορεί να αποτελέσει έναν τομέα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και αύξησης της ευημερίας των λαών των τριών χωρών», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ), κ. Γιάννης Μανιάτης, σε συνέντευξη στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, όπου μεταξύ άλλων εξήγησε ότι η συνεργασία αποτελεί αναμφισβήτητα ένα σημαντικό βήμα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα ακολουθηθεί και από άλλα ανάλογα βήματα σε πολλούς τομείς της οικονομίας των τριών χωρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απαντώντας σε σχετική για την ελληνική ΑΟΖ, ο κ. Μανιάτης δήλωσε ότι «η θέσπιση της αποτελεί μια μεγάλη προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας, χειρίζονται με απόλυτη υπευθυνότητα και πλήρη συντονισμό το ζήτημα της προώθησης της ελληνικής ΑΟΖ».

Σημαντικό χαρακτήρισε ο κ. Μανιάτης και το έργο «EuroAsia Interconnector», που το 2016 αναμένεται να συνδέσει Ισραήλ, Κύπρο, Κρήτη και Πελοπόννησο και θα έχει τη δυνατότητα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος 2000 MW.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, εστιάζοντας την προσοχή του στα αδιαμφισβήτητα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αθήνα και Λευκωσία από κοινού θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τουρκικές και άλλες πιέσεις για κατανομή των πόρων του φυσικού αερίου πριν από την επίλυση του Κυπριακού», σημείωσε.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης