Ευρεία σύσκεψη για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος της αυθαίρετης δόμησης πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ηγουμενίδη, με αφορμή την 8η Φεβρουαρίου, ημερομηνία λήξης της προθεσμίας για την τακτοποίηση των αυθαίρετων κτισμάτων.

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Κρήτης, δήμαρχοι του νομού, ο πρόεδρος και μέλη του ΤΕΕ-Τμήματος Ανατολικής Αττικής, εκπρόσωποι των Συλλόγων Οικιστών, του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Κρήτης κ.ά., αναδείχθηκαν σημαντικές πτυχές του ζητήματος και μέσα από γόνιμο διάλογο έγινε ανταλλαγή απόψεων, προτάσεων και σκέψεων όλων των φορέων του νομού με στόχο τη διαμόρφωση ενιαίας θέσης και την οριστική επίλυση του προβλήματος της τακτοποίησης των αυθαιρέτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Ηγουμενίδης στην εισήγησή του ανέφερε ότι πρόκειται για πρόβλημα πρώτα απ’ όλα και κυρίως πολιτικό, το οποίο κατ’ επέκταση απαιτεί πολιτική λύση, και ότι η ανεπάρκεια διαχρονικά της ελληνικής Πολιτείας στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του προβλήματος αξιοποιήθηκε από όσους το δημιούργησαν στην αναζήτηση εκλογικής πελατείας μέσω της «πολιτικής ομηρίας» των ιδιοκτητών αυθαιρέτων στις φρούδες υποσχέσεις νομιμοποίησης.

Όπως τόνισε, με βάση τα στοιχεία του ΤΕΕ, προκύπτει ότι στις πόλεις Ηρακλείου και Γαζίου έχει υποβάλει δήλωση τακτοποίησης αυθαιρέτου ποσοστό μικρότερο του 10% και ότι σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον ένα εκατομμύριο κτίσματα, ο κύριος όγκος των αυθαιρέτων δηλαδή, εκκρεμούν να τακτοποιηθούν.

Επίσης, ο κ. Ηγουμένιδης παρουσίασε τις θέσεις του για το θέμα, μεταξύ των οποίων είναι η παράταση μετά την 8η Φεβρουαρίου, ημερομηνία λήξης της προθεσμίας για την τακτοποίηση, για να ολοκληρωθεί η διαβούλευση που απαιτείται και να προετοιμαστεί η νέα νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης, ο εξορθολογισμός, με τη δραστική μείωση, των προστίμων όλων των κατηγοριών (κατοικίες, επαγγελματικοί χώροι, αγροτικές αποθήκες κ.λπ.), και η χρηματοδότηση των σχεδίων πόλεως και παρεμβάσεις στις «αυθαιρετουπόλεις» με το 30% των πόρων που θα προκύψουν από τη ρύθμιση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμη κατέθεσε προτάσεις για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, την απλοποίηση και επίσπευση των διαδικασιών για την επέκταση των σχεδίων πόλης, για να μπει τέλος στην αναπαραγωγή και διαιώνιση του προβλήματος της αυθαίρετης δόμησης, επισημαίνοντας την ανάγκη για ανάδειξη της πανελλαδικής διάστασης του προβλήματος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης