Αν κάτι θα πρέπει να χαρακτηρίσει τον εφετινό ημι-καλοκαιρινό Ιούνιο, είναι η εμμονή στον άστατο καιρό και η θερμοκρασιακή διακύμανσή του.

Σύμφωνα με το Meteoclub, o καιρός δεν προβλέπεται να συμβαδίσει με το κλασικό ελληνικό καλοκαιράκι στη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας, καθώς νέα διαταραχή αναμένεται να επηρεάσει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, αλλά και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εικόνα που παρουσιάζεται τις τελευταίες ημέρες από τα μοντέλα καιρού το ίδιο διάστημα για την εφετινή χρονιά δεν έχει καμία σχέση με την περσινή καιρική εξέλιξη. Ο καιρός τις επόμενες ημέρες θα εξελιχθεί περισσότερο με συνθήκες «Οκτωβρίου», μολονότι διανύουμε το 3ο δεκαήμερο του Ιουνίου, με το θερμόμετρο να κυμαίνεται μεταξύ 23 και 28 βαθμών Κελσίου στις μέγιστες τιμές και την εμφάνιση πολλών βροχοπτώσεων στις περισσότερες ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές, όπου κατά τόπους θα είναι έντονες.

Στις αρχές του Ιουλίου φαίνεται πως η εμμονή των ασταθών αερίων μαζών αναμένεται σταδιακά να σταματήσει και προοδευτικά το θερμόμετρο θα αρχίσει να ανεβαίνει άνω των 30 βαθμών Κελσίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχει ένα μικρό, αλλά υπαρκτό σενάριο, το παρατεταμένο – εμμονικό ασταθές διάστημα να συνεχιστεί για λίγο και τις πρώτες 2-3 ημέρες του Ιουλίου.

Ας δούμε περιληπτικά την εξέλιξη του καιρού μέχρι το τέλος Ιουνίου:

Πεδίο υψηλών πιέσεων θα καλύψει το επόμενο διάστημα μέρος της κεντροδυτικής Ευρώπης, με την επικράτηση καλών καιρικών συνθηκών, αλλά με σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες για την εποχή. Η διάταξη που θα διαμορφωθεί τις επόμενες ημέρες παραπέμπει σε μεσημβρινή κυκλοφορία, την κυκλοφορία που συνήθως συναντάμε κατά τους χειμερινούς μήνες με τις καταβάσεις ψυχρών – πολικών αερίων μαζών στην ανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια. Η σχετικά ασυνήθιστη συμπεριφορά με την εμμονή του αντικυκλώνα στη βορειοδυτική Ευρώπη θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα και θα προκαλέσει την κατάβαση νέας διαταραχής στην ανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια με βροχές και καταιγίδες, τοπικά ισχυρές.

Για το διάστημα 22 – 28 Ιουνίου, στη δυτική Ευρώπη αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας, με το θερμόμετρο στην Ισπανία να φτάνει τους 35 με 38 βαθμούς Κελσίου. Στην κεντροδυτική Ευρώπη, η επικράτηση των υψηλών πιέσεων θα διατηρήσει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα το θερμόμετρο, αλλά θα δώσει καλές καιρικές συνθήκες με τοπικές νεφώσεις, όπως αντίστοιχα και σε τμήμα της Σκανδιναβίας.

Όσον αφορά την ανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη χώρα μας, στο διάστημα αυτό αναμένεται προοδευτική επιδείνωση του καιρού από τον Βορρά προς τον Νότο. Η κακοκαιρία στη χώρα μας θα σημειωθεί από την Κυριακή προς Δευτέρα (24-25/06) και θα διατηρηθεί έως την Πέμπτη προς Παρασκευή (28-29/06) με έντονες βροχοπτώσεις, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας. Νωρίτερα και για το διάστημα από τις 22 έως και τις 24 του μήνα, στα ηπειρωτικά θα συνεχιστούν τα μπουρίνια, τα οποία θα είναι πιο έντονα στα κεντρικά και δυτικά τμήματα το μεσημέρι και το απόγευμα.

Χάρτες που δείχνουν τη βροχόπτωση μέχρι και την Τρίτη 26 Ιουνίου:

Σάββατο

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που δεν αποκλείεται να συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους, προβλέπονται από αύριο Σάββατο, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Πιο αναλυτικά, θα επηρεαστούν, πριν από το μεσημέρι τα βορειότερα νησιά του Ιονίου, το μεσημέρι και το απόγευμα η Ήπειρος, η δυτική και η ανατολική Μακεδονία και η Θράκη. Επίσης, από το μεσημέρι θα επηρεαστούν η κεντρική Μακεδονία, ενώ από το βράδυ η ανατολική Θεσσαλία, οι Σποράδες και η βόρεια Εύβοια.


Σάββατο 

 Κυριακή

Την Κυριακή τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν το πρωί τη Χαλκιδική, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια, ενώ τις απογευματινές κυρίως ώρες τα ηπειρωτικά (πλην Μακεδονίας και Θράκης).

Κυριακή

Δευτέρα – Τρίτη

Τη Δευτέρα θα επηρεαστούν τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική και κεντρική Στερεά και η Πελοπόννησος, ενώ την Τρίτη τα νησιά του Ιονίου, τα ηπειρωτικά και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου.

Δευτέρα

Τρίτη

Τρίτη

Τρίτη

Αναλυτικά οι συνθήκες του καιρού σε μεγάλες πόλεις:

Αθήνα

Θεσσαλονίκη

Πάτρα

Λάρισα

Πηγές: meteoclub, weather, Σύστημα Ποσειδών, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης