Της Άντζελας Πεΐτση

Καμία ενημέρωση ή επίσημη πληροφόρηση δεν έχουν μέχρι και σήμερα, οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας για το πότε θα ξεκινήσει η διάθεση των φαρμάκων –αποκαλούμενα ως ΓΕΔΙΦΑ- στα super market. Όπως αποκαλύπτει το zougla,gr, την προηγούμενη εβδομάδα κατά τη διάρκεια συζήτησης, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, οι φαρμακοποιοί και οι νομικοί τους σύμβουλοι, συζήτησαν την αίτηση ακύρωσης κατά των υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες “απελευθερώνεται” το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων «κατά παράβαση του ενωσιακού κεκτημένου». Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του εκπροσώπου της πολιτείας που απαντώντας στο νομικό σύμβουλο του ΠΦΣ που διατύπωσε την άποψη πως στην Γερμανία δεν υπάρχει απελευθέρωση είπε «ας πρωτοτυπήσουμε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι φαρμακοποιοί

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και Εκλέκτορας στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, Χάρης Σαρδέλης, υπογράμμισε μιλώντας αποκλειστικά για το θέμα στο zougla.gr: «Εμείς, ως κλάδος και ως Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, δεν έχουμε καμία πληροφόρηση ότι εντός των επόμενων ημερών ξεκινάει η διάθεση φαρμάκων ΓΕΔΙΦΑ στα Souper Market. Υπάρχει μία διαδικασία που πρέπει ν΄ ακολουθεί για ν’ αρχίσει η διάθεσή τους, σύμφωνα με τα όσα ορίζει η σχετική ΚΥΑ. Πλέον ορίζεται η αιρετή Περιφέρεια, ως η αρμόδια στο να αδειοδοτεί τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος».

Και υπογράμμισε: «Δεν γνωρίζουμε το ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των φαρμάκων εκείνων που θα μπουν προς πώληση στα s/m. Το μόνον που ξέρουμε μέχρι σήμερα είναι πως θα είναι 43 ουσίες, χωρίς να ξέρουμε όμως τα ποια φάρμακα είναι. Πρόκειται για ένα «επτασφράγιστο» μυστικό του Υπουργείου Υγείας. Ο μόνος που ίσως το γνωρίζει είναι ο Γραμματέας του Πανελληνίου κ. Μακρυγιάννης, που είναι και ο αρμόδιος ο οποίος χειρίστηκε το θέμα σε επίπεδο συζητήσεων στις αρμόδιες επιτροπές». Και επεσήμανε: «Μάλιστα, το συγκεκριμένο θέμα των ΓΕΔΙΦΑ αναλύθηκε σε σχετικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης – ΕΦΕΧ. Ο Σύνδεσμος αυτός χειρίζεται φάρμακα «μη συνταγογραφούμενα».

Απαντώντας σε ερώτηση του zougla.gr στο κατά πόσο κι αν περιμένουν «εκπλήξεις» οι φαρμακοποιοί, αφού δεν γνωρίζουν τον αριθμό των φαρμάκων που θα μπουν στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, υπογράμμισε: «Εκπλήξεις» δεν περιμένουμε στις προϋποθέσεις που έχουν καθοριστεί και πρέπει να πληρούν τα φάρμακα που θα μπουν στα s/m. Αυτές οι προϋποθέσεις είναι πέντε, όπως έχουμε πει. «Εκπλήξεις» μπορεί να προκύψουν από μία νέα ΚΥΑ που να αφορά στο ότι τα 213 σκευάσματα και οι 43 ουσίες, να γίνουν 513 σκευάσματα και 73 ουσίες». Ο κ. Σαρδέλης στο σημείο αυτό υπογράμμισε: «Ο κίνδυνος της απελευθέρωσης –το οποίο είχαμε ζήσει στο παρελθόν με τα φάρμακα υψηλού κόστους, που ξεκίνησαν με ένα σύνολο 89 φαρμάκων, στη συνέχεια έγιναν 219 και έφτασαν στον αριθμό των 519 φαρμάκων. Αποτέλεσμα της κατάστασης, είναι οι πολίτες να μην εξυπηρετούνται. Εδώ δεν είναι θέμα εξυπηρέτησης των πολιτών, είναι μείζον θέμα για τη δημόσια υγεία από την αλόγιστη χρήση κάποιου φαρμάκου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΓΕΔΙΦΑ

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την εν λόγω ΚΥΑ υπάρχουν δύο ειδών αδειοδοτήσεις. Η μία αφορά στις εταιρείες, που θ’ αποφασίσουν να μετονομάσουν φάρμακά τους, στην κατηγορία ΓΕΔΙΦΑ και τα οποία θα πρέπει να ικανοποιούν κάποιους συγκεκριμένους κανόνες. Το zougla.gr υπενθυμίζει για τα ΓΕΔΙΦΑ: Θα πρέπει να φέρουν τον ευδιάκριτο πράσινο κύκλο ΓΕΔΙΦΑ (Γενικής Διάθεσης Φάρμακα) στην εξωτερική επιφάνεια της συσκευασία τους, τα φάρμακα που θα πωλούνται εκτός φαρμακείων.

Προβλέπεται να είναι ένας ανεξίτηλος προτυπωμένος ευδιάκριτος πράσινος κύκλος, εντός του οποίου θα αναγράφεται με πορτοκαλί χρώμα το αρκτικόλεξο «ΓΕΔΙΦΑ». Στα ράφια των πολυκαταστημάτων, αναμένεται να μπουν 216 σκευάσματα έως και 280 mg χωρίς ωστόσο μέχρι τώρα να έχει διευκρινιστεί, αποσαφηνιστεί και οριστεί ποιες κατηγορίες φαρμάκων θα περιλαμβάνουν. Οι φαρμακοποιοί εικάζουν πως θα αφορούν σε παυσίπονα, αλοιφές ίσως και κάποια γενόσημα.

Αξίζει να τονιστεί πως ο όρος «ΓΕΔΙΦΑ» αναφέρεται ως διακριτικός -σε σχέση με τα υπόλοιπα φάρμακα- στο σχετικό νόμο ενώ η αγορά και η χρήση τους, επαφίεται αποκλειστικά και μόνον στην κάθε πελάτη-καταναλωτή-ασθενή. Πάντως έχει διευκρινιστεί πως απαγορεύεται η πώληση άνω των δύο συσκευασιών ΓΕΔΙΦΑ σε κάθε συναλλαγή πελάτη σε super market ή παντοπωλείο.

Η διάθεσή τους

Τα παραπάνω φάρμακα ΓΕΔΙΦΑ, θα μπορούν να τα βάλλουν στα μαγαζιά τους όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. «Πρώτα απ’ όλα, κάποιος που έχει ένα MiniMarket δε μπορεί «αύριο» το πρωί να πάει να βάλλει αυτά τα προϊόντα. Η πρώτη ενέργεια που πρέπει να γίνει είναι να ζητηθεί σχετική άδεια από την αιρετή Περιφέρεια που ανήκει το κάθε κατάστημα. Οποιοδήποτε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορεί να διαθέτει φάρμακα Γενικής Διάθεσης, σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ. Εμείς από την πλευρά μας, ως σύμβουλος της πολιτείας, είμαστε υποχρεωμένοι, να διασφαλίσουμε το σωστό τρόπο διάθεσης».

Οι φαρμακοποιοί δηλώνουν την αντίθεσή τους. Δεν είναι, όπως εξηγούν, δογματικά αντίθετοι. «Πρέπει να μπουν ορθολογικά τα επιχειρήματα και να δούμε το γιατί ένα φάρμακο δεν πρέπει να πωλείται στα s/m, δε μπορεί να πωλείται στο κοινό ελεύθερα. Το φάρμακο δεν είναι εμπόρευμα».

Αποκάλυψη του zougla.gr

Tην προηγούμενη εβδομάδα κατά τη διάρκεια συζήτησης, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, οι φαρμακοποιοί και οι νομικοί τους σύμβουλοι, συζήτησαν την αίτηση ακύρωσης κατά των υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες “απελευθερώνεται” το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων κατά παράβαση του ενωσιακού κεκτημένου.

Όπως καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, η κυβερνητική πλευρά στηρίχτηκε στο σκεπτικό ότι το φάρμακο είναι εμπορικό προϊόν και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Η θέση αυτή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Ξανθού , οποίος είχε στηλιτεύσει τον ανταγωνισμό στον τομέα αυτό.

Οι νομικοί σύμβουλοι του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και των Συλλόγων Αττικής και Θεσσαλονίκης, τόνισαν την αντισυνταγματικότητα των αποφάσεων , επιχειρηματολογώντας σύμφωνα με την εμπειρία που έχει μεταφερθεί από την PGEU και αφορά την αντιστροφή των «απελευθερώσεων» σε όσες χώρες έχουν εφαρμοσθεί.

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του εκπροσώπου της πολιτείας που απαντώντας στο νομικό σύμβουλο του ΠΦΣ που διατύπωσε την άποψη πως στην Γερμανία δεν υπάρχει απελευθέρωση είπε «ας πρωτοτυπήσουμε».

Δείτε την πλήρη ανακοίνωση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου για τη στάση του νομικού εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης