Της Άντζελας Πεΐτση

Σε μία κρίσιμη χρονικά συγκυρία με ανοιχτά όλα τα καίρια ζητήματα που απασχολούν τον Ά βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, πραγματοποιείται το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, στη Θεσσαλονίκη. Αυτό τονίστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, παρουσία του Πρόεδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη, του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα και του Πρόεδρου της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρου Κυρίζογλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως εξήγησαν οι αιρετοί, «στόχος είναι να ξεκινήσει ένας εμπεριστατωμένος διάλογος, στον οποίο έχουν προσκληθεί να συνεισφέρουν με την παρουσία τους και να ενισχύσουν τον εγγύτερο στον πολίτη θεσμό του κράτους, πολιτειακοί, εκκλησιαστικοί και πολιτικοί παράγοντες. Τα τελικά συμπεράσματα του Συνεδρίου θα διαμορφωθούν σε ένα κείμενο προτάσεών της ΚΕΔΕ για τις αναγκαίες θεσμικές μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Στις τριήμερες εργασίες του συνεδρίου, που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2016 έως και τις 3 Δεκεμβρίου 2016 θα τεθούν κομβικά ζητήματα που αφορούν στο μέλλον του θεσμού.

Μεταξύ αυτών είναι:
• Η μεταρρύθμιση του κράτους και η υιοθέτηση ενός μοντέλου οργάνωσης της Δημόσιας Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης
• Τα οικονομικά των Δήμων και η πρόσβαση των δήμων στα ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα χρηματοδότησης.
• Η συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού στην τοπική ανάπτυξη
• Τα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής που υλοποιούν οι Δήμοι
• Η αναβάθμιση της καταστατικής θέσης και του ρόλου των αιρετών
• Το εκλογικό σύστημα με το οποίο θα διεξαχθούν οι επόμενες δημοτικές εκλογές

Οι αιρετοί

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ-Δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, μιλώντας αποκλειστικά στο zougla.gr, για τον κατά πόσο και εάν η παρούσα κυβέρνηση ενσκήπτει πάνω στα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αν έχει τη διάθεση να τα επιλύσει, υπογράμμισε: «Για να είναι ειλικρινής δε φαίνεται κάτι τέτοιο. Δεν φαίνεται επί της ουσίας και της πράξεως, να έχει προχωρήσει η κυβέρνηση υπέρ της αυτοδιοίκησης, που αυτό θα σήμαινε «υπέρ των πολιτών». Αντίθετα μειώνει τους φόρους στην αυτοδιοίκηση, αποφασίζει η νομοθετική εξουσία «ερήμην» της αυτοδιοίκησης και τα αποτελέσματα είναι να έχουμε επτά χρόνια οικονομική κρίση και εμείς τα χαρακτηρίζουμε αυτά τα τελευταία χρόνια «ως παρακμή».

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ανέφερε πως κατά τη διάρκεια του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου, οι αυτοδιοικητικοί, θα επισημάνουν τη διάθεσή τους, για συνεργασία με την Κυβέρνηση ως «ένδειξη ευθύνης». Στην περίπτωση όμως εκείνη, που η κυβέρνηση δεν θέλει να υπάρξει συνεργασία με τους Δήμους και τους Δημάρχους της χώρας, ο κ. Πατούλης, προειδοποίησε για «πρωτόγνωρη σύγκρουση» σε συνεργασία με τον Α’ και Β’ βαθμό Τ.Α. και με τους πολίτες. Ενδεικτικά ανέφερε ακόμα και με τη διεξαγωγή «δημοψηφισμάτων».

Με αφορμή τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό και αναφορικά με το κομμάτι που αναλογεί στην τοπική αυτοδιοίκηση υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Τα κονδύλια στον Κρατικό Προϋπολογισμό 2017, είναι λιγότερα 214 εκατ. ευρώ , συγκριτικά με το 2016 και τα προηγούμενα χρόνια που υπήρξε μία σταθερότητα».

Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Μενεμένης-Αμπελοκήπων, Λάζαρος Κυρίζογλου, μιλώντας στο zougla.gr δήλωσε: «Μέχρι στιγμής η Κυβέρνηση έχει αποδείξει με τις πρακτικές και τις επιλογές της, πως δεν επιθυμεί –στην πράξη πάντοτε αυτό- να συνεργάζεται ουσιαστικά με τα όργανα της Αυτοδιοίκησης. Αυτό προκύπτει από θεσμικούς αιφνιδιασμούς και από το γεγονός πως μειώνονται διαρκώς οι πόροι προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αν δεν συνεργαστεί, είμαστε αποφασισμένοι όλοι οι αυτοδιοικητικοί να συγκρουστούμε μαζί της».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης