Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ένα σοβαρότατο ατόπημα υπέπεσε η διεθνής Αστυνομία «Interpol», εκθέτοντας μία οικογένεια, με τη δημοσιοποίηση σειράς φωτογραφιών από παιδιά, ελληνικής καταγωγής, που ξαφνικά χάθηκαν και το μυστήριο της εξαφάνισής τους παραμένει ακόμη ανεξιχνίαστο. 

Το απόγευμα της Τρίτης, λάβαμε επιστολή από τη μητέρα ενός εκ των τεσσάρων παιδιών που αναζητούνται με την οποία μάς κοινοποιεί ότι το ανήλικο παιδί ζει μαζί της στην Ελλάδα και μάλιστα σύμφωνα με δικαστικές αποφάσεις.   

Η λίστα και η γκάφα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Interpol, με αφορμή την υπόθεση της Μαρίας που εντοπίστηκε σε καταυλισμό Ρομά στα Φάρσαλα, έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα τεσσάρων παιδιών, ηλικίας μεταξύ 7 έως 8 ετών, που αναζητούνται.

Πρόκειται για τον Ντάτσικα Παναγιώτη που γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2006 στην Πάτρα, από όπου και εξαφανίστηκε το 2010, τον Σάββα Κωνσταντίνο Παννάτο που γεννήθηκε τον Μάιο του 2005 στην Κω και εξαφανίστηκε από το νησί σε ηλικία επτά ετών, τον Α.Π. γεννηθείς στην Καλιφόρνια και την Αγγελική Ζωή Βαλλιανάτου που γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 2005 στο Οακ Λον του Ιλινόις στις ΗΠΑ και εξαφανίστηκε σε ηλικία τεσσάρων ετών.

Για την προαναφερθείσα περίπτωση, επικοινωνήσαμε με τη μητέρα του Α.Π., η οποία ξεκαθάρισε ότι ο ανήλικος ζει κανονικά μαζί της τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα η Δ.Α. ξεκαθάρισε πως ο μικρός δεν είναι «αγνοούμενος» και νομίμως, βάσει σχετικών δικαστικών αποφάσεων, μεγαλώνει με την ίδια.


(H κίτρινη κάρτα του παιδιού που αναζητεί η Interpol)

Η κα. Δ.Α. κατήγγειλε επίσης ότι παρανόμως δημοσιοποιήθηκαν φωτογραφίες του μικρού και πως δεν θα ‘πρεπε να περιλαμβάνεται το όνομα στη σχετική λίστα, καθώς φέρει την αποκλειστική επιμέλεια του παιδιού.

Σε αυτό το σημείο εγείρονται τα εξής ερωτήματα:

Η Interpol υπέπεσε από αμέλεια στο σφάλμα της δημοσιοποίησης της φωτογραφίας;
Η ΕΛ.ΑΣ. έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι το παιδί δεν αναζητείται;
Η μητέρα ειδοποίησε τις αρμόδιες Αρχές για τη δικαστική εξέλιξη του θέματος;

Αυτό που προκαλεί, πάντως, εντύπωση είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, τα παιδιά «απήχθησαν» από τις μητέρες τους, οι οποίες τα μετέφεραν στο εξωτερικό και αρνήθηκαν να τα επιστρέψουν στους συζύγους τους.

«Ο γιος μου αγνοείται από το 2010» 

Μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι και αυτή του μικρού Παναγιώτη Ντάτσικα. Το zougla.gr επικοινώνησε με τον πατέρα του παιδιού ο οποίος ανέφερε ότι τον γιο του τον απήγαγε η σύζυγος του και το μετέφερε στην Αίγυπτο, με αποτέλεσμα να έχει να τον δει από το 2010.

«Το παιδί το πήρε η γυναίκα μου από την Πάτρα το 2010. Η σύζυγός μου κατάγεται από το Βέλγιο και, μια νύχτα, το πήρε και το μετέφερε στην πατρίδα της. Τις επόμενες ημέρες με ειδοποίησε ότι δεν πρόκειται να το ξαναδώ. Όπως έμαθα τους φυγάδευσε η αδερφή της στην Αίγυπτο».

Ο πατέρας του Παναγιώτης εξηγεί στην ηλεκτρονική εφημερίδα ότι οι λόγος που πήρε η σύζυγός του το παιδί είναι ότι το ζευγάρι επρόκειτο να χωρίσει.

«Είχαμε αποφασίσει να χωρίσουμε και τότε πήρε το παιδί και έφυγε. Κάποια στιγμή μου επέτρεψε να το δω μέσω Internet. Μου είχε πει ότι θα επιστρέψει στην Ελλάδα, όμως δεν επέστρεψε ποτέ. Έχω να δω τον γιο μου από το 2010».



Στο σκοτάδι η έρευνα για τον μικρό Σάββα

Ομιχλώδες είναι το τοπίο όσον αφορά στην εξαφάνιση του Σάββα Κωνσταντίνου Παννάτου, ο οποίος εξαφανίστηκε από το νησί της Κω όταν ήταν επτά ετών.

Τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από την έρευνα γύρω από την εξαφάνιση του επτάχρονου είναι συγκεχυμένα.

Αστυνομικές πηγές, μιλώντας στο zougla.gr, ανέφεραν ότι όταν το παιδί, σύμφωνα με τον φάκελο της υπόθεσης, έχει απαχθεί από την μητέρα του, ρουμανικής καταγωγής, η οποία φέρεται να το έχει μεταφέρει στην Αγγλία.

«Ο πατέρας είχε υποστηρίξει ότι το παιδί το πήρε η σύζυγός τον Δεκέμβριο του 2012 και το πήγε στην Βρετανία. Από τότε δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη στην έρευνα» επεσήμαναν χαρακτηριστικά.

Aναζητείται επίσης η Αγγελική Ζωή Βαλλιανάτος που γεννήθηκε στις 31/10/2005 στο Οακ Λον του Ιλινόις στις ΗΠΑ και εξαφανίστηκε σε ηλικία τεσσάρων ετών στις 13/10/2010.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης