Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρος Κοντονής απάντησε στην ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας για τις πλημμύρες στη Ζάκυνθο.

Αναλυτικά:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τομεάρχες και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας προέβησαν σε μια άνευ προηγουμένου λασπολογική απόσειση ευθυνών με μετακύλισή τους στον σημερινό υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αποδεικνύοντας το πόσο αδίστακτα επιδίδονται στη συκοφαντία και την ανευθυνολογία.

Η απόλυτη ανυπαρξία της Νέας Δημοκρατίας στις περιόδους που κυβέρνησε τη χώρα ως προς την υλοποίηση ζωτικών έργων για τη Ζάκυνθο μετατρέπεται σήμερα σε πληθωρισμό δηλώσεων και ανέξοδων καταγγελιών. Δυστυχώς, η Νέα Δημοκρατία, στον βωμό μικροκομματικών συμφερόντων, επιχειρεί να εκμεταλλευτεί ακόμα και τον αδόκητο χαμό ενός νεαρού συμπολίτη μας από τις πρωτοφανείς πλημμύρες που χτύπησαν το νησί μας το τελευταίο Σαββατοκύριακο.

Ωστόσο, οι πολίτες της Ζακύνθου έχουν βιώσει πολύ καλά τη γενικευμένη αδράνεια και εγκατάλειψη από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Έχουν βιώσει την έλλειψη ουσιαστικών υποδομών, την απουσία αντιπλημμυρικών έργων, την πλημμελή συντήρηση των οδικών δικτύων και των αποχετευτικών συστημάτων, αρμοδιότητες που ανήκουν αποκλειστικά στη δημοτική αρχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως προς το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, εδώ και δύο χρόνια, η Δημοτική Αρχή -με τα πλέον προβεβλημένα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στο νησί να κατέχουν θέσεις αντιδημάρχων- διαβεβαιώνει τους πάντες ότι έχει λύσει το πρόβλημα. Η πραγματικότητα, όμως, είναι αυτή που ζούμε το τελευταίο διάστημα με τα σκουπίδια στους δρόμους, καθώς δεν έγινε καμία κίνηση, πέρα από μια συνεχή μετάθεση της χωροθέτησης, μετάθεση που απέβη καταστροφική για τη Ζάκυνθο.

Η σημερινή κυβέρνηση, αντίθετα από τις προηγούμενες, από τις πρώτες μέρες ανάληψης της εξουσίας, επιχειρεί να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τη χρόνια υποβάθμιση της Ζακύνθου. H Περιφέρεια έχει εγκρίνει 2, 5 εκατομμύρια ευρώ για την ενδιάμεση λύση της διαχείρισης των απορριμμάτων, ενώ έχουν ήδη δεσμευτεί 34 εκατομμύρια ευρώ για τη μόνιμη και οριστική λύση του προβλήματος των απορριμμάτων στα Ιόνια νησιά. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2008 ζητούσε να πραγματοποιηθούν ενέργειες για την οριστική διακοπή της λειτουργίας του ΧΥΤΑ στον Σκοπό, ματαίως όμως, γιατί οι καποδιστριακοί Δήμαρχοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Ν.Δ. υποτιμούσαν το πρόβλημα.

Αναφορικά με το ζήτημα της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, πρέπει να ενημερώσουμε τους έχοντες ασθενή μνήμη και ανεπαρκή πληροφόρηση συντάκτες της ανακοίνωσης ότι, εκτός από τον σημερινό Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την προσφυγή συνυπέγραψαν πολίτες του νησιού, ανάμεσα στους οποίους και σημαίνοντα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, προεξάρχοντος του αποθανόντος πρώην αντιπεριφερειάρχη Διονύσιου Μυλωνά. Η προσφυγή αυτή είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή αυστηρών περιβαλλοντικών όρων στη χωροθέτηση του ΧΥΤΥ στο Λίβα για την αποτροπή του κινδύνου μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα. Αλλά θα πρέπει να μας απαντήσουν όσοι μας κατακρίνουν σήμερα, ποια ενέργεια τους εμπόδισε να ολοκληρώσουν την ασκηθείσα από δέκα Ζακυνθινούς προσφυγή ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας; Η απάντηση είναι απλή: καμία, γιατί σε καμία ενέργεια δεν είχαν προβεί επί σειρά ετών, πρώην και νυν.

Οι Ζακυνθινοί αντί για γενικότητες και διαστρεβλώσεις θα περίμεναν από τους κήνσορες της Νέας Δημοκρατίας, και τα ντόπια φερέφωνά τους, να απαντήσουν άμεσα, με την οφειλόμενη δόση αυτοκριτικής, για τους λόγους που το νησί μας βρισκόταν επί δεκαετίες απροστάτευτο απέναντι σε φυσικές καταστροφές και θεομηνίες.

Η απάντησή τους είναι επιβεβλημένη, ώστε σε μια κρίσιμη στιγμή για τη Ζάκυνθο να αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες. Ο λαός του νησιού μας γνωρίζει ποιοι είναι οι όψιμοι τιμητές και ποιοι έχουν παλέψει για την αναβάθμισή του. Εμείς, θα συνεχίσουμε, και σε αυτήν τη δυσμενή συγκυρία, να υπερασπιζόμαστε τη Ζάκυνθο και τους κατοίκους της. Θα συνεχίσουμε με την παραγωγή έργων, και όχι δηλώσεων. Γιατί σκοπός του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ανακούφιση των συμπολιτών μας, σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία που επιθυμεί απελπισμένα να επανέλθει στην εξουσία για να συνεχίσει το καταστροφικό της έργο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης