Ρεπορτάζ: Παύλος Κιρκασίδης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να φανταστεί ο 40χρονος Μανώλης Κατσιράκης από το Ηράκλειο της Κρήτης την κόλαση που θα βίωνε, επειδή απλά «πέτυχε» τον λάθος γείτονα. Δύσκολο επίσης να πιστέψει κάποιος είναι το πώς, όλα αυτά που ακολουθούν, θα μπορούσαν να συμβούν σε μια χώρα στην οποία οι θεσμοί θα λειτουργούσαν, έστω και υποτυπωδώς.

Εκβιασμοί, ξυλοδαρμοί, διαρρήξεις, αυτοκίνητα που πέφτουν σε χαντάκια μετά από γκαγκστερικές καταδιώξεις, δολοφονικές επιθέσεις με καλάζνικοφ και μαφιόζικες ενέργειες δίχως τέλος, συνθέτουν το σκηνικό το οποίο εδώ και ένα χρόνο εκτυλίσσεται στις Βούτες, ένα μικρό οικισμό, οκτώ χιλιόμετρα έξω από την πόλη του Ηρακλείου. 

Η απίστευτη ιστορία ξεκινάει το 2006, τότε που ο Μανώλης Κατσιράκης μαζί με τη σύζυγό του, αποφάσισαν να χτίσουν το σπίτι τους δίπλα στον 42χρονο Ι.Κ.. Τα όσα ακολούθησαν, έξω από κάθε φαντασία…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το βίντεο-ντοκουμέντο που ακολουθεί είναι ενδεικτικό του κλίματος φόβου και τρόμου… Άγνωστοι με καλυμμένα τα πρόσωπά τους γαζώνουν με καλάσνικοφ το σπίτι του καταγγέλλοντος:

Ένα απίστευτο περιστατικό που καταγράφεται από τις κάμερες ασφαλείας. Κακοποιοί εισβάλλουν στο σπίτι του για να τον τρομοκρατήσουν:

Όλο το χρονικό της βίας, των απειλών και των επιθέσεων

Όπως ο ίδιος ο Μανώλης Κατσιράκης καταγγέλλει στο zougla.gr και όλα τα ντοκουμέντα επιβεβαιώνουν, τα προβλήματα ξεκίνησαν «από την πρώτη κιόλας στιγμή», όταν οι υπερβάσεις και οι παραβάσεις του «γείτονά» του κατά την κατασκευή της οικοδομής, ήταν κάτι παραπάνω από εμφανείς: τα 150 τετραγωνικά μέτρα που επέτρεπε η σχετική άδεια, έφτασαν να γίνουν… 400 και ο ένας όροφος, τρεις.

Ωστόσο, και παρά το εξώφθαλμο της προκλητικής παρανομίας, δεν βρέθηκε κάποια Αρχή, ούτε να τον σταματήσει ούτε να τον ελέγξει.

Όντας ήπιος χαρακτήρας ο Κατσιράκης, δεν αντέδρασε στην χοντροκομμένες πολεοδομικές παρανομίες του «γείτονα», προτιμώντας να έχει καλές σχέσεις με τον άνθρωπο που η «τύχη» θέλησε να ζει μερικές δεκάδες μέτρα πιο πέρα.

Επαληθεύοντας όμως τη γνωστή παροιμία που λέει τι κάνει ο «χωριάτης» όταν του δώσεις θάρρος, ο Ι.Κ. δεν αρκέστηκε στη συγκεκριμένη υπέρβαση των 350 τετραγωνικών μέτρων, και πέρυσι το καλοκαίρι αποφάσισε να μετατρέψει τον ελεύθερο χώρο του οικοπέδου του σε αυτοσχέδιο υπαίθριο συνεργείο βαρέων οχημάτων και την γύρω περιαστική περιοχή σε… βιομηχανική ζώνη.

Άποψη του συνεργείου. Στη δεξιά φωτογραφία εικονίζεται όχημα της ΕΛ.ΑΣ.

Λεωφορεία, φορτηγά, νταλίκες, σκαπτικά, μπουλντόζες, γερανοί και αγροτικά μηχανήματα, άρχισαν τώρα να πηγαινοέρχονται, με τους κατόχους τους να επιλέγουν τον «αυτόνομο» επιχειρηματία, ίσως γιατί ήταν καλός μάστορας ίσως πάλι γιατί είχε «καλές τιμές» αφού, όλη η επιχείρησή του ήταν απολύτως παράνομη και ως εκ τούτου, ούτε αποδείξεις έκοβε ούτε και οποιαδήποτε άλλη οικονομική υποχρέωση είχε, από αυτές που τουλάχιστον συνηθίζεται να έχουν όσοι διατηρούν νόμιμες επιχειρήσεις.

Περιβαλλοντικό έγκλημα (εκτός των άλλων…)

Το συνεργείο λειτουργεί μέσα σε μια κατ’ εξοχήν αγροτική περιοχή με χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών, και φυσικά χωρίς την παραμικρή πρόβλεψη για το περιβάλλον όπως γίνεται πάντοτε σε τέτοιες περιπτώσεις, με τα λάδια και τα τοξικά απόβλητα να χύνονται στο έδαφος, μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα.

Η εικόνα του συνεργείου με τα ορυκτέλαια να «εμπλουτίζουν» τον κρητικό κάμπο…

Με τις «μαύρες» όμως φορολογικά δουλειές όλο και να μεγαλώνουν και καθώς ο Ι.Κ, εκτός όλων των άλλων, αποδείχτηκε… και δουλευτάρης, τα εν λόγω βαρέα οχήματα δεν πηγαινοέρχονταν μόνο κατά την διάρκεια της ημέρας αλλά και της νύχτας αφού το συνεργείο δούλευε σχεδόν όλο το 24ωρο, κάνοντας τη ζωή των περιοίκων πραγματική κόλαση. 

Όσο όμως… προκομμένος κι αν είναι κάποιος, τρεις βάρδιες δεν βγαίνουν κι΄ έτσι η επιχείρηση έχει και το απαιτούμενο προσωπικό. (Βέβαια «μαύρο» κι αυτό, ώστε να είναι ασορτί με τις εισπράξεις του μαγαζιού…)

«Tι θα γίνει ρε γείτονα;»

«Πέρυσι τον Αύγουστο τον επισκέφθηκα και του είπα, τι θα γίνει ρε γείτονα; Εδώ πέρα δεν μπορούμε να ησυχάσουμε», αφηγείται ο Μανώλης Κατσιράκης στο zougla.gr με την χαρακτηριστική κρητική προφορά του…

Οι απαντήσεις που έλαβε τότε από τον «δραστήριο» γείτονά του αποδείχτηκαν χωρίς κανένα νόημα, καθώς, όχι μόνο βαρέα οχήματα δεν έπαψε να επισκευάζει όπως υποσχέθηκε, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της μαύρης νύχτας δεν σταμάτησε να δουλεύει το «συνεργείο» του, αλλά αντιθέτως, προχώρησε σε μια ακόμη παράνομη ενέργεια, σηκώνοντας μια υπερκατασκευή για να στεγάσει την πλήρη αυθαιρεσία του.

Η πανάκριβη υπερκατασκευή της στέγης, που στεγάζει τα υπό επισκευή βαρέα οχήματα

Όλα αυτά όμως, όσο εξοργιστικά κι αν δείχνουν, δεν αποτελούν παρά μια μικρή πρόγευση για όσα επρόκειτο να ακολουθήσουν…

Με την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή να πηγαίνει απ’ το κακό στο χειρότερο, ο Μανώλης Κατσιράκης δεν έπαψε να διαμαρτύρεται.

Βαρέα μηχανήματα στο, χωρίς άδεια λειτουργίας, χωρίς περιβαλλοντική πρόβλεψη και κυρίως, χωρίς βιβλία εφορίας, συνεργείο που, για περισσότερο από ένα χρόνο λειτουργεί παράνομα…

Από εκεί και πέρα αρχίζουν να «συμβαίνουν» διάφορα περίεργα…

4-11-2012: O Mανώλης Κατσιράκης βρίσκει έξω από το σπίτι του τα τρία αυτοκίνητά του με πολύ σοβαρές υλικές ζημιές, το ένα μάλιστα σε άθλια κατάσταση, πεταμένο επάνω σε μια μάντρα. Λίγο παραπέρα, βρίσκεται φορτηγό του Ι.Κ. χωρίς πινακίδες, με εμφανή τα σημάδια από την πρόσκρουση. Το συμβάν καταγγέλλεται στην Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Μύρωνα.

5-11-2012: O Μανώλης Κατσιράκης αποφασίζει να καταγγείλει στην Γενική Διεύθυνση Μεταφορών του Ηρακλείου το παράνομο συνεργείο.

16-11-2012: Ο Μανώλης Κατσιράκης βρίσκει έξω από το σπίτι του, σχισμένα τα λάστιχα ενός αυτοκινήτου του. Το καταγγέλλει στην Α΄ Αστυνομικό Τμήμα Ηρακλείου.

18-11-2012: Ο Μανώλης Κατσιράκης βρίσκει έξω από το σπίτι του, σχισμένα τα λάστιχα άλλου αυτοκινήτου του. Το καταγγέλλει στην Α΄ Αστυνομικό Τμήμα Ηρακλείου.

26-11-2012: Η Γενική Διεύθυνση Μεταφορών του Ηρακλείου αποφαίνεται για το απολύτως παράνομο της ύπαρξης και λειτουργίας του συνεργείου, προειδοποιώντας για σφράγιση του χώρου σε διάστημα 30 ημερών σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το zougla.gr με τον Ι.Κ, όσον αφορά το συνεργείο παραδέχθηκε πως όντως ήταν παράνομο, ωστόσο, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται «έχει πλέον βγάλει άδεια για επισκευή αγροτικών μηχανημάτων». Στην ερώτησή μας «γιατί εξακολουθούν να υπάρχουν φορτηγά μέσα στον χώρο», απάντησε πως «έμειναν κάποια». 

Ερωτώμενος για το «πώς σχολιάζει όλα αυτά που συμβαίνουν στην οικογένεια Κατσιράκη», ο Ι.Κ. απάντησε πως «δεν έχει ιδέα» και πως «ο άνθρωπος είναι τρελός».

Το «παιχνίδι» αρχίζει να χοντραίνει…

26-11-2012: Το ίδιο βράδυ της παραπάνω απόφασης, και ενώ ο Κατσιράκης βρίσκεται μέσα στο σπίτι μαζί με την σύζυγό του, δύο «άγνωστοι», φορώντας κουκούλα και κρατώντας ξύλα στα χέρια, καταφέρνουν να βρεθούν στη βεράντα και σε άλλο σημείο του σπιτιού, λίγο όμως αργότερα τρέπονται σε φυγή, μετά την ενεργοποίηση του συναγερμού.

Το περιστατικό καταγράφεται από τις κάμερες ασφαλείας που αναγκάστηκε να εγκαταστήσει ο Κατσιράκης στο σπίτι του, μετά τις αλλεπάλληλες απ’ ευθείας απειλές που δεχόταν καθημερινά, ακόμη και για την ίδια του τη ζωή.

Βίντεο-ντοκουμέντο που δείχνει τα άτομα με τις κουκούλες στο εσωτερικό του σπιτιού.

Ο γείτονας αποδεικνύεται «συνεπής» στις απειλές του…

27-11-2012: Ενώ ο Κατσιράκης οδηγεί το αυτοκίνητό του στο δρόμο Βουτών-Ηρακλείου κατευθυνόμενος στο ΠΑΓΝΗ, αυτοκίνητο μάρκας ΟPEL μέσα στο οποίο επιβαίνουν δυο άτομα, μετά από γκαγκστερικούς ελιγμούς αναπτύσσει ταχύτητα και κτυπά το αυτοκίνητο του καταγγέλλοντα από αριστερά, εκτρέποντάς το από τον δρόμο και ρίχνοντάς το μέσα σε χαντάκι.

Μετά την επίθεση, οδηγός και συνοδηγός του OPEL φορώντας κουκούλες στο κεφάλι και κρατώντας ξύλα, πιάνουν τον σοκαρισμένο Κατσιράκη ο οποίος είχε προλάβει να βγει από το όχημά του και άρχισε να τρέχει και αφού τον κτυπούν πολλές φορές στο κεφάλι και στο σώμα, τον «ενημερώνουν» χωρίς να έχουν το παραμικρό πρόβλημα πως «τους στέλνει ο Ι.Κ.», και τον αφήνουν αβοήθητο στο έδαφος με τη «συμβουλή» να μην τολμήσει να τα ξαναβάλει μαζί με τον γείτονά του.

Το περιστατικό καταγγέλθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Μύρωνα και ο παθών υπέβαλε μήνυση.

Η ιατροδικαστική έκθεση στην οποία περιγράφονται αναλυτικά τα τραύματα του θύματος της δολοφονικής επίθεσης και μετά τον ξυλοδαρμό από τον οποίο συνοδεύτηκε η πράξη. 

14-01-2013: H Γενική Διεύθυνση Μεταφορών Ηρακλείου, αποφασίζει την σφράγιση του συνεργείου.

19-02-2013: Η Πολεοδομία Ηρακλείου, διαπιστώνει τις πολεοδομικές παρανομίες της οικοδομής του καθώς και το παράνομο συνεργείο που λειτουργεί υπό υπό -άλλο τόσο παράνομο- στέγαστρο.

Δεύτερη δολοφονική επίθεση

04-03-2013: Αυτοκίνητο χωρίς πινακίδες, τύπου VW PASSAT, με οδηγό που φοράει κουκούλα
στο κεφάλι, στο 2ο χλμ της οδού Βουτών-ΠΑΓΝΗ εμβολίζει το αυτοκίνητο του Κατσιμάκη με σκοπό να το πετάξει έξω από τον δρόμο. Από το χτύπημα το όχημα του δεύτερου έκανε αναστροφή και ο έντρομος οδηγός του έντρομος πάτησε γκάζι και άρχισε να κατευθύνεται ξανά προς τις Βούτες.

Ο κουκουλοφόρος οδηγός του PASSAT ωστόσο, δεν παραιτήθηκε της δολοφονικής του προσπάθειας και, αφού τον καταδίωξε ακολούθησε, τον χτύπησε και πάλι, αυτή τη φορά καταφέρνοντας τον σκοπό του.

Το όχημα του Κατσιράκη βγήκε από τον δρόμο ντελαπάροντας. Από καθαρή τύχη, ο Κατσιράκης κατάφερε να βγει από το αναποδογυρισμένο του όχημα για άλλη μια φορά κατατρομοκρατημένος αλλά χωρίς τραυματισμό, ωστόσο, το αυτοκίνητό του υπέστη σοβαρότατες ζημιές.

Η νέα μαφιόζικη επίθεση καταγγέλθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Μύρωνα, ενώ το θύμα υπέδειξε το ίδιο άτομο ως ηθικό αυτουργό.

05-03-2013: Έκθεση Αυτοψίας της Πολεοδομίας του Δήμου Ηρακλείου (ΑΠ: 32756) διαπιστώνει σειρά παρανομιών και υπερβάσεων στον χώρο.

Καταιγισμός πυρών από καλάζνικοφ καίει το σπίτι του Κατσιράκη

05-03-2013: «Άγνωστοι» πυροβολούν με καλάζνικοφ το σπίτι του Κατσιράκη και ενώ γνωρίζουν καλά πως ο ίδιος βρίσκεται μέσα σε αυτό. Στην γεμιστήρα του όπλου, εκτός από τα κανονικά βλήματα, παρεμβάλλονται και τροχιοδεικτικά, ώστε να μπορεί μέσα στη νύχτα ο δράστης να ελέγχει οπτικά την ακρίβεια των βολών του.

Από τις τροχιοδεικτικές σφαίρες δημιουργούνται σπινθήρες και εξ αυτών πυρκαγιά, η οποία προκαλεί στο οίκημα καταστροφές ύψους 73.500 ευρώ, κάνοντάς το μη κατοικήσιμο. Ο άνεργος Μανώλης Κατσιράκης, μη έχοντας την παραμικρή οικονομική δυνατότητα και για οποιαδήποτε επισκευή, αναγκάζεται να το εγκαταλείψει και να καταφύγει μαζί με την σύζυγό του σε ενοικιαζόμενο σπίτι, στο οποίο διαμένει μέχρι και σήμερα, καταβάλλοντας τώρα, εκτός όλων των άλλων τιμημάτων, και… ενοίκιο.

Το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας διενήργησε έρευνα και σχημάτισε δικογραφία.

Στον σημείο από το οποίο έπεσαν οι πυροβολισμοί βρέθηκαν: 4 κάλυκες τροχιοδεικτικών από Καλάζνικοφ, 4 κάλυκες από κανονικές σφαίρες οι οποίες βλήθηκαν κατά του χώρου και άλλες 4 επίσης κανονικές σφαίρες που δεν είχαν βληθεί. Ωστόσο οι συνολικές σφαίρες που, όπως φαίνεται και στο βίντεο, έπεσαν, ήταν πολλές περισσότερες.

Πολλά και περίεργα «ερωτήματα»…

…όμως προκαλούνται από το γεγονός πως, οι κάλυκες αλλά και οι «άπαιχτες» σφαίρες που περισυνελέγησαν από άνδρες της Ασφάλειας και παρόντος του ιδίου του Μανώλη Κατσιράκη, δεν αναφέρονται στην σχετική έκθεση της Αστυνομίας. Όταν ο ίδιος ο Κατσιράκης ρώτησε για το «πώς είναι δυνατόν το σημαντικότερο εύρημα μιας τέτοιας δολοφονικής ενέργειας να μην περιλαμβάνεται στην έκθεση της Αστυνομίας», έλαβε την «περίεργη» απάντηση πως «αυτό θα γραφτεί σε άλλο χαρτί» (…)

Βίντεο – ντοκουμέντο από τις κάμερες ασφαλείας που κατέγραψαν την επίθεση και δείχνουν την λάμψη από τα τροχιοδεικτικά βλήματα που έκαψαν το σπίτι του ζεύγους Κατσιράκη.

Τεράστιες οι καταστροφές από τη μαφιόζικη επίθεση, ξεσπιτώνουν την οικογένεια Κοτσιράκη

08-03-2013: Έκθεση Αυτοψίας της Πολεοδομίας του Δήμου Ηρακλείου (AΠ: 34952) διαπιστώνει σειρά παρανομιών και υπερβάσεων στον χώρο.

08-03-2013: Συνεργείο της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών του Ηρακλείου, μεταβαίνει στον επίμαχο χώρο προκειμένου να προβεί στην άμεση σφράγισή του. Ωστόσο, φεύγει χωρίς να την ολοκληρώσει «μετά από τηλεφωνική συνεννόηση με τον Διευθυντή της εν λόγω υπηρεσίας, Γιώργο Μηλάκη».

Ως αιτιολογικό της μη σφράγισης, το Πρακτικό που συντάχθηκε αναφέρει πως «ούτως ή άλλως ο Ι.Κ. είχε ξεκινήσει μόνος του την απομάκρυνση των μηχανημάτων» προκειμένου να κλείσει το παράνομο συνεργείο του.

13-03-2013: Tο ίδιο κλιμάκιο της Πολεοδομίας του Δήμου Ηρακλείου, επανέρχεται και με Πρακτικό του διαπιστώνει πως ο εξοπλισμός συνεργείου έχει αποξηλωθεί και απομακρυνθεί ωστόσο κάποια μηχανήματα που εξακολουθούσαν να βρίσκονται στον χώρο, δεν θεωρήθηκαν ως ύποπτα επαναλειτουργίας. Οπότε, και με την διαβεβαίωση (…) του καταγγέλλοντος πως πλέον δεν θα το ξανακάνει συνεργείο, αποχώρησαν και πάλι χωρίς να προβούν σε σφράγιση.

10-06-2013: Μετά από νέα καταγγελία του Κατσιμάκη, η Γ.Δ.Μ. του Ηρακλείου, προβαίνει σε νέο έλεγχο του χώρου, για να διαπιστώσει και πάλι πως ο Ι.Κ. εξακολουθεί να είναι ένας συνεπέστατος ιδιοκτήτης συνεργείου. Με σχετικό της έγγραφο δυο μέρες αργότερα, καλεί τον τελευταίο να συμμορφωθεί διαφορετικά εντός δεκαημέρου θα προβεί σε οριστική σφράγιση του χώρου. (το οποίο όμως τυχαίνει να είναι και σπίτι του…)

Μετά από αυτό ο Ι.Κ. ζητεί επίσημη άδεια η οποία όμως με την υπ’ αριθμ.10717/1030/18-07-2013 απόφαση της σχετικής υπηρεσίας, απορρίπτεται.

26-08-2013: «Άγνωστοι» διαρρήκτες εισέρχονται στο ημικατεστραμένο από την πυρκαγιά σπίτι του Κατσιράκη και αφαιρούν ηλεκτρονικές συσκευές, τιμαλφή και άλλα αντικείμενα, συνολικής αξίας 2.750 ευρώ, ενώ φεύγοντας αφήνουν έναν χώρο που θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Το συμβάν καταγγέλθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Μύρωνα.

Η είσοδος του σπιτιού που πρώτα κάηκε από τα τροχιοδεικτικά και στη συνέχεια καταλεηλατήθηκε


– Το συγκεκριμένο συνεργείο εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικότατα μέχρι και σήμερα.

– Όλα τα παραπάνω, δεν αποτελούν παρά ένα μέρος όσων έχουν διατραγωδηθεί και οι καθημερινές απειλές τραμπούκων που απειλούν απροκάλυπτα το ζευγάρι είναι σχεδόν στην ημερήσια διάταξη. Η τελευταία έγινε το Σάββατο 7/9, όταν, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα από τον Κατσιράκη, τρεις άνδρες τον «περίμεναν» στην είσοδο του σπιτιού του, για να του «υπενθυμίσουν» για μια ακόμη φορά πως πρέπει να σταματήσει να ασχολείται «γιατί αλλιώς…»

– Μετά από μια σειρά ξεκάθαρα δολοφονικών επιθέσεων, εμπρησμών, ξυλοδαρμών και δολιοφθορών που μέχρι στιγμής έχουν ξεπεράσει τα 90.000 ευρώ, ο Μανώλης Κατσιράκης και η σύζυγός του βρίσκονται σε κατάσταση μόνιμης ψυχικής αναστάτωσης, και όπως δηλώνουν στο zougla.gr, «νιώθουν εντελώς αβοήθητοι αφού, εδώ και ένα χρόνο, ζουν υπό καθεστώς απόλυτου τρόμου αλλά και φόβου για την ίδια τους τη ζωή».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης