Συνδεδεμένη απευθείας με το Εθνικό Αστεροσκοπείο, είναι εδώ και ένα περίπου μήνα, η Αγιά καθώς ένας μικρός, αλλά υπερσύγχρονος μετεωρολογικός σταθμός έχει εγκατασταθεί στην αυλή του Επαγγελματικού Λυκείου της πόλης (ΕΠΑΛ) και μεταδίδει απευθείας τις προβλέψεις για τον καιρό από την ευρύτερη περιοχή!

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή προσπάθεια η οποία ξεκίνησε με πρωτοβουλία ενός 20χρονου Αγιώτη που πάθος του εδώ και χρόνια είναι η μετεωρολογία και στηρίχθηκε από τον δήμαρχο κ. Αντώνη Γκουντάρα και το Δημοτικό Συμβούλιο που έδωσε τελικά και το «πράσινο φως» για την υλοποίησή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας στην «Ελευθερία» ο νεαρός ερασιτέχνης του… καιρού από την Αγιά, Παναγιώτης Αρχοντής εξηγεί πως όλα ξεκίνησαν από μια ιδέα, μια επικοινωνία, και σύντομα ολοκληρώθηκαν μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα.

Μεγαλώνοντας, άρχισα να ασχολούμαι πιο σοβαρά και να μελετώ τους μετεωρολογικούς-προγνωστικούς χάρτες με τη βοήθεια πάντα και άλλων ερασιτεχνών από τη Λάρισα.

Το 2001 εγκατέστησα στο σπίτι μου στην Αγιά, έναν δικό μου μικρό μετεωρολογικό σταθμό συνδεδεμένο με κεντρική μονάδα όπου και έπαιρνα μετρήσεις για την υγρασία, τη θερμοκρασία, τον αέρα, τη βροχή, κ.λπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βλέποντας τώρα ότι το Εθνικό Αστεροσκοπείο έδειχνε μεγάλο ενδιαφέρον για την τοποθέτηση μικρών τέτοιων σταθμών σε όλη την Ελλάδα για παρατηρήσεις, επικοινώνησα με τον διευθυντή Ερευνών του Αστεροσκοπείου καθηγητή κ. Κ. Λαγουβάρδο που ενδιαφέρθηκε άμεσα για το όλο θέμα. Υπήρξε συνεννόηση με τη δημοτική αρχή και με τον διευθυντή του σχολείου και οι διαδικασίες προχώρησαν γρήγορα.

Έτσι ο καθηγητής κ. Λαγουβάρδος ήρθε στην Αγιά και μαζί, στο προαύλιο του σχολείου στις 18 Ιουνίου εγκαταστήσαμε τον Μετεωρολογικό Σταθμό που αποτελείται από μία μεγάλη εξωτερική κεραία, ανεμόμετρο, βροχόμετρο, και μετρητές υγρασίας, θερμοκρασίας, αλλά και UV- ακτινοβολίας.

Όλα τα στοιχεία (δεδομένα), ασύρματα μεταβιβάζονται σε μία κονσόλα που είναι εγκατεστημένη μέσα στο σχολείο και από εκεί μέσω Η/Υ στέλνονται απευθείας στο Αστεροσκοπείο που μεταδίδει πλέον «ζωντανά» τον καιρό για την περιοχή στην ιστοσελίδα του: www.penteli.meteo.gr/stations/agia/».

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης