Θα πληγεί η κυβερνησιμότητα – σταθερότητα στους δήμους με τη θέσπιση της απλής αναλογικής, τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που είναι σ΄εξέλιξη. Θα προκαλέσει, είπε, «κατακερματισμό, συναλλαγή, ακυβερνησία» που θα καταστήσουν ακόμη πιο συγκεντρωτικό το κράτος. Ο κ. Καμίνης, επισήμανε ότι όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης όταν το κράτος κατέρρεε, οι δήμοι ήταν του κράτησαν όρθιες τις τοπικές κοινωνίες, αναλαμβάνοντας και δράσεις για τις οποίες δεν είχαν αρμοδιότητες, όπως τα συσσίτια, προσφυγικό, καθαρισμούς αρχαιολογικών χώρων κ.α. «Διασφάλισαν μια κανονικότητα στις πόλεις όταν το κράτος κατέρρεε» είπε.

Αναφερόμενος στη θέσπιση του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής για την ανάδειξη Δημοτικών Συμβούλων την πρώτη Κυριακή και των δημάρχων σε β΄ γύρο μεταξύ των δυο πρώτων, εάν κανείς την πρώτη Κυριακή δεν έχει αποσπάσει την απόλυτη πλειοψηφία, είπε: «Θα έχουμε ένα δήμαρχο με ισχυρή λαϊκή ψήφο αλλά δεν θα μπορεί να ασκεί τις αρμοδιότητες του. Δεν θα έχει πλειοψηφία και θα είναι σε συνεχή συναλλαγή και ένα πάρε -δώσε και υπό τη δαμόκλειο σπάθη του εκβιασμού από κάθε μειοψηφία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», Ρήγας Αξελός, υπενθύμισε ότι η θέσπιση της απλής αναλογικής αποτελεί πάγια θέση της παράταξής του, επισημαίνοντας ότι οι σημερινές «πλειοψηφίες» στα Δημοτικά Συμβούλια είναι δυσανάλογες με τη ψήφο που έλαβαν. Ο κ. Αξελός κατηγόρησε τον δήμαρχο κ. Καμίνη ότι ταυτίζεται με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Γιώργο Πατούλη. Επίσης σχολιάζοντας τη θέση του δημάρχου ότι η θέσπιση της απλής αναλογικής θα πλήξει την σταθερότητα στους δήμους είπε: «Για ποια σταθερότητα των δήμων μιλάτε; Των καταχραστών του δημοσίου που είναι στις φυλακές; Των καταχραστών πολύ μικρών δήμων που καταχρώνται οι δήμαρχοι 600.000 ευρώ; Για ποια σταθερότητα μιλάτε όταν εδώ στο δήμο της Αθήνας είχατε κινήσει διαδικασίες νομικές εναντίον ανθρώπων που αποδεδειγμένα καταχράστηκαν χρήματα σε Νομικά του Πρόσωπα;».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας», Πέτρος Κωνσταντίνου, επισήμανε ότι ο κ. Καμίνης θεωρεί το νομοσχέδιο ως «πεδίο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση». Ο κ. Καμίνης δεν έχει δώσει μάχη ενάντια στις περικοπές των Μνημονίων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Είναι ο κατ΄ εξοχήν μνημονιακός δήμαρχος», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης