Τα «υπερχρεωμένα» νοικοκυριά προκαλούν… έμφραγμα στα Ειρηνοδικεία καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη πρόσληψης και άλλων ειρηνοδικών εκτός από τους 194 για τους οποίους είχε προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός. Η εφαρμογή των διατάξεων του νέου κώδικα Πολιτικής Δικονομίας αλλά και ο επαναπροσδιορισμός και η συζήτηση εντός 3 ετών του μεγάλου αριθμού των υποθέσεων του Ν. 3869/2010(γνωστού ως νόμου Κατσέλη) όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4336/2015 εκτιμάται ότι θα επιφέρει «ασφυξία» στα ήδη επιβαρυμένα πινάκια των Ειρηνοδικείων.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κρούοντας το κώδωνα του κινδύνου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ζητεί να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις των Ειρηνοδικών και συγκεκριμένα 206, όχι δηλ. μόνο οι 194 από τον πίνακα επιτυχόντων του πρόσφατου διαγωνισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη «θλιβερή» εικόνα που επικρατεί στη Δικαιοσύνη λόγω της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης περιέγραψε και η πρόεδρος των Διοικητικών Δικαστών Ειρήνη Γιανναδάκη, στην τακτική Γ.Σ. της Ένωσης

Τα μνημονιακά μέτρα τα οποία δυστυχώς ήρθαν για να μείνουν, πυροδοτούν ένα πραγματικό «τσουνάμι» προσφυγών και άσκησης ένδικων μέσων τα οποία ανεβάζουν τη χώρα μας, σύμφωνα με έκθεση της ΕΕ για το 2015, στην 1η θέση του πίνακα των εκκρεμών διοικητικών υποθέσεων, σε σύνολο 20 κρατών-μελών. Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι αριθμοί μιλούν άλλωστε από μόνοι τους για τη «γκρίζα» πραγματικότητα στα διοικητικά δικαστήρια. «Πράγματι τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο αριθμός των υποθέσεων που διεκπεραιώνεται παρουσιάζει αυξητική κατ΄ έτος τάση,- κυρίως όμως σε προτιμηθείσες λόγω μνημονιακής υποχρέωσης υποθέσεις φορολογικού αντικειμένου, – έτσι ώστε μόνο στο μεγαλύτερο Δ. Πρωτοδικείο της Αθήνας να διεκπεραιωθούν 25.000 υποθέσεις περισσότερες εκείνων των αντίστοιχων προηγουμένων ετών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκκρεμούν όμως στα διοικητικά πρωτοδικεία 269.935 υποθέσεις από τις οποίες 51.138 έχουν προσδιοριστεί να δικαστούν τους επόμενους μήνες, για 197.691 δεν έχει προσδιοριστεί δικάσιμος, ενώ για 21.106 αναμένεται η έκδοση απόφασης Στα εφετεία η συνολική εκκρεμότητα ανέρχεται σε 39.952 από τις οποίες 18551 έχουν ήδη προσδιοριστεί να δικαστούν,15.517 δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμη ενώ εκκρεμούν στα χέρια των δικαστών 5.884 υποθέσεις.», τόνισε η κ. Γιανναδάκη.

Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με τους μνημονιακούς νόμους επιδεινώνουν τις συνθήκες απονομής της Δικαιοσύνης, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών. « Κατ΄ ανάγκην λοιπόν η οποιαδήποτε ασφαλιστική , φορολογική ή άλλη μεταρρύθμιση προδιαγράφει και νέες διαφορές που θα προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες .

Αν πχ. γίνει νόμος του κράτους το προσχέδιο νόμου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, και μόνο ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης για τον οποίον και μόνο να σημειωθεί ότι προβλέπεται η έκδοση 65 περίπου υπουργικών αποφάσεων θα κατακλύσει τα δικαστήρια με νέες διαφορές».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης