Παρελθόν θα αποτελέσει από την 1η Ιανουαρίου 2015 σειρά φόρων, που στην πλειονότητά τους δεν είχαν ανταποδοτικό χαρακτήρα για τον καταναλωτή και αποτελούσαν κυρίως πηγή εσόδων για τα επικουρικά ταμεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Στο… παράδοξο μοντέλο των φόρων υπέρ τρίτων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων επιβάρυνση 1% στους λογαριασμούς της ΕΥΔΑΠ υπέρ του Ταμείου των Εργαζομένων, 0,40 ευρώ σε κάθε 25 κιλά αλεύρι για ψωμί, επιβάρυνση 2% στην τιμή πώλησης τσιμέντου υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Υπαλλήλων Τσιμεντοβιομηχανίας και χρέωση 0,85% από τις χρηματικές ποινές των δικαστηρίων καθώς και ποσοστό από τα χαρτόσημα υπέρ των δικηγόρων.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως η κατάργηση των φόρων αυτών, σε συνδυασμό με τις σαρωτικές αλλαγές που προωθεί το Υπουργείο Εργασίας στο φλέγον ζήτημα του Ασφαλιστικού θα επηρεάσει σημαντικά την ομαλή λειτουργία ορισμένων ταμείων, τα οποία κινδυνεύουν ακόμα και με κατάρρευση. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι θα υπάρξει νέα «μαύρη» τρύπα στο ασφαλιστικό σύστημα, με τις απώλειες να υπολογίζονται σε 470 εκατ. ευρώ και επικουρικά, μετοχικά ταμεία και φορείς πρόνοιας (δικηγόρων, μηχανικών, ένστολων, αρτοποιών, χημικών και κληρικών) να πλήττονται περισσότεροι από τις αλλαγές αυτές.

Τίτλοι τέλους για 10 φόρους

Η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων ξεκίνησε με σχετικές υπουργικές αποφάσεις και συνεχίστηκε με τη νομοθετική ρύθμιση, που προωθεί το Υπουργείο Εργασίας, ενώ κομβικός για το συγκεκριμένο ζήτημα θεωρείται ο Σεπτέμβριος όπου τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών θα παρουσιάσουν ενώπιον των δανειστών την επικαιροποιημένη λίστα των φόρων.

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, από την 1η Ιανουαρίου 2015 θα σταματήσουν οι επιβαρύνσεις σε διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες, οι οποίες αποτελούσαν κοινωνικούς πόρους για την ενίσχυση επικουρικών ταμείων. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος» η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του 1 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κοινωνικοί πόροι που καταργούνται:

  • Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ): Έσοδα από συμμετοχή του ΟΤΕ σε ποσοστό 2/5 για παροχή συντάξεων του Ειδικού Λογαριασμού Πρόνοιας Φυματικού Προσωπικού.
  • ΕΤΑΑ – Τομέας Πρόνοιας Δικηγόρων Αθηνών: Ποινικά έσοδα. Το 0,85% από τα ποσά των επιβαλλόμενων σε χρήμα ποινών.
  • ΕΤΑΑ – Τομέας Πρόνοιας Δικηγόρων Αθηνών: Σε οποιαδήποτε δημοσίευση τροποποίησης καταστατικού εταιρείας καταβάλλεται εισφορά υπέρ του τομέα.
  • ΕΤΕΑ (ΤΣΑΥ): Εισφορές 0,29-0,44 ευρώ για κάθε κρεβάτι ιδιωτικής κλινικής
  • ΕΤΕΑ – ΤΕΑΔΥ: Το 2% από τα ετήσια έσοδα, προερχόμενα από ιατρικές εξετάσεις υποψήφιων οδηγών.

  • ΕΤΕΑ και ΤΑΠΙΤ – Τομέας Πρόνοιας Προσωπικού Εταιρειών Τσιμέντου: Εισφορά 2% στην τιμή πώληση τσιμέντου.
  • Τομέας Πρόνοιας των Κληρικών: Τα έσοδα από κρατήσεις για άδειες γάμου, πιστοποιητικά, εισφορά 4% σε αποδείξεις δαπανών και η εισφορά στα κεριά.
  • ΕΤΕΑ – Τομέας Πρόνοιας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων: Η κράτηση 2% στα ενοίκια δήμων, δημοτικών ιδρυμάτων και σε έργα.
  • Επικουρικό Ταμείο των Εργαζομένων στις Εταιρείες Πετρελαιοειδών: Εισφορά 1% επί του ετήσιου κύκλου εργασίων τους.
  • Αυτόνομος Οικοδομικός Οργανισμός Αξιωματικών: Το 0,5% επί της αξίας στρατιωτικών έργων.
  • ΟΑΕΕ – Κλάδος Πρόνοιας Προσωπικού Ιπποδρομιών: Το 10% από τα ανεξαργύρωτα δελτία στοιχημάτων και το 0,5% των ακαθάριστων εισπράξεων από στοιχήματα.
  • Τομέας Πρόνοιας των Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ: Το 1% από κάθε λογαριασμό και το 1% από κάθε προμήθεια της ΕΥΔΑΠ.
  • ΕΤΕΑ – Επικουρικό των Χημικών: Εισφορές 0,01 ευρώ επί των παραγόμενων ποσοτήτων τσιμέντου, οινοπνεύματος, ζύμης αρτοποιίας.
  • Επικουρικό Ταμείο των Αρτοποιών: Εισφορά 0,40 ευρώ για κάθε 25 χιλιόγραμμα αλεύρων και το 2,9% του ποσού που αποδίδεται στην Ομοσπονδία Αρτοποιών.

Εργαζόμενοι πάντως σε διάφορα ασφαλιστικά ταμεία επισημαίνουν πως η κατάργηση των κοινωνικών πόρων, σε συνδυασμό με τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και την εφαρμογή από το 2015 της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος» θα προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους, θέτοντας ακόμα και ζήτημα επιβίωσης. Ειδικότερα:

ΙΚΑ: Το οικονομικό κενό διαμορφώνεται σε 807,9 εκατ. ευρώ, με τη μείωση των εσόδων από το 2010 έως και το 2013 να ανέρχεται σε 8,2%.
ΟΑΕΕ: Οι απλήρωτες εισφορές αγγίζουν τα 7,4 δισ. ευρώ, καθώς ο ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμών.
ΕΤΕΑ (Ενιαίο επικουρικό): Ήδη από 1η Ιουλίου οι συντάξεις μειώθηκαν κατά 5,2%, ενώ τέθηκε σε ισχύ η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος (έξι μήνες νωρίτερα από τους άλλους ασφαλιστικούς φορείς).
Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων: Απαιτείται 1,071 δισ. ευρώ για την καταβολή του εφάπαξ σε 38.000 δικαιούχους. Ωστόσο, μέχρι τα τέλη του 2014 διαθέσιμα είναι περίπου 400 εκατ. ευρώ.
ΟΓΑ: Το έλλειμμα διαμορφώνεται σε 181,3 εκατ. ευρώ, μ’ έναν στους τρεις αγρότες να έχουν οφειλές προς το Ταμείο.

Ενδεικτικό της «εκρηκτικής» κατάστασης που διαμορφώνεται στο Ασφαλιστικό αποτελεί το γεγονός πως οι οφειλές για συντάξεις και εφάπαξ αγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,7 δισ. είναι για κύριες συντάξεις, το 1 δισ. για εφάπαξ και τα 450 εκατ. ευρώ για επικουρικές συντάξεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης