Η σημασία της συνέργειας και της σύγκλιση του συνόλου των εμπλεκόμενων (δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) φορέων, σε στοχευμένες ενέργειες, ώστε να υπάρξει αθροιστική αποτελεσματικότητα προς όφελος όλων, αναδείχθηκε στην ανάπτυξη της θεματικής ενότητας με τίτλο «Έξυπνη Εξειδίκευση και Βιώσιμη Επιχειρηματικότητα», στο πλαίσιο της ημερίδας με θέμα «Η Αττική επιχειρεί».
Ομιλητές ήταν διακεκριμένοι εκπρόσωποι κατά κλάδο ανάπτυξης που προωθεί η Περιφέρεια Αττικής, η οποία διοργάνωσε και την ημερίδα στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ειδικότερα η Πόπη Σταυροπούλου, περιφερειακή σύμβουλος, εντεταλμένη για θέματα αναπτυξιακού προγραμματισμού, παρουσίασε την αναπτυξιακή στρατηγική της Περιφέρειας Αττικής και τα εργαλεία χρηματοδότησης που διαθέτει. Εστίασε στον άξονα της «έξυπνης ειδίκευσης» που απαιτείται πλέον για την έγκριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, χαρακτηρίζοντας ως προαπαιτούμενο «τη διαδικασία διαβούλευσης και συνέργειας των φορέων». «Μέσα από τη σύνθεση αυτή», υπογράμμισε θα διαμορφωθεί ο καλύτερος στόχος με την αποτελεσματικότερη ένταξη του στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με αυτά του παρελθόντος. Επίσης, η κ. Σταυροπούλου, αναφερόμενη στο όραμα της Περιφέρειας να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα, τόνισε ότι έχει αναπτύξει τις απαιτούμενες δομές συνεργασίας των φορέων, «ενισχύοντας την κοινωνική πρόνοια, σεβόμενη το περιβάλλον και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια, ο Γιώργος Βερνίκος, επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Επαγγελματικών σκαφών Τουρισμού, εξήγησε τα δυνατά σημεία της γαλάζιας οικονομίας και με ποιες δράσεις μπορεί αυτή να ενισχυθεί. Τόνισε, ακόμη, τη μεγάλη συλλογική προσπάθεια που χρειάζεται για τον σημαντικό αυτόν πυλώνα της οικονομίας. Ενδεικτικά ανέφερε ότι στον τομέα αυτό στην Ευρώπη απασχολούνται 5,4 εκ άνθρωποι με τζίρο 500 δισ. Σημείωσε ότι πρόκειται για έναν τομέα με τεράστιες δυνατότητες αξιοποίησης όπως π.χ. τη δημιουργία προγραμμάτων εξυπηρέτησης σκαφών (ελλιμενισμό, εντοπισμό ακόμη και καταμέτρησης), επιχειρήσεις αξιοποίησης θαλάσσιων προϊόντων από ψάρια, φύκια κ.λ.π. στην κατασκευή καλλυντικών, λιπασμάτων κ.α. Ειδικότερα στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού ο κ. Βερνίκος υπογράμμισε τις τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας και κυρίως της Αττικής, η οποία διαθέτει τα «μοναδικά στον κόσμο πλεονεκτήματα» που της προσδίδει η ύπαρξη διεθνούς αεροδρομίου, το μέγεθος του παράκτιου μετώπου και η κοντινή απόσταση των νησιών.

Ο Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και Αργοσαρωνικού, ανέφερε ότι «είθισται να λέμε ότι ακρογωνιαίος λίθος της οικονομίας είναι ο τουρισμός, αλλά ημερίδες όπως αυτή αποτελούν το πεδίο να συνειδητοποιήσουμε αυτά που πρέπει να γίνουν ουσιαστικά μέσα από συνέργειες φορέων (κλάστερ, ιδιώτες, φορείς δημοσίου), ώστε να αποφευχθούν αποσπασματικές ενέργειες». Με τη συνεργασία επενδυτών και φορέων μέσα από τη διαβούλευση θα επιτευχθούν πολλές μικρές νίκες επί του κοινού στόχου». «Στο πλαίσιο αυτό», σημείωσε, «θα επιτευχθεί και η άμβλυνση της επισκεψιμότητας που επιδιώκει και έχει τη δυνατότητα να επιτύχει η Περιφέρεια Αττικής».

O Δημήτρης Νιάρχος, πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας, μίλησε για τον ρόλο των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων στη βιώσιμη επιχειρηματικότητα, τα οποία πρώτα παρέχουν την εκπαίδευση, αλλά και μετατρέπουν τη γνώση σε προστιθέμενη αξία για την κοινωνία. «Διότι η γνώση», όπως επεσήμανε, «μπορεί να γίνει και υπηρεσία». Τόνισε ότι στην Αθήνα λόγω του συγκεντρωτισμού των υποδομών εκπαίδευσης, μεγάλο μέρος του πληθυσμού άνω του 50% είναι μορφωμένο, γεγονός το οποίο και καταμετράται «ως το πυκνότερο ανά τετραγωνικό μέτρο μεταξύ των χωρών της Ευρώπης και ίσως της υφηλίου«. Πρόσθεσε «αυτό είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα το οποίο η Περιφέρεια Αττικής το εκτιμά και το θέλει μαζί της στο ταξίδι για την υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2014-1020«. Ο κ Νιάρχος χαρακτήρισε «κομβικό» το ρόλο των ιδρυμάτων στην επιλογή προτεραιοτήτων και δράσεων που πρέπει να αναπτύξει η Περιφέρεια στο πλαίσιο της έξυπνης ειδίκευσης. Υπογράμμισε δε, ότι τα ερευνητικά και πανεπιστημιακά κέντρα πρέπει να εισαχθούν στη διαδικασία της διαβούλευσης για την προαγωγή της καινοτομίας στην ανάπτυξη. Στη συνέχεια έδωσε παραδείγματα καλών πρακτικών, όπως η περίπτωση επιχειρήσεων των περιφερειών της βόρειας και κεντρικής Ιταλίας που κατασκευάζουν συγκροτήματα υψηλών προδιαγραφών, στη νότια Γερμανία εταιρίες κατασκευής αυτοκινήτων, στη Sillicon Valey προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και πληροφορικής κ.α.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά της η Γιώτα Παπαρίδου, Α’ εκτελεστική αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επενδύσεων (ΣΕΠΕ), ανέφερε ότι ο κλάδος της εκπροσωπεί το 8% του ΑΕΠ της χώρας, έναν κλάδο με τεράστια αναγνωρισιμότητα, που θα μπορούσε να αποφέρει πολλά έσοδα στη χώρα. Είπε ότι τρία χρόνια νωρίτερα καταλάμβανε την τρίτη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρώπης και σήμερα τη 10η, λόγω της εκροής 350.000 ατόμων του χώρου. Επιπλέον τόνισε ότι πολλά χρήματα δαπανώνται για την έρευνα, αλλά το αποτέλεσμα δεν αξιοποιείται και «δυστυχώς δεν καταλήγει πουθενά, ένα πρόβλημα το οποίο θα πρέπει να καμφθεί». Τέλος επισήμανε ότι ως χώρα με το μισό πληθυσμό της στο εξωτερικό, διαθέτουμε τη «μοναδικότητα» διεθνώς να διαπρέπουμε, «εκεί διότι απλώς υπάρχουν κανόνες».

Τέλος η δρ. Εύη Σαχίνη, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης-Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, μίλησε για τη δημιουργική βιομηχανία αλλά και για την έννοια της «τεκμηρίωσης» γενικότερα. Η Αττική ξοδεύει το 56,8 % της έρευνας και ανάπτυξης, ενώ βρίσκεται στην πρώτη θέση σε ό, τι αφορά τις δαπάνες και την επιστημονική αριστεία. «Προσεγγίζει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», τόνισε η κα Σαχίνη και ανέφερε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η Αττική για να έχει αυτή τη δυναμική.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης