«Θρησκεία και Βία» είναι το θέμα του Διεθνούς Διεπιστημονικού Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί από τη Δευτέρα 27 έως και την Τετάρτη 29 Απριλίου 2015, στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ.

“Βίαιες Θρησκείες;”, “Ισλάμ και Πολιτεία”, “Φονικές Συγκρούσεις”, “Θρησκεία και βία στην ελληνική πραγματικότητα”, “Θρησκεία, Βία Εξουσία”, “Ορθόδοξος Φονταμενταλισμός;” είναι ορισμένες από τις θεματικές ενότητες που θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρει το thestival.gr, το Συνέδριο διοργανώνεται από την ομάδα φοιτητών «Ακαδημαϊκές Αναζητήσεις». Πρόκειται για μία ανοιχτή ομάδα φοιτητών, μη θεσμική η οποία ασχολείται με τη διοργάνωση εκδηλώσεων και συνεδρίων που έχουν σκοπό τη διερεύνηση, την πληροφόρηση και τον προβληματισμό γύρω από ορισμένα θέματα επιστημονικού και κοινωνικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές «Μετά τη ραγδαία αύξηση των συγκρούσεων και της γενικευμένης εξάπλωσης των πράξεων βίας κατά τη δεκαετία μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου, το Συνέδριο θέτει σε πρώτο πλάνο και μελετά ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα της εποχής μας: τις πολλαπλές σχέσεις και τους δεσμούς που μπορούν να εντοπιστούν ανάμεσα στη θρησκεία και τη βία στις ποικίλες εκφάνσεις της.

Η σχέση του θρησκευτικού με τη βία, ο θρησκευτικός φανατισμός, τα κοινωνικά αίτια της θρησκευτικής βίας, η σχέση της θρησκείας με τον ολοκληρωτισμό, η συμβολή των θρησκευτικών κοινοτήτων στην υπέρβαση του πνεύματος, της λογικής και της πραγμάτωσης της βίας, καθώς επίσης και πολλά επίκαιρα θέματα με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα που έλαβαν χώρα στη Γαλλία, τη Μέση Ανατολή αλλά και την καθημερινή σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, είναι μερικά μόνο από τα θέματα που θα ανακοινωθούν στο Συνέδριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, το συνέδριο θα σφραγίσει μία στρογγυλή τράπεζα διαλόγου, με παρεμβάσεις από εκπροσώπους διαφόρων θρησκειών και ομολογιών με κοινό όραμα έναν κόσμο ειρήνης και αλληλεγγύης».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης