Μπορεί η υπόθεση του φόρου υπεραξίας που νέκρωσε το real estate να εκτονώνεται σιγά σιγά, ωστόσο ένα άλλο… κακό φαίνεται να βρήκε τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Ο λόγος για τις νέες ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με τους κακοπληρωτές ενοικιαστές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, οι ιδιοκτήτες επιδεικνύουν και υπομονή και κατανόηση στους νοικάρηδες που λόγω της κρίσης δεν μπορούν να πληρώσουν το ενοίκιο έγκαιρα. Ωστόσο, όπως σημειώνει η ΠΟΜΙΔΑ, οι νέες ρυθμίσεις του Υπ. Δικαιοσύνης θα γιγαντώσουν το φαινόμενο των… δήθεν ενοικιαστών.

«Πρόκειται για επαγγελματίες “φεσατζήδες”, που, προερχόμενοι σχεδόν πάντοτε από προηγούμενη έξωση, εγκαθίστανται στα μισθωμένα ακίνητα (κατοικίες, γραφεία, καταστήματα κ.λπ.) με την εξαρχής πρόθεση να μην πληρώσουν κανένα απολύτως ενοίκιο, λογαριασμό, κοινόχρηστα. Η συστηματική δράση τους σπέρνει την καταστροφή στα θύματά τους, ενώ ταυτόχρονα δυσφημεί τους υπόλοιπους ενοικιαστές, που αγωνίζονται να “τα βγάλουν πέρα” μέσα στις σημερινές δυσκολίες και για τους οποίους υπάρχει πάντοτε, και ιδιαίτερα σήμερα, πανθομολογούμενη κατανόηση και υπομονή από όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων» επισημαίνει η ομοσπονδία.

Τι προβλέπουν οι νέες ρυθμίσεις

Οι σχεδιαζόμενες διατάξεις, για τις οποίες η διαβούλευση έληξε την περασμένη Παρασκευή, προβλέπουν:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • δίμηνη -από 15νθήμερη σήμερα- προθεσμία πληρωμής από την ημέρα που κοινοποιείται το εξώδικο στον κακοπληρωτή
  • κοινοποίηση εξωδίκου και σε κάθε επόμενη δυστροπία. Δηλαδή, εάν ο ενοικιαστής πληρώσει το φέσι και ύστερα από δύο μήνες δημιουργήσει νέο χρέος, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να του κοινοποιήσει εξώδικο. Αυτό επιτρέπει στον κακοπληρωτή να κερδίσει χρόνο, ενώ ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να πληρώσει ξανά για να προχωρήσει σε νέα κοινοποίηση του εξωδίκου.
  • κατάργηση άμεσης εκτελεστότητας της διαταγής απόδοσης. Σήμερα, η διαταγή απόδοσης του σπιτιού εκτελείται, δηλαδή γίνεται η έξωση, έπειτα από 20 ημέρες από την έκδοσή της. Με άλλα λόγια, η διαταγή εκτελείται χωρίς να απαιτείται δεύτερη επίδοση αντιγράφου της και με αυτόν τον τρόπο εξοικονομείται και χρόνος, ενώ ο εκμισθωτής δεν επιβαρύνεται με νέα έξοδα για την εκτέλεση της απόφασης.
  • δυνατότητα εκτέλεσης της διαταγής απόδοσης ύστερα από 30 ημέρες, από 20 σήμερα.
  • μεταφορά (επαναφορά) της αρμοδιότητας για τις μισθώσεις με μηνιαίο μίσθωμα άνω των 400 ευρώ στα μονομελή πρωτοδικεία. Σήμερα, εκδίδεται άμεσα απόφαση χωρίς τη διεξαγωγή δίκης.

Γιατί εξαγριώθηκαν οι ιδιοκτήτες

Λόγω των ρυθμίσεων αυτών, οι ιδιοκτήτες εκτιμούν ότι θα αυξηθεί ο χρόνος απαλλαγής από τους κατʼ επάγγελμα κακοπληρωτές ενοικιαστές από 2 σε έως και 5 – 6 μήνες στη διαδικασία διαταγής απόδοσης και σε 1 χρόνο στην κανονική διαδικασία ακροατηρίου.

Όπως αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ, θα διπλασιαστούν τα έξοδα των εφεσίβλητων ιδιοκτητών, λόγω διπλών κοινοποιήσεων και μεταβίβασης της αρμοδιότητας σε δικαστήριο με πολύ μεγαλύτερο κόστος δίκης.

«Οι καταστροφικές αυτές αλλαγές με τις οποίες διευκολύνονται και ουσιαστικά επιβραβεύονται οι κάθε είδους κακοπληρωτές θα γονατίσουν κυριολεκτικά τους ιδιοκτήτες που βρίσκονται αντιμέτωποι με εκ προμελέτης και κατ’ επάγγελμα κακοπληρωτές και μοιραία θα ανοίξουν τον δρόμο σε αυτοδικίες. Είναι απορίας άξιο πως από έμπειρους επιστήμονες διατυπώθηκαν τέτοιες απαράδεκτες προτάσεις, που μας γυρίζουν 20 περίπου χρόνια πίσω (!), ενώ οι ρυθμίσεις που εισήχθησαν με τον νόμο 4055/2012 για τη “Δίκαιη δίκη και την εύλογη διάρκειά της” είχαν αποδειχθεί απόλυτα επιτυχείς στην πράξη» καταλήγουν οι ιδιοκτήτες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης