Μεγάλο Σάββατο, ημέρα θανάτου, χαράς και αιώνιας ζωής. Η τελευταία ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας, το Μεγάλο Σάββατο, έχει έναν πανηγυρικό χαρακτήρα λόγω της νίκης της ζωής έναντι του θανάτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα ξεκίνησαν το πρωί, με τη Θεία Λειτουργία της Πρώτης Αναστάσεως. Λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι ξεκίνησε η τελετή αφής του Αγίου Φωτός στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα και όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο ναός ήταν κατάμεστος από πιστούς που προσήλθαν για να βιώσουν την κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Λίγο μετά τις 14.00 ολοκληρώθηκε η τελετή αφής από τον Πανάγιο Τάφο με πλήθος κόσμου να ζητωκραυγάζει και να λαμβάνει το Άγιο Φως.

Μόλις εξήλθε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος και δίδει το Άγιο Φως

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ



Το Άγιο Φως φτάνει απόψε σε όλη την Ελλάδα

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος, ο οποίος βρέθηκε στα Ιεροσόλυμα για να παραστεί στην τελετή, θα λάβει το Άγιο Φως για να το μεταφέρει στην Αθήνα.

Το αεροπλάνο του αναμένεται να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 18.30, όπου θα γίνει η τελετή υποδοχής με τιμές αρχηγού κράτους, και έπειτα θα ξεκινήσει η διανομή του σε όλη τη χώρα.

Δύο αεροσκάφη θα ταξιδέψουν με προορισμό τις περιοχές: Ιωάννινα, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Μύκονο, Σάμο, Κω, Μυτιλήνη, και το Άγιο Φως φτάνει στον τελευταίο προορισμό του περίπου στις 22.30.

Όσο για το Ηράκλειο, τη Χίο, τη Σαντορίνη, την Καβάλα και τη Θεσσαλονίκη, το Άγιο Φως αναμένεται να φτάσει εκεί με έκτακτες πτήσεις, με αποτέλεσμα να μετατεθούν για μία ώρα οι προγραμματισμένες πτήσεις προς αυτές τις περιοχές. Με τον τρόπο αυτό το Άγιο Φως φτάνει σε όλη την Ελλάδα και σε κάθε σπίτι της χώρας.

Εικόνα μέσα από τον Ναό στις 11.15. Οι πιστοί περιμένουν για το Άγιο Φως

Η τελετή αφής του Αγίου Φωτός

Όλα ξεκινούν με την είσοδο του Πατριάρχη Θεόφιλου Γ΄ στον ναό, ο οποίος θα συνοδεύεται από αρχιερείς, ιερείς και διακόνους του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων αλλά και από τον Αρμένιο Πατριάρχη.

Μάλιστα, πριν φτάσει ο Πατριάρχης, ο Πανάγιος Τάφος έχει ελεγχθεί ώστε να σιγουρευτούν ότι δεν υπάρχει τίποτα με το οποίο μπορεί να ανάψει η φωτιά και έχει σφραγιστεί από το προηγούμενο βράδυ με βουλοκέρι.

Όταν λοιπόν φτάνει ο Πατριάρχης αρχίζει η Ιερή Λιτανεία και αποσφραγίζεται ο Πανάγιος Τάφος. Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων βγάζει την αρχιερατική του στολή και μένει μόνο με το λευκό στιχάριο. Παίρνει τους πυρσούς και μπαίνει μέσα στο Ιερό Κουβούκλιο.

Μέσα στον Ιερό Ναό όλα τα καντήλια είναι σβηστά και δεν υπάρχει ούτε ένα κερί αναμμένο. Όταν ο Πατριάρχης λέει την προσευχή το Άγιο Φως κατέρχεται και ανάβουν οι πυρσοί.

Το Άγιο Φως, όπως λένε, έρχεται από το πουθενά μόνο στον ελληνορθόδοξο πατριάρχη στις 12.00 το μεσημέρι, όταν και κατά το Ευαγγέλιο έγινε η πρώτη Ανάσταση.

Διαβάστε επίσης:

Πάτρα: Η πρώτη Ανάσταση στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 19 Απριλίου 2014, 14:55

Πέταξαν φύλλα δάφνης και χτύπησαν στασίδια στη Ρόδο για την Πρώτη Ανάσταση
, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 19 Απριλίου 2014, 13:19

Με τη ρίψη των μπότηδων εορτάστηκε στην Κέρκυρα η Πρώτη Ανάσταση, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 19 Απριλίου 2014, 12:42

Πρέβεζα: Έσπασαν στάμνες για την Πρώτη Ανάσταση, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 19 Απριλίου 2014, 11:58

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης