Σε διαβούλευση για ένα μήνα τέθηκε από χθες η μελέτη του Δημόκριτου για το ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της όχλησης – ρύπανσης που δημιουργείται από τον κύκλο εργασιών ελαιοτριβείων και πυρηνελαιουργείων.

Σε ευρεία ημερίδα, χθες στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου, παρουσία του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, ο διευθυντής Ερευνών του Δημόκριτου κ. Βασιλάκος παρουσίασε τα συμπεράσματα της μελέτης. Αυτή καταλήγει σε τεχνικές προτάσεις, αλλά και νομοθετικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν, ενώ το μεγάλο στοίχημα για τον εντολέα της μελέτης είναι η εφαρμογή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προς το παρόν, αυτό που έχει να δώσει η μελέτη είναι ότι τεκμηριωμένα πλέον επιστημονικά υπάρχει πρόβλημα από τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων. Οι μετρήσεις έχουν δείξει υπερβάσεις των ορίων σε μεγάλο βαθμό και με την περιοχή της Σκάλας να είναι αυτή που πλήττεται περισσότερο.

Αναπάντητο, ωστόσο, παραμένει το ερώτημα, πόσο αυτό επηρεάζει την υγεία των κατοίκων, κάτι που μόνο μιαν άλλη μελέτη θα μπορούσε να απαντήσει.

Επίσης, το όλο εγχείρημα πρέπει να αποδείξει ότι οι προτάσεις της μελέτης είναι ρεαλιστικές και θα εφαρμοστούν με συγκεκριμένο τρόπο, ενώ παραμένει ερωτηματικό πώς θα προωθηθούν οι νομοθετικές αλλαγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΠΗΓΗ: tharrosnews.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης