Νέες απαντήσεις στο ερώτημα που έχει θέσει το Athens Street Art Festival από την πρώτη του διοργάνωση «Crisis? What Crisis?» κατέθεσαν οι Ελβετοί καλλιτέχνες, που συμμετείχαν στην πρώτη διεθνή φετινή φάση του, που ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία (6-13/3), μέσα από τα πολιτικοποιημένα έργα που άφησαν πίσω τους στους τοίχους της Αθήνας. Συγκεκριμένα στο πλαίσιο του Athens Street Festival 2014, που πλέον αποτελεί θεσμό, επισκέφθηκαν την Αθήνα τέσσερις κορυφαίοι Ελβετοί καλλιτέχνες υπο την αιγίδα της Ελβετικης Πρεσβειας και με την βοήθεια της Swiss Airlines oι: Bane, Robi The Dog, Safu και Chromeo, οι οποίοι ζωγράφισαν στο Smart Park, σε δημόσιους χώρους και σχολεία στο Δήμο Νίκαιας Ρέντη, καθώς και στη Σχολή Καλών Τεχνών.

Στα highlights του Φεστιβάλ το τεραστίων διαστάσεων (12μ. Χ 12μ.) εντυπωσιακό και σε φάση βρυχηθμού λιοντάρι που ζωγράφισε ο Bane (Όλεθρος) στον τοίχο του 7ου Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας με φόντο την ελληνική σημαία και τίτλο «Η Ελλάδα που βρυχάται». Το έργο κάθε άλλο παρά τυχαία έγινε, καθώς ο Bane ήθελε μέσα από αυτό να στείλει το δικό του μήνυμα για την κρίση που διέρχεται η Ελλάδα, αλλά και για τη θέση της σε σχέση με την Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το λιοντάρι συμβολίζει την Ελλάδα, που πιστεύω ότι έχει μεγάλη δύναμη μέσα της», λέει ο Bane. «H Ελλάδα πολύ σύντομα θα δείξει το δυνατό της πρόσωπο στην υπόλοιπη Ευρώπη και στον κόσμο. Δεν είναι γονατισμένη. Γι αυτό προτίμησα να ζωγραφίσω ένα εντυπωσιακό λιοντάρι που βρυχάται, με φόντο την γαλανόλευκη ελληνική σημαία και όχι ένα φοβισμένο λιοντάρι. Κάτι που δεν θα ταίριαζε στην Ελλάδα. Η χώρα σας μπορεί, αρκεί να θέλει. Πολύ πιο σύντομα απ’ όσο πολλοί νομίζουν, η Ελλάδα θα βρυχηθεί και θα βγει από την κρίση».

Ένα εξίσου πολιτικοποιημένο έργο με τίτλο «Time is running out» («Ο χρόνος τελειώνει») άφησε πίσω του στο πλαίσιο του Athens Street Art Festival 2014 και ένας άλλος Ελβετός καλλιτέχνης, ο Chromeo, αυτή τη φορά στο Smart Park στα Σπάτα που υποστηρίζει την πρωτοποριακή αυτή διοργάνωση και φιλοξένησε επίσης τους καλλιτέχνες. Ο Chromeo στο δικό του έργο ζωγράφισε μια κλεψύδρα με φόντο επίσης την ελληνική σημαία αλλά και τα αστέρια της Ενωμένης Ευρώπης, πάνω σ’ ένα ρολόι. «Ο χρόνος τελειώνει, όχι όμως για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρώπη», λέει ο Chromeo στέλνοντας το δικό του μήνυμα για μια Ευρώπη με περισσότερο κοινωνικό προφίλ.

Θα ακολουθήσουν οι επόμενες φάσεις του Φεστιβάλ ως τον Ιούνιο, τo οποίο κορυφώνεται με την έλευση και άλλων κορυφαίων Ευρωπαίων καλλιτεχνών του street art, οι οποίοι σε συνεργασία με Έλληνες καλλιτέχνες του είδους και με μαθητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών θα ζωγραφίσουν 2.000 τ.μ σχολείων στο Δήμο Νίκαιας-Αγ. I. Ρέντη και στη Σχολή Καλών Τεχνών. Επιλεκτικές δράσεις θα πραγματοποιηθούν επίσης στο Δήμο Μοσχάτου Ταύρου, καθώς και στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης