Σημαντική ανακούφιση προσφέρει στους κατοίκους της νότιας Ηλείας το Κέντρο Υγείας Ζαχάρως, παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και ιατρικό εξοπλισμό, ένεκα της κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα.

Το Κέντρο Υγείας εξυπηρετεί σε καθημερινή βάση 50-60 ασθενείς, κυρίως της τρίτης ηλικίας, αλλά τους καλοκαιρινούς μήνες ο όγκος των περιστατικών διαπλασιάζεται λόγω της μεγάλης αύξησης των παραθεριστών που επισκέπτονται την περιοχή για να απολαύσουν τις ομορφιές της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ζαχάρω είναι στη μέση μεταξύ δύο νοσοκομείων, καθώς απέχει περίπου 32 χλμ από το νοσοκομείο του Πύργου και 29χλμ από το νοσοκομείο Κυπαρισσίας, το οποίο συμβάλλει καθοριστικά στην εξυπηρέτηση των ασθενών. Όπως γίνεται αντιληπτό, δεν είναι εύκολη για τους ηλικιωμένους ανθρώπους η μετακίνηση σε ένα νοσοκομείο για τις απαραίτητες εξετάσεις, κάτι που καθιστά αναγκαία την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Ζαχάρως με ιατρικό εξοπλισμό.

Απαραίτητη η ενίσχυση με μικροβιολογικό και ακτινολογικό

Όπως τόνισε στην εφ. «Πατρίς» ο επιστημονικά υπεύθυνος του Κ.Υ. Ζαχάρως, Προκόπης Παπαζαφείρης, καθημερινά εξυπηρετείται μεγάλο μέρος ορεινού πληθυσμού και για αυτό είναι απαραίτητος ο τεχνολογικός εξοπλισμός, ώστε να μη συσσωρεύεται μεγάλος όγκος ασθενών στο νοσοκομείο του Πύργο και να μην ταλαιπωρούνται με άσκοπες μετακινήσεις οι πολίτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ύπαρξη ακτινολογικού εργαστηρίου και μικροβιολογικού σίγουρα θα μας έλυνε τα χέρια, μιας και είμαστε αναγκασμένοι για απλά περιστατικά τυπικής διερεύνησης να τα παραπέμπουμε σε νοσοκομειακές μονάδες για μια απλή ακτινογραφία θώρακος και για γενική αίματος. Αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί», επισημαίνει στην εφ.«Πατρίς» ο κ.Παπαζαφείρης.

Όσον αφορά το ιατρικό προσωπικό, η υπάρχουσα κατάσταση επιτρέπει την πεν λειτουργία του σε πενθήμερη βάση από τις 08:00 έως τις 15:00 με περίπου 10 ημέρες τον μήνα εφημερία (ένα Σαββατοκύριακο και μερικές καθημερινές). Τα Περιφερειακά Ιατρεία είναι επανδρωμένα με αγροτικούς γιατρούς, ενώ στο Π.Ι. Κακοβάτου υπηρετεί γιατρός Γενικής Ιατρικής. Στο Κέντρο Υγείας είναι ακόμα ένας αγροτικός γιατρός, μια γιατρός άνευ ειδικότητας (μετακινήθηκε από τοΠΕΔΥ Πύργου) και ένας οδοντίατρος. Μάλιστα, σύντομα αναμένεται η προμήθεια των υλικών από την 6η ΥΠΕ, για να λειτουργήσει το σύγχρονο οδοντιατρείο που δώρισε στο Κέντρο Υγείας ο Ηλείος καθηγητής Γ.Δαΐκος.

Στόχος οι περισσότερες εφημερίες

«Βάσει των συνθηκών του εξοπλισμού και του προσωπικού που έχουμε, προσπαθούμε για την καλύτερη λειτουργία και την εξυπηρέτηση των πολιτών. Η 6η ΥΠΕ είναι δίπλα μας και μας στηρίζει. Σίγουρα, γινόμαστε δέκτες παραπόνων ενίοτε από τους πολίτες όταν αναγκάζονται για απλά πράγματα να μετακινηθούν στο νοσοκομείο. Έχουμε κάνει ενέργειες για τον εξοπλισμό και για να μπορούμε να είμαστε ανοιχτοί περισσότερες μέρες, ειδικά το καλοκαίρι, αλλά χρειάζεται προσωπικό», υπογραμμίζει ο κ.Παπαζαφείρης, τονίζοντας όποιαδήποτε σκέψη για κλείσιμο Κεντρου Υγείας ισοδυναμεί με καταστροφή.

«Δεν θα έπρεπε να κλείσει ούτε καν ένα Περιφερειακό Ιατρείο, πόσο μάλλον στη σημερινή περίοδο. Το Κ.Υ. Ζαχάρως ξυπηρετεί πληθυσμό που δεν έχει την οικονομική ευχέρεια της μετακίνησης, ειδικά οι ηλικιωμένοι, και συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων», σημειώνει.

Οι ασθενείς που επισκέπτονται το Κέντρο Υγείας Ζαχάρως, δήλωσαν στην εφ.«Πατρίς» ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κλείσει, αλλά αντίθετα να ενισχυθεί με προσωπικό για να εφημερεύει περισσότερες ημέρες, καθότι τα έκτακτα περιστατικά σε μια αγροτική περιοχή είναι πολύ συχνά.

Από την πλευρά της 6ης ΥΠΕ, ο κ.Γιαννόπουλος δήλωσε ότι η αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού είναι σαφώς μέσα στην ατζέντα με τα υπό εξέταση θέματα και ότι ύστερα από διαβούλευση με τους γιατρούς θα γίνει προσπάθεια ενίσχυσης μέσα στο πλαίσιο του προϋπολογισμού.

Πηγή: patrisnews.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης