Από την αρχή της οικονομικής κρίσης σχεδόν όλοι οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι επιχειρηματίες έχουν δει να μειώνεται το εισόδημά τους κατακόρυφα. Συνέπεια αυτών είναι η οικονομική ευχέρεια των πολιτών για την αγορά αγαθών να έχει μειωθεί πάρα πολύ.

Ήδη μερικές επιχειρήσεις του νομού Ηλείας έχουν «κατεβάσει ρολά» μη μπορώντας να αντέξουν τα οικονομικά προβλήματα της επιχείρησής τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον κλάδο δε των εργολάβων δημοσίων έργων η κατάσταση είναι εφιαλτική καθώς εδώ και πολλούς μήνες ουσιαστικά τα δημόσια έργα έχουν παγώσει.

Κάτι παρόμοιο και στον οικοδομικό κλάδο καθώς τα τελευταία δύο χρόνια φτιάχνονται οικοδομές με το… σταγονόμετρο. Συνέπεια αυτών είναι χτίστες, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές κ.τ.λ. επαγγελματίες που εμπλέκονται με την οικοδομή να μην έχουν δουλειά και να προσπαθούν να βγάλουν με δυσκολία κάποια μεροκάματα το μήνα.

Στον λιανικό εμπορικό, παρότι υπάρχει ένα κλίμα ανάκαμψης με τους καταναλωτές να έχουν αυξήσει λίγο τις αγορές τους σε σύγκριση με πέρυσι, αρκετές είναι οι επιχειρήσεις που έχουν φτάσει στα όριά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη επιχειρήσεις ενημερώνουν τους πελάτες τους ότι κλείνουν και πως τα προϊόντα πωλούνται κάτω του κόστους ώστε να μην τους μείνει εμπόρευμα. Οι επιχειρηματίες αναφέρουν ότι δεν αντέχουν άλλο τα έξοδα καθώς εκτός από ΟΑΕΕ, ενοίκια, ΔΕΗ, την αγορά εμπορεύματος και το προσωπικό τους, έχουν να πληρώσουν και όλους τους επιπλέον φόρους (έκτακτους ή μη) που έχει βάλει το κράτος τα τελευταία χρόνια.

Στην Ηλεία λίγες επιχειρήσεις έχουν ήδη λάβει ειδοποιητήριο κατάσχεσης καθώς οι προμηθευτές τους αναζητούν με κάθε τρόπο τα λεφτά που τους χρωστάνε οι επιχειρήσεις. Ενδεικτικά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον κλάδο των τροφίμων αλλά και επιχείρηση στον κλάδο των ενδυμάτων είναι λίγες από τις επιχειρήσεις που έχουν λάβει ήδη ενημερωτικό σημείωμα κατάσχεσης των εμπορευμάτων τους εδώ και ένα μήνα περίπου, λόγω μη πληρωμής χρεών τους.

Πηγή: iliaoikonomia.gr
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης