Ημερίδα ανοικτής δημόσιας διαβούλευσης για την αναθεώρηση του συντάγματος διοργανώθηκε σήμερα στην Πάτρα από την επιτροπή διαλόγου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, στο πλαίσιο της διαβούλευσης που γίνεται σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων τα θέματα της θεσμικής ανασυγκρότησης του κράτους και η νέα αρχιτεκτονική του πολιτεύματος, η ενίσχυση των θεσμών διαφάνειας, λογοδοσίας και συμμετοχής των πολιτών κ.ά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας στην ημερίδα, ο πρόεδρος της επιτροπής διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, Μιχάλης Σπουρδαλάκης, τόνισε μεταξύ άλλων πως «αυτός ο οργανωμένος διάλογος αποτελεί μια καινοτομία». «Έχει μεγάλο νόημα αυτή η συζήτηση που γίνεται σε όλες τις Περιφέρειες, με όλους τους φορείς και την κοινωνία των πολιτών. Οι κοινωνίες παράγουν γνώση και καλούνται οι νομοθέτες να ανταποκριθούν σε αυτή» ανέφερε ο κ. Σπουρδαλάκης.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας σημείωσε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ότι «η συνταγματική αναθεώρηση είναι ένα κορυφαίο θέμα, μια βαθιά δημοκρατική διαδικασία και διευρυμένη διαβούλευση στην οποία θα πρέπει να συμμετέχουμε όλοι».

Επίσης, πρόσθεσε ότι «η κοινωνία μας πρέπει να έχει ρόλο και λόγο σ’ αυτή, το ζητάμε και το θέλουμε, ώστε να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακολούθως, ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην περιφερειακή ανάπτυξη και όπως είπε χαρακτηριστικά, «οραματιζόμαστε μια αυτοδιοίκηση που θα έχει μεγάλο βαθμό αυτονομίας και θα έχει τη δυνατότητα να παράγει». Παράλληλα,«πρέπει να περάσουμε από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση στην περιφερειακή διακυβέρνηση, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη, διότι είναι η κατάλληλη στιγμή» σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Γιώργος Αγγελόπουλος τόνισε πως «η κοινωνία θα πρέπει να λάβει μέρος σ’ αυτή τη δημοκρατική διαβούλευση, καθώς είναι μείζονος σημασίας και θα συμβάλει τα μέγιστα στην αναθεώρηση του συνταγματικού χάρτη της χώρας».«Από την κοινωνία αντλούμε γνώση και έχουμε υποχρέωση να την ακούσουμε» κατέληξε ο κ. Αγγελόπουλος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης