Mε εισηγήσεις δημάρχων, αντιπεριφερειαρχών και εκπροσώπων δήμων, μελών και συνδεδεμένων μελών του Δικτύου Πόλεων με λίμνες από την Ελλάδα και την Κύπρο, ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες της 5ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Δικτύου Πόλεων με λίμνες στη Φιλιππιάδα, έδρα του δήμου Ζηρού Πρέβεζας.

Ο πρόεδρος του Δικτύου, δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης, αφού ενημέρωσε για τη λειτουργία και τις δράσεις των πόλεων με λίμνες, παρουσίασε το ετήσιο πλάνο δράσης για το 2018, με ενέργειες που στοχεύουν στην άνοδο της αναγνωρισιμότητας του Δικτύου σε Ελλάδα και εξωτερικό, την ανάπτυξη συνεργασίας με την τοπική κοινωνία, καθώς επίσης με εκπαιδευτικούς και ιδιωτικούς φορείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Καπεντζώνης σημείωσε βασικούς τεχνικούς τομείς που καλείται να ασκήσει πίεση το Δίκτυο, προς τη ΔΕΗ, τους Φορείς Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων και προς την Πολιτεία, ώστε να αλλάξει η νομοθεσία σε αρκετά θέματα, μεταξύ αυτών και περί υδατοδρομίων σε λίμνες, ένα θέμα που έκανε ειδική αναφορά ο δήμαρχος Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης.

Επίσης, έγιναν αναφορές στις επαφές που έχουν ξεκινήσει με δήμους και πόλεις της Βουλγαρίας και της Ουκρανίας, με σκοπό την ανταλλαγή εμπειριών, αλλά και συνεργασίες, ειδικά στους τομείς του Αθλητισμού και του Πολιτισμού. Στο πλαίσιο των εργασιών, έγιναν προτάσεις διεύρυνσης του Δικτύου εκτός Ελλάδας μέσω της αναθέρμανσης αδελφοποιήσεων των μελών του Δικτύου με άλλους ευρωπαϊκούς δήμους, καθώς και η συμμετοχή του σε ευρωπαϊκά προγράμματα και οργανισμούς.

Η γενική συνέλευση του Δικτύου ενέκρινε ομόφωνα τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό του 2017, καθώς και το σχέδιο δράσης για το 2018 που, μεταξύ των άλλων, προβλέπει και μία κοινή συνεδρίαση με την ΚΕΔΕ για θέματα υδάτινων πόρων. Όπως αποκάλυψε ο κ. Καπεντζώνης, η εν λόγω συνεδρίαση, πιθανότητα θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στη Λίμνη Πλαστήρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δήμαρχος Ζηρού Καλαντζής Νικόλαος, αφού καλωσόρισε τους συνέδρους, προχώρησε σε εκτενή αναφορά σε ζητήματα και έργα που αφορούν τη λίμνη Ζηρού και την τεχνητή λίμνη του Λούρου Ποταμού στον ‘Αγιο Γεώργιο, η οποία δημιουργήθηκε στη δεκαετία του 1950 με την κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος από τη ΔΕΗ.

Ειδικότερα, ο κ. Καλαντζής αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις μελέτες που έχουν εκπονηθεί για την ήπια και πολύπλευρη τουριστική αξιοποίηση της λίμνης Ζηρού, στις αθλητικές και πολιτιστικές δράσεις που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή, στα έργα που έχουν γίνει και αφορούν την ανακαίνιση του δημοτικού αναψυκτηρίου, την κατασκευή πέτρινου μονοπατιού που ολοκληρώθηκε το 2017, τη συντήρηση της πεζοπορικής διαδρομής περιμετρικά του οικοσυστήματος, την εγκατάσταση mobile εφαρμογών για την καλύτερη ανάδειξη και προβολή της περιοχής.

Κατά τη συζήτηση για την 1η ενότητα της Γενικής Συνέλευσης που αφορούσε τα αντισταθμιστικά οφέλη από μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα, οι ομιλητές συμφώνησαν ότι δεν υπάρχουν αντισταθμιστικά οφέλη για τους δήμους και τις τοπικές κοινωνίες, ενώ οι ζημιές που προκαλούνται είναι πολυεπίπεδες και μεγάλες.

Στη συζήτηση για τη 2η ενότητα με θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση σήμερα και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» άνοιξε ένας ευρύς κύκλος συζήτησης για τις ρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που προωθεί η κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής στο εκλογικό σύστημα.

Τις εργασίες της 5ης Γενικής Συνέλευσης χαιρέτησαν οι βουλευτές του νομού Πρέβεζας κ. κ. Μπάρκας και Γιαννάκης.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης