Ένα νέο πρόγραμμα κατάρτισης κρατούμενων από τον ΟΑΕΔ, ξεκίνησε σήμερα στις φυλακές Σταυρακίου Ιωαννίνων, την έναρξη του οποίου κήρυξαν ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Ευτύχης Φυτράκης και η διοικήτρια του Οργανισμού Μαρία Καραμεσίνη.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, 30 κρατούμενοι θα ειδικευτούν στις γυψοσανίδες και τον ελαιοχρωματισμό, ειδικότητες που βρίσκονται στα ενδιαφέροντα τους αλλά έχουν και απορρόφηση στην αγορά εργασίας. Ανάλογες καταρτίσεις έχουν γίνει στις φύλακες Τρικάλων, Δομοκού και Χανίων, ενώ θα ξεκινήσουν ακόμη 3 προγράμματα σε άλλα σωφρονιστικά καταστήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η φυλακή Ιωαννίνων, που ήταν το μαύρο πρόβατο του ελληνικού σωφρονιστικού συστήματος, για την οποία η χώρα πολλές φορές έχει απολογηθεί σε διεθνή δικαστήρια, σήμερα τραβάει μία νέα γραμμή», τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Φυτράκης και μίλησε για την συνεργασία με το ΟΑΕΔ. Όπως επισήμανε ο γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής, που είχε και την πρωτοβουλία των προγραμμάτων, «η καλύτερη αντεγκληματική πολιτική είναι η κατάρτιση των κρατουμένων, γι΄ αυτό και δημιουργούνται συνέργειες και συνεργασίες με άλλα υπουργεία και Οργανισμούς, όπως με τον ΟΑΕΔ, που στοχεύει στη δημιουργική απασχόληση κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού, με βελτίωση των δεξιοτήτων τους και την εμφύσηση θετικών παραδειγμάτων, για τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος».

«Η εκπαίδευση, επαγγελματική ή βασική, αποτελεί πυλώνα της σωφρονιστικής πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης τα τελευταία 3,5 χρόνια» υπογράμμισε ο κ. Φυτράκης.

Η κ. Μαρία Καραμεσίνη ανέφερε πως μετά τα προγράμματα στα 7 καταστήματα κράτησης, έπεται σχέδιο δράσης ολοκληρωμένο, το οποίο φιλοδοξεί να καλύψει σε αρκετές ειδικότητες όλες τις 33 φυλακές στη χώρα. Το σχέδιο αυτό, όπως τόνισε η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, φιλοδοξεί και έχει στόχο να δώσει προοπτική στους κρατούμενους, μετά την αποφυλάκιση να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Επίσης ανέφερε ότι όσοι ακολουθήσουν τα προγράμματα θα πάρουν και βεβαιώσεις κατάρτισης για την επαγγελματική τους διέξοδο μετά την φυλακή. Για την λειτουργία των προγραμμάτων αξιοποιούνται τα ΚΕΚ του ΟΑΕΔ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Φυτράκης, στη συνέχεια συναντήθηκε με τον προϊστάμενο Εισαγγελίας Πρωτοδικών.

Επίσης, είχε σύσκεψη με επιμελητές ανηλίκων. Μετά τη σύσκεψη ο γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής δήλωσε: «Αυτή την περίοδο βρίσκεται στο τελικό στάδιο η επεξεργασία ενός νέου νομοσχεδίου που θα καλύπτει όλες τις μονάδες μέριμνας ανηλίκων και θα ανανεώνει ουσιαστικά το θεσμικό πλαίσιο της χώρας για την προστασία των παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο, ή που έχουν υποστεί κακοποίηση, ή μπορεί να έχουν παραβατική συμπεριφορά».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης