Τη δυνατότητα να παίξει καταλυτικό ρόλο στην έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική κρίση, έχει ο κλάδος του φαρμάκου σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) που παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), στο πλαίσιο του «eHealth Forum 2014», το οποίο πραγματοποιείται στην Αθήνα (12-14 Μαΐου).

Η μελέτη με τίτλο «Στρατηγική ανάπτυξη για τον κλάδο της Φαρμακοβιομηχανίας» αναδεικνύει τον ρόλο της φαρμακοβιομηχανίας, εγχώριας και ξένης, στο νέο επενδυτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται μετά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως εξήγησε ο Άγγελος Τσακανίκας, επίκουρος καθηγητής του ΕΜΠ και επιστημονικός συνεργάτης του ΙΟΒΕ, ο οποίος και ανέλυσε τα βασικά σημεία της μελέτης, «ο κλάδος του φαρμάκου στην Ελλάδα φαίνεται να ξεχωρίζει σ’ ένα φτωχό Εθνικό Σύστημα Έρευνας και Καινοτομίας, καθώς παρουσιάζει υψηλές επιδόσεις σε πατέντες, ενώ η Έρευνα και Ανάπτυξη στον φαρμακευτικό χώρο έχει αυξηθεί κατά πολύ τις τελευταίες δεκαετίες, ανοίγοντας τον δρόμο για καινοτόμες θεραπείες. Στην Ελλάδα το 22% των συνολικών δαπανών για Έρευνα και Ανάπτυξη πραγματοποιείται από τον τομέα φαρμάκων, και μπορεί εφόσον προσέξουμε να προσφέρει ακόμα περισσότερα».

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, ο κλάδος του φαρμάκου έχει σημαντική συμβολή στην οικονομία της χώρας, καθώς η συνολική επίδραση του κλάδου στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν εκτιμάται σε 7,5 δισ. ευρώ (δηλ. περίπου 3,5% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας το 2010). Το οικονομικό αποτύπωμα της παραγωγής και διάθεσης φαρμακευτικών προϊόντων εμφανίζεται ισχυρό και στην απασχόληση, καθώς η συνολική επίδραση υπερβαίνει τις 132.000 θέσεις εργασίας.

Είναι επίσης αξιοσημείωτο πως η παραγωγή φαρμάκου καταγράφει τη δεύτερη υψηλότερη μέση ετήσια άνοδο σε ακαθάριστη προστιθέμενη αξία σε σχέση με τους λοιπούς μεταποιητικούς κλάδους την περίοδο 2000-2010.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Ελλάδα οι επενδύσεις του τομέα φαρμάκου ανά εργαζόμενο είναι εννέα φορές υψηλότερες από το αντίστοιχο μέγεθος της μεταποίησης, με τον δείκτη να καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη σχετική κατάταξη μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Επίσης, ο κλάδος του φαρμάκου είναι τέταρτος σε εξαγωγές μετά από τους κλάδους παραγωγής και διύλισης πετρελαίου, παραγωγής πολύτιμων και άλλων μετάλλων και κατασκευής ενδυμάτων και άλλων συναφών εξαρτημάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης