Σε δράσεις που αφορούν στην υγειονομική κάλυψη των προσφύγων και μεταναστών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα προχώρα το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Σε σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας Ι. Μπασκόζου, τονίστηκε η κρισιμότητα της κατάστασης λόγω των αυξημένων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στη χώρα μας και η αναγκαιότητα για άμεσες ενέργειες προκειμένου να παρασχεθεί υγειονομική κάλυψη για τους ευάλωτους πληθυσμούς αλλά και διασφαλιστεί η προστασία της δημόσιας υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί για το θέμα έχει ως προτεραιότητα τη δημιουργία ιατρικού πρωτοκόλλου, με σκοπό την άμεση και αποτελεσματική ανταπόκριση στις εντεινόμενες υγειονομικές ανάγκες λόγω των αυξημένων εισροών κατά τη θερινή περίοδο.
Ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων και μέλος της ομάδας εργασίας, Α. Γιαννόπουλος, ενημέρωσε για τις δράσεις που έχει ήδη αναλάβει ανταποκρινόμενος στις ανάγκες που έχουν προκύψει.
Όπως έγινε γνωστό, έχει ήδη αποσταλεί στη Μυτιλήνη, από το Σάββατο (20/6/2015), μία Κινητή Μονάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ, πλήρως εξοπλισμένη με ιατροφαρμακευτικό υλικό, στελεχωμένη από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, προκειμένου να συνδράμει στο έργο της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής. Μια δεύτερη Κινητή Μονάδα έχει προγραμματιστεί να σταλεί στην Κω, ενώ σημαντική θα είναι η συμβολή του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στις συγκεκριμένες δράσεις.
Ο ιατρικός έλεγχος που τίθεται πλέον ως προϋπόθεση για τη μεταφορά των ασυνόδευτων ανηλίκων από το Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης στην Αμυγδαλέζα σε δομές φιλοξενίας διενεργήθηκε με τη μορφή του κατεπείγοντος επί τόπου, επιτυγχάνοντας την επίσπευση της απελευθέρωσής τους.
Επίσης, τα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης τόσο στην Αμυγδαλέζα όσο και στον Ταύρο καλύπτονται πλέον σε ημερήσια βάση από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ έχει τοποθετηθεί επιπλέον από ένας ψυχίατρος σε καθεμία από τις προαναφερόμενες δομές.

Τέλος, εξετάζονται τρόποι ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού των υποδομών για την παροχή ιατρικής φροντίδας στις πύλες εισόδου των προσφύγων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης