Σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών με τριετή αναστολή καταδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου ο νόμιμος εκπρόσωπος εταιρείας έτοιμου σκυροδέματος για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια.

Η εκδίκαση της υπόθεσης αφορούσε στο εργατικό δυστύχημα που είχε σημειωθεί τον Αύγουστο του 2012 με θύμα τον 39χρονο Αντώνη Αποστολάκη, πατέρα δύο μικρών παιδιών. Ο άτυχος άνδρας εργαζόταν ως υπάλληλος γραφείου στην εταιρεία. Στον κατηγορούμενο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο άτυχος άνδρας αν και υπάλληλος γραφείου είχε λάβει εντολή από τον εργοδότη του να ανέβει να επιβλέψει και αν χρειαστεί να βοηθήσει άλλον εργαζόμενο στις εργασίες καθαρισμού των ηλιακών συλλεκτών φωτοβολταϊκών συστημάτων που είχαν εγκατασταθεί στην στέγη του κεντρικού κτηρίου του εργοστασίου.

Το κακό συνέβη κατά το χρονικό διάστημα που ο άλλος εργαζόμενος κλήθηκε να μεταβεί σε κάποιο άλλο σημείο των εγκαταστάσεων και ο 39χρονος έμεινε μόνος του στην στέγη, αναμένοντας να επιστρέψει ο συνάδελφος του. Το δυστύχημα σημειώθηκε όταν ο άτυχος άνδρας πάτησε σε σημείο της οροφής το οποίο ήταν σαν πλέξιγκλας (για τον φωτισμό του χώρου) το οποίο υποχώρησε και βρέθηκε στο κενό από δυσθεώρητο ύψος με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο του.

«Το δικαστήριο μετά από διεξοδική και άψογη διαδικασία έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο για την ανθρωποκτονία από αμέλεια του ατυχούς Αντωνίου Αποστολάκη. Απεδείχθη ότι ο θάνατος του συνδέεται αιτιωδώς με την παντελή έλλειψη των επιβαλλόμενων εκ του νόμου μέτρων ασφαλείας, τα οποία όφειλε και μπορούσε να λάβει ως διευθύνων σύμβουλος της εργοδότριας εταιρείας και υπόχρεος προς τούτο» δήλωσε η εκ των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής, Αλεξάνδρα Σπανάκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά της απόφασης ασκήθηκε έφεση από τον συνήγορο υπεράσπισης, Φραγκίσκο Λαμπρινό, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει την ετυμηγορία του δικαστηρίου, δήλωσε: «Καταρχάς εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου προς την οικογένεια του εκλιπόντος. Η ποινή που επιβλήθηκε στον εντολέα μου φρονώ ότι είναι απόρροια αφενός της αναγνώρισης από το δικαστήριο ποσοστού ευθύνης για το ατύχημα στον εκλιπόντα και αφετέρου της αναγνώρισης ελαφρυντικού στο πρόσωπο του εντολέα μου.

Πάντως, η θέση της υπεράσπισης είναι ότι το τραγικό ατύχημα δεν οφείλεται σε μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας από την πλευρά της εργοδοσίας αλλά αποκλειστικά σε αμέλεια του εκλιπόντος και για το λόγο αυτό ασκήσαμε έφεση κατά της απόφασης».

Πηγή: cretalive

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης