Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκάλεσε μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η δημοτική αρχή της Καλαμαριάς για το εγκαταλελειμμένο κτήριο, όπου στεγαζόταν τα προηγούμενα χρόνια το Νοσοκομείο «Παναγία» και σήμερα -όπως καταγγέλλεται- έχει καταστεί βορά κλεφτών και καταφύγιο περιθωριακών ατόμων, εγκυμονώντας κινδύνους τόσο για την σωματική ασφάλεια των ανθρώπων όσο και τη δημόσια υγεία. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας, Λάμπρος Τσόγκας, παρήγγειλε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση διερευνώντας τυχόν ποινικές ευθύνες αλλά και υγειονομικές παραβάσεις.

Οι καταγγέλλοντες περιγράφουν με τα πιο μελανά χρώματα τη σημερινή εικόνα των εγκαταστάσεων που φιλοξενούσαν το άλλοτε νοσηλευτικό ίδρυμα επί της παραλιακής οδού Ν. Πλαστήρα, στην περιοχή της Κρήνης. Σύμφωνα με την αναφορά, το κτίσμα έχει αφεθεί στη μοίρα του και κατά καιρούς διάφοροι επιδίδονται σε πλιάτσικο και καταστροφές των υποδομών, ενώ οι εσωτερικοί χώροι μοιάζουν περισσότερο με σκουπιδότοπο, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους για τις συνθήκες υγιεινής. Στην ίδια αναφορά, διατυπώνονται ανησυχίες για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι αφύλακτες εγκαταστάσεις, καθώς δεν είναι λίγοι οι έφηβοι που βρίσκουν την ευκαιρία να παίξουν εκεί στον ελεύθερο τους χρόνο, σκαρφαλώνοντας ακόμη και στην ταράτσα του κτηρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κτιριακό συγκρότημα ανήκει ιδιοκτησιακά σε ιδιωτική εταιρεία παροχής ιατρικών υπηρεσιών (κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, πολυιατρεία), στην οποία ο δήμος Καλαμαριάς έχει απευθυνθεί κατά καιρούς, ζητώντας να υπάρξει φύλαξη, αλλά, όπως καταγγέλλεται, μέχρι στιγμής εκείνη δεν έχει αναλάβει σχετική μέριμνα.

Υπό τις παραπάνω συνθήκες, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Λάμπρος Τσόγκας ζήτησε να διενεργηθεί επείγουσα προκαταρκτική έρευνα από το ΑΤ Καλαμαριάς. Στην έγγραφη παραγγελία του, εκτός από τυχόν ποινικές ευθύνες που θα διερευνηθούν, ζητεί να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να διαπιστωθούν οι συνθήκες επικινδυνότητας για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια του κτιρίου, όπως επίσης για τους κινδύνους πρόκλησης σωματικών βλαβών και την εν γένει υγιεινή κατάσταση. Ζητεί δε να υπάρξει μέριμνα για την αποκατάσταση της υγιεινής, με τη συνδρομή του δήμου, προκειμένου να μην υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης ανθυγιεινών καταστάσεων (εάν αυτό είναι αναγκαίο).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης