Σκληραίνει τη στάση του το υπουργείο Δικαιοσύνης σε ό, τι αφορά τις «μεταλλαγμένες», πιο σκληρές, μορφές εγκληματικότητας που εμφανίζονται στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Μέσω διάταξης η οποία θα περιλαμβάνεται στο νέο σχέδιο Νόμου για τα Ναρκωτικά που αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, συμπεριλαμβάνονται και τροποποιήσεις που αφορούν την ποινική μεταχείριση για όσους αποπειρώνται ή διαπράττουν κλοπές και ληστείες φέροντας μαζί τους βαρύ οπλισμό (όπως τυφέκια, οπλοπολυβόλα ή καλάσνικοφ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι σήμερα η ποινή που προβλέπεται για εκείνους που φέρουν μαζί τους βαρύ οπλισμό είναι μεταξύ 5 και 20 έτη. Μετά την τροπολογία όμως θα επιβάλλεται η ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Στελέχη του υπουργείου εξηγούν ότι οι συγκεκριμένες τροποποιήσεις κρίνονται επιβεβλημένες μετά τα αυξημένα κρούσματα εγκληματικότητας που οδηγούν πολλούς συμπολίτες μας να τελούν υπό καθεστώς ανασφάλειας και φόβου ακόμη και τις ώρες παραμονής τους μέσα στα ίδια τους τα σπίτια.
Τα ίδια πρόσωπα επεσήμαναν ότι η αυστηροποίηση των ποινών για εκείνους που φέρουν βαρύ οπλισμό, μοιάζουν πλέον κάτι παραπάνω από απαραίτητες καθώς τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ, αποδεικνύουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τη μετάλλαξη της εγκληματικότητας.

Είναι ενδεικτικό ότι το α΄ εξάμηνο του 2012, διαπράχτηκαν 86 ανθρωποκτονίες, 3.000 ληστείες ενώ συνελήφθησαν συνολικά 93.154 άτομα για εγκλήματα και αξιόποινες συμπεριφορές κακουργηματικού και πλημελληματικού χαρακτήρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πριν την κρίση, το φαινόμενο των ληστών σε σπίτια ήταν ανύπαρκτο και ουσιαστικά περιοριζόταν σε μεμονωμένες περιπτώσεις επιθέσεων από ‘επαγγελματίες’. Σήμερα, έχουμε κατά μέσο όρο δύο εισβολές κάθε βράδυ μόνο στην Αττική από ανθρώπους που ενεργούν στη λογική του ‘δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε’. Τέτοια φαινόμενα είναι πλέον καθημερινά. Δεκάδες ένοπλες ληστείες σημειώνονται σε «εύκολους στόχους» όπως βενζινάδικα, περίπτερα και ταχυφαγεία. Οι δράστες όχι μόνο πιστεύουν ότι δεν θα συλληφθούν αλλά ευελπιστούν ότι θα τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης ακόμη και αν αυτό συμβεί. Το αίσθημα της ατιμωρησίας πρέπει να αλλάξει», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης