Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα απίστευτο παιχνίδι στις πλάτες ανθρώπων που βίωσαν μια οικογενειακή τραγωδία φέρεται να παίζεται τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη.

Στο επίκεντρο του σημερινού ρεπορτάζ τίθενται μια ιδιωτική ψυχιατρική κλινική στη Θεσσαλονίκη, δύο ασθενείς και άλλος ένας ο οποίος ένεκα της -θανατηφόρας όπως αποδείχθηκε- αδιαφορίας του διευθυντή, των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού του ιδρύματος, έχασε την ζωή του από φωτιά που ξέσπασε στο δωμάτιο που νοσηλευόταν.

Ποιο είναι το περίεργο; Το γεγονός ότι για την πυρκαγιά που ξέσπασε και είχε ως αποτέλεσμα να χάσει ένας ασθενής τη ζωή του δεν κατηγορούνται τα στελέχη της κλινικής αλλά οι δύο τρόφιμοι που νοσηλεύονταν στο ίδιο δωμάτιο με τον θανόντα και είναι… ψυχικά ασθενείς!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Η πυρκαγιά

Ήταν το 2008 όταν οι συγγενείς του Ν. Α. αποφάσισαν να τον μεταφέρουν στην ψυχιατρική κλινική λόγω άνοιας, προκειμένου να έχει συνεχή ιατρική παρακολούθηση και φαρμακευτική αγωγή.

Ξημερώματα της 18ης Οκτωβρίου 2009, υπάλληλοι της κλινικής τηλεφώνησαν σε συγγενείς του ηλικιωμένου και τους είπαν ότι ο Ν. Α. έχει υποστεί έγκαυμα στο πρόσωπο από τσιγάρο και θα μεταφερόταν στο «Ιπποκράτειο». Αργότερα τους ξανατηλεφώνησαν και τους είπαν ότι επειδή έφερε και ένα έγκαυμα στην πλάτη, θα διακομίζετο στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου».

Όπως προέκυψε όμως από την ιατρική βεβαίωση του διευθυντή της Α’ Χειρουργικής του «Ιπποκρατείου», ο Ν. Α. έφερε «καθολικά εγκαύματα ράχης, 3ου και 4ου βαθμού και οπίσθιας επιφάνειας τριχωτού κεφαλής».

Τον είχαν δεμένο…

Τελικά ο άτυχος άνδρας απεβίωσε. Σύμφωνα με την έκθεση αυτοψίας της Πυροσβεστικής διαπιστώθηκε ότι η αρχική εστία της πυρκαγιάς ήταν «στα είδη κλινοστρωμνής του κρεβατιού», ενώ, όπως σημειώνεται, η φωτιά προκλήθηκε «το πιθανότερο με πρόθεση από άγνωστο άτομο στα είδη κλινοστρωμνής, με τη χρήση γυμνής φλόγας».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το σημείο της έκθεσης στο οποίο επισημαίνεται ότι την ώρα που ξέσπασε η φωτιά, ο Ν. Α. «ήταν δεμένος στο κρεβάτι από το ένα χέρι και το ένα πόδι (χιαστή)».

Ουσιαστικά δηλαδή ο άντρας ήταν καθηλωμένος, ενώ όταν εκδηλώθηκε η φωτιά, κανένας νοσηλευτής ή ιατρός δεν προσπάθησε να τον απεγκλωβίσει εγκαίρως ώστε να μην υποστεί εγκαύματα εξαιτίας των οποίων προκλήθηκε ο θάνατός του.

Κατηγορούν… ασθενείς

Παρόλο όμως που οι παραλήψεις του διευθυντή της κλινικής, των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού που είχαν αναλάβει την φροντίδα του ηλικιωμένου είναι πρόδηλες, δεν κατηγορήθηκε κανένα από τα στελέχη του ιδρύματος!

Αντίθετα, αυτοί που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από αμέλεια είναι, όπως εξηγεί ο δικηγόρος της οικογένειας στο zougla.gr, οι δύο ασθενείς που νοσηλεύονταν στο ίδιο δωμάτιο με τον Ν. Α. και είναι ψυχικά ασθενείς…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης